Узрок незапамћеног раста цена дрвета и пелета је мањак испорука од  Србијашума

Траје велика криза и поскупљење дрвета и пелета на тржишту огрева у Србији

  • В.д. генералног директора “Србијашума” Игор Брауновић: Огрев је нереално скуп, треба хитно ограничити извоз и цену. Цене пелета, иду и до 40.000 динара, су апсолутно неоправдане, када се узме у обзир да сировина за једну тону пелета из “Србијашума” кошта максимално 8.000 динара.
  • Уговори са Србијашумама о испоруци сировине (дрвета) су неоправдано умањени већини произвођача пелета у односу на претходну годину
  • Србијашуме испручиле произвођачима за првих 5 месеци само 40 одсто уговорених количина.
  • Због несташице дрвета на тржишту, цела дрвна индустрија, у којој је директно и индиректно запослено преко 40.000 људи, је у опасности.

Вршилац дужности генералног директора “Србијашума” Игор Брауновић рекао је за РТС да су неоправдано повишене цене огрева, да је у “Србијашумама” кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту око 8.000. Напоменуо је да се хитно мора ограничити прво извоз, а онда и цена. Са друге стране, Групација за обновљиве изворе енергије реаговала је на изјаву Игора Брауновића и демантовала његове, како су оценили, “паушалне наводе”.

Огревног дрвета нема довољно, Србијашуме су заказале

Грађани увелико спремају огрев за зиму. Потражња која је знатно већа него ранијих година погурала је и цене дрва и пелета – скупљи су 30 до 50 посто него лане. Због светске енергетске кризе, а имајући у виду значај огревног дрвета у предстојећој грејној сезони, Влада је Јавно предузеће “Србијашуме” прогласила енергетским!

Брауновић: Неоправдано су повећане цене огревног дрвета и пелета

“‘Србијашуме’ спремно дочекују ову кризу, спремније него претходних година”, навео је Брауновић и додао да они иначе снабдевају топлане и да је направљена стратегија пре три године према снабдевачима пелета.

Истакао је да је ово предузеће спремно да подмири све потребе грађана. Напоменуо је да на територији државе постоје филијале где грађани могу да аплицирају како би купили дрва од “Србијашума”, али је процедура компликованија, јер они морају да обезбеде и утовар и превоз. Брауновић је нагласио да су за осам година у “Србијашумама” цене повећане свега за пет посто.

В.д. директор Србијашума  Брауновић умањује проблеме и скрива одговорност

Неоправдано су повишене цене огрева. Код нас је кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту, колико чујемо, око 8.000, али има ту и превоза и других ствари које утичу”, каже вршилац дужности генералног директора “Србијашума”.

Нагласио је да су цене пелета, које иду и до 40.000 динара, апсолутно неоправдане, када се узме у обзир да сировина за једну тону пелета из “Србијашума” кошта максимално 8.000 динара.

“Неоправдано је измишљати цене жице, цене џакова и узимати просечну цену из тамо неких приватних шума. ‘Србијашуме’ су са својом сировином у стању да подмире преко произвођача пелета 110.000 корисника,а  сада има 100.000 корисника”.

Баш када део грађана прелази на грејање на дрва – Србијашуме необјашњиво смањиле испоруке
Групација за обновљиве изворе енергије:  Паушални наводи Брауновића

Групација за обновљиве изворе енергије реаговала је на изјаву в. д. генералног директора ‘ЈП Србијашуме’ Игора Брауновића и демантовала његове, како су оценили, “паушалне наводе”.

” Испред чланица Групације за обновљиве изворе енергије које се баве производњом дрвног пелета у Републици Србији због тренутне енергетске ситуације као и због све веће забринутости грађана везаних са могућност набавке пелета, желимо да укажемо на проблеме са којима се суочавају произвођачи. Уговори са ‘ЈП Србијашуме’ о испоруци сировине (дрвета) су већини произвођача пелета смањени у односу на претходну годину. Ни тако потписани уговори се не поштују. За првих 5 месеци испоручено је само 40 одсто уговорених количина.

Произвођачи пелета приморани су да дрво купују код приватника по већој цени, уместо од Србијашума
Несташице сировина (дрвета) довела и до значајног раста цена која се набавља из приватних извора

Непоштовање Уговора довело је и до несташице сировине и до значајног раста цена сировине која се набавља из приватних извора. У Србији је прошле године произведено 464.000 тона пелета. Извоз је био 57.000 тона, а увоз 84.000 тона. Потрошња пелета у Србији је прошле године износила преко 490.000 тона.

Преко 100.000 домаћинстава се греје на пелет. Производња пелета је у овој години у односу на исти период претходне године смањена за 45 одсто искључиво због недостатка сировине. Извоза скоро да и нема пошто не можемо да задовољимо ни тражњу на домаћем тржишту која је наравно приоритет.

Да смо пелет производили само од сировине коју испоручују ‘ЈП Србијашуме’ производња би за прва четири месеца ове године била још 50 одсто мања у односу на постојећу.

Рад са драматично смањеним производним капацитетима је економски неодржив. Због несташице дрвета на тржишту, цела дрвна индустрија, у којој је директно и индиректно запослено преко 40.000 људи, је у опасности.

Незапамћен раст цена дрвета довео да цене значајно порасту

Незапамћен раст цена дрвета, у шта се грађани могу уверити на стовариштима сваког дана, уз раст цена струје, нафте, челика, материјала за паковање и резервних делова и велике фиксне трошкове по тони пелета које произвођачи имају због смањене производње, довео је до тога да цене значајно порасту.

На крају можемо да констатујемо да су оптужбе господина Брауновића произвољне и нетачне и да је главни разлог нестабилности на тржишту мањак испорука дрвета од ‘ЈП Србијашуме’ и драматичан раст цена дрвета из приватних извора”, наводи Групација за обновљиве изворе енергије.

Произвођачи пелета наводе да им јавно предузеће Србијашуме не испоручује сировине, кажу из Групације за обновљиве изворе енергије. Kако наводе, ове године из Србијашума им нису испоручили ни 40% уговорене количине по динамици до половине маја.

“Због тренутне енергетске ситуације као и због све веће забринутости грађана везаних за могућност набавке пелета, желимо да укажемо на проблеме са којима се суочавају произвођачи: уговори са ЈП Србијашуме о испоруци сировине (дрвета) већини произвођача пелета смањени у односу на претходну годину.

::::::::::::::::::::::::::::

Зоран Дракулић: Брауновић шири дезинформације
Зоран Дракулић упозорава на нестручан рад у Србијашумама и опасности по дрвну индустрију Србије

Зоран Дракулић, власник фабрике за производњу дрвеног пелета у Бољевцу, истиче: „ Нису тачни наводи Брауновића из Србијашума, јер су они главни кривци за велику кризу нас тржишту дрва и огревног дрвета и пелета, пошто испоручују упола мање сировина и због тога су цене отишле у небо!Зашто се то догађа, то би он требало да објасни грађанима и надлежнима. Овако је направљена велика штета и угрожени су грађани да остану без огрева за предстојећу зиму.“

::::::::::::::::::::::::::::

Производња пелета је у овој години у односу на исти период претходне године смањена за 45% искључиво због недостатка сировине. Извоза скоро да и нема пошто не можемо да задовољимо ни тражњу на домаћем тржишту која је наравно приоритет. Да смо пелет производили само од сировине коју испоручују ЈП Србијашуме производња би за прва четири месеца ове године била још 50% мања у односу на постојећу.

На крају можемо да констатујемо: оптужбе господина Брауновића произвољне и нетачне и да је главни разлог нестабилности на тржишту мањак испорука дрвета од ЈП Србијашуме и драматичан раст цена дрвета из приватних извора“, закључују из Групације за обновљиве изворе енергије при Привредној комори Србије.

Подсетимо, у Србији је прошле године произведено 464.000 тоне пелета. Извоз је био 57.000 тона а увоз 84.000 тона. Потрошња пелета у Србији је прошле године износила преко 490.000 тона. Преко 100.000 домаћинстава се греје на пелет.

Још један разлог несташице огревног дрвета јесте чињеница да су шумске управе, у којима је једино могуће платити огревно дрво, обавезне да издају фискалне рачуне. Државно предузеће из (нама) непознатих разлога није се припремило за ову обавезу па је продаја огрева заустављена. Невероватно звучи, али огрев се не продаје јер се чека техничко омогућавање издавања фискалних рачуна. Дрва стоје на легеру, потрошачи су нестрпљиви, потражња је већа од понуде и то су све услови за повећање цена. Основни разлог томе је несналажење државе у условима које сама држава намеће.

Линкови:

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4820006/srbijasume-ogrev-cene.html

https://www.b92.net/biz/pr/pr/proizvodaci-peleta-glavni-razlog-nestabilnosti-na-trzistu-manjak-isporuka-od-srbijasume-2157851

https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/kod-nas-je-kubik-drva-4000-dinara-a-na-stovaristu-i-8000-direktor-srbijasuma-nerealne/rxs991b

……………………………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Како су Британци успели да упрљају председника САНУ и српску памет, и скоро све Србе

Gost autor

Преписиване туђе реченице, пасуси и читави радови

Prenosimo

Ваша светости, часне владике…

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x