Узели субвенције од Србије, па оставили 2.500 радника без посла

За отказе у Новом Саду кажу да је крив рат у Украјини

  • Око 2.500 радника остало је без посла након што је новосадска фабрика у саставу америчке Kорпорација ЛИР (Леар) обуставила рад због рата у Украјини.
  • Kомпанија ЛИР је произвођач аутоелектронике, ком је држава Србија дала чак 40 милиона евра кроз субвенције и изградњу хале.
  • Део тога новца Србији би се вратило Србији кроз закуп хале, за неких 40 година!
  • Град Нови Сад је изградио фабрику за четири милијарде динара, што је више од 30 милиона евра. Све заједно, по човеку је држава платила 22.000 евра за фабрику каблова.

Пише: Ана Лалић,новинар

Око 2.500 радника остало је без посла након што је новосадска фабрика у саставу америчке Kорпорација ЛИР (Леар) обуставила рад због рата у Украјини. Менаџмент ове компаније обратио се запосленима дописом у ком се наводи да је “услед санкција дошло до прекида ланца снабдевања тако да и у аутомотив индустрији постоје проблеми са набавком полупроводничких компоненти и нажалост нико у овом тренутку не може са сигурношћу да утврди када ће се проблеми решити”.

Статус радника, чији колективни уговор истиче крајем године, није још званично јасан, ако и њихова евентаулан примања. Kомпанија ЛИР је произвођач аутоелектронике, ком је држава Србија дала чак 40 милиона евра кроз субвенције и изградњу хале. Део тога Србији би се вратило кроз закуп хале, за неких 40 година.

У писму менаџмента упућеном запосленима наводи се да је дошло  до проблема у набавци компоненти за производњу и поруџбинама купаца што је довело до прекида производње. Радници Лира, који већ годинама раде под тешким условима, у лоше климатизованим халама и за плате које нису пуно веће од минималца, страхују за своју будућност.

Потресне судбине радника који су остали на улици

Сања А. и Драгана М. су једне од радница које данас нису отишле на посао у Лир. Обе су из околине Новог Сада, и раде у фабрици две године. Од плата, које нису прелазиле 45.000, плаћале су заједнички стан који су изнајмиле за 250 евра.

Главна зграда кломпаније ЛИР у којој су радници радили у тешким условима за бедне плате

“Цимерка и ја смо истовремено добиле посао у Лиру и изнајмиле смо стан јер живимо на 50 км од Новог Сада. Делиле смо трошкове кирије и рачуна и могле смо, колико толико, да имамо за основне потребе у граду. Сада не знамо шта да радимо, нити колико ће овај прекид рада да траје, а ми не можемо себи приуштити да платимо кирију за наредни месец уколико нећемо радити”, каже Драгана, напомињући да доста њихових колега живе као подстанари, али имају кредите.

Нови Сад је дао 30 још милиона евра за изградњу фабрике

Према писању Данаса, менаџмент сматра да је у питању тренутни прекид рада и да моле раднике за стрпљење. “Молимо све запослене да имају разумевања за тренутни прекид рада, јер је прекид само продукт тренутне нестабилности узроковане вишом силом сви се искрено надамо да ће се ова ситуација ускоро стабилизовати и да ћемо почети са редовним радом“, наводи се у писму компаније ЛИР.

Лир је међу компанијама које су и добиле највеће субвенције од државе и локалне самоуправе. Држава је дала субвенцију од 9,6 милиона евра, а компанија 9,5 милиона за запошљавање 2.000 људи. Поред тога Град Нови Сад је изградио фабрику за четири милијарде динара, што је више од 30 милиона евра. Све заједно, по човеку је држава платила 22.000 евра да би се запослио у фабрици каблова.

Линк

https://nova.rs/vesti/biznis/uzeli-subvencije-pa-ostavili-2-500-radnika-bez-posla-kazu-da-je-kriv-rat/

………………………………………..

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Јована и Жељко Јоксимовић згрћу нове милионе

Prenosimo

Украјинско становништво се користи као топовско месо за борбу против Русије

Gost autor

Европа клизи у сиромаштво

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x