Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Ubica je odahnuo kad su došli po njega

 

MINISTAR POLICIJE DUŠAN MIHAJLOVIĆ O KORUPCIJI, IBARSKOJ MAGISTRALI, DOSIJEIMA…

 

  • Milošević delio „kapom i šakom” generalske činove i vile šefovima policije. –
  • Kako se ponašao Nebojša Ilić prilikom hapšenja. –
  • Šverc cigareta sa falsifikovanim dokumentima. –
  • Tajni dosijei će biti dostupni građanima

 

sreda 18. april 2001.

Pišu: M. Galović  i J. Vukelić

 

O tome kako je bivši režim i predsednik Srbije i Jutoslavije Slobodan Milošević korumpirao policijski vrh Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, kaže:

– Milošević je od policije napravio službu koja je štitila njegove interese, a ne interese građana. Tako je za nagradu visokim funkcionerima državne i javne bezbednosti prvo uveo činove i počeo da ih najodanijim kadrovaima deli „kapom i šakom”. Dobijali su činove pukovnika i generala kao da su uspeli da suzbiju kriminal i stvore bezbedan i siguran život građana Srbije. U vreme procvata svih oblika kriminala i najtežih krivičnih dela policajci su dobijali preko svakog reda činove i odlikovanja, a istovremeno je upliv kriminalaca i mafije u policiju bio sve veći. Istovremeno, dok je narod jedva sastavljao kraj sa krajem najviši policajci dobijali su stanove i vile od nekoliko stotina kvadrata. Tako je kupovan policijskih vrh Srbije i negrađivan za vernost i odanost partiskom vođi.

O hapšenju Nebojše Ilića, službenika DB, koji je vozio kamion sa peskom i njime usmrtio četvoro visokih funkcionera SPO-a, Mihajlović kaže:

– Kad su ovlašćeni službenici policije došli da uhapse Ilića zbog zločina na Ibarskoj magistrali, on ih je dočekao sa velikim olakšanjem! Izjavio je da više nije mogao da živi sa teškim teretom zločina u kome je učestvovao, da je znao da će jednog dana doći po njega i da je taj dan jedva čekao. Tako je ubica izjavio da je hapšenje dočekao sa velikim olakšanjem i da je odahnuo. Sa kakvim mislima je on odlazio na počinak samo on zna…

O tome kako se policija i carinska služba bore protiv šverca cigareta najbolje ilustuje nedavni slučaj sa carinskog punkta na graničnom prelazu ka Bugarskoj.; Na granicu je stigao kamion pun cigareta i carinski službenik je od vozačao tražio dokumenta i sve je izgledalo u redu, vratili su ih vozaču, a potom je počela akcija praćenja kamiona. Kada je kamion stigao na konačno odredište u Novi Sad otkriven je čitav lanac krupnog šverca cigareta u vrednosti višoj od 50 miliona dinara. Akteri su pohapšeni, a istraga je odmah sprovedena – objašnjava Mihajlović.

Pitanje tajnih dosijea kojim je raspolagala Služba državne bezbednosti posebno je veliki problem koji opterećuje rad policije. O tome kako ga rešiti, ministar Mihajlović kaže:

– U svim zemljama socijalizma posle pada režima dolazi do normalnog zahteva građana da im se dozvoli uvid u dosijee tajne policije”, koja je ova vodila o njima. Tako je i kod nas, i mene vrlo istaknuti disidenti i protivnici Brozovog i Miloševićevog režima prosto opsedaju pitanjem kada će biti moguće da vide svoja dosijea.

Mislim da će se to desiti ubrzo, čim bude usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima, koji se upravo završava. Tada će svi grđani imati mogućnost da imaju uvid u svoja dosijea i za takvu praksu se zalažem.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments