Убица је одахнуо кад су дошли по њега

 

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ДУШАН МИХАЈЛОВИЋ О КОРУПЦИЈИ, ИБАРСКОЈ МАГИСТРАЛИ, ДОСИЈЕИМА…

 

  • Милошевић делио „капом и шаком” генералске чинове и виле шефовима полиције. –
  • Како се понашао Небојша Илић приликом хапшења. –
  • Шверц цигарета са фалсификованим документима. –
  • Тајни досијеи ће бити доступни грађанима

 

среда 18. април 2001.

Пишу: М. Галовић  и Ј. Вукелић

 

О томе како је бивши режим и председник Србије и Јутославије Слободан Милошевић корумпирао полицијски врх Душан Михајловић, министар унутрашњих послова Србије, каже:

– Милошевић је од полиције направио службу која је штитила његове интересе, а не интересе грађана. Тако је за награду високим функционерима државне и јавне безбедности прво увео чинове и почео да их најоданијим кадроваима дели „капом и шаком”. Добијали су чинове пуковника и генерала као да су успели да сузбију криминал и створе безбедан и сигуран живот грађана Србије. У време процвата свих облика криминала и најтежих кривичних дела полицајци су добијали преко сваког реда чинове и одликовања, а истовремено је уплив криминалаца и мафије у полицију био све већи. Истовремено, док је народ једва састављао крај са крајем највиши полицајци добијали су станове и виле од неколико стотина квадрата. Тако је купован полицијских врх Србије и неграђиван за верност и оданост партиском вођи.

О хапшењу Небојше Илића, службеника ДБ, који је возио камион са песком и њиме усмртио четворо високих функционера СПО-а, Михајловић каже:

– Кад су овлашћени службеници полиције дошли да ухапсе Илића због злочина на Ибарској магистрали, он их је дочекао са великим олакшањем! Изјавио је да више није могао да живи са тешким теретом злочина у коме је учествовао, да је знао да ће једног дана доћи по њега и да је тај дан једва чекао. Тако је убица изјавио да је хапшење дочекао са великим олакшањем и да је одахнуо. Са каквим мислима је он одлазио на починак само он зна…

О томе како се полиција и царинска служба боре против шверца цигарета најбоље илустује недавни случај са царинског пункта на граничном прелазу ка Бугарској.; На границу је стигао камион пун цигарета и царински службеник је од возачао тражио документа и све је изгледало у реду, вратили су их возачу, а потом је почела акција праћења камиона. Када је камион стигао на коначно одредиште у Нови Сад откривен је читав ланац крупног шверца цигарета у вредности вишој од 50 милиона динара. Актери су похапшени, а истрага је одмах спроведена – објашњава Михајловић.

Питање тајних досијеа којим је располагала Служба државне безбедности посебно је велики проблем који оптерећује рад полиције. О томе како га решити, министар Михајловић каже:

– У свим земљама социјализма после пада режима долази до нормалног захтева грађана да им се дозволи увид у досијее тајне полиције”, која је ова водила о њима. Тако је и код нас, и мене врло истакнути дисиденти и противници Брозовог и Милошевићевог режима просто опседају питањем када ће бити могуће да виде своја досијеа.

Мислим да ће се то десити убрзо, чим буде усвојен Закон о унутрашњим пословима, који се управо завршава. Тада ће сви грђани имати могућност да имају увид у своја досијеа и за такву праксу се залажем.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Спонтани протест грађана у Ушћу за спас прелепе реке Студенице

Prenosimo

Припреме НАТО о отпочињању војних операција против Русије

Prenosimo

За успомену

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x