Трновит пут Корице до великог спортског аса и рекордера

Представљена књига „Дане Корица – прича о атлетском јунаку нашег доба”

 

  • Корица је и јунак нашег, а не само прошлог доба, јер су његови спортски подвизи и рекорди толико велики да вреде и данас после 50 година. Он је и данас државни рекордер на стази од 10.000 метара!

Пише: Јово Вукелић

У здању Старог двора, у добро посећеној свечаној сали Скупштине града Београда, промовисана је у четвртак, 22. октобра, монографија Дане Корица- прича о атлетском јунака нашег доба,  о нашем прослављеном атлетичару  из раних седамдесетих година прошлог века Данету Корици, који је остао добро упамћен у спортској јавности и данас, после пола века, јер је и даље власник државног рекорда на 10 километара ( 27 минута и 58 секунди ) којег нико од атлетичара са простора  некадашње СФР Југославије од тада, 1971, године не може да обори. То је и један од настаријих националних спортских рекорда у Европи и свету.

Корица је зато и јунак нашег, а не само прошлог доба, јер су његови спортски подвизи толико велики да вреде и данас после 50 година.

Данијел Дане Корица, легенда југословенске атлетике са књигом о својим спортским и животним подвизима

Аутор монографије проф. др Милан Миле Томић, која на 350 страна богато илустрованих најзначајнијим догађајима из спортске каријере атлетичара Данета Корице узбудљиво описује кључне трке и спортске успехе нашег Данета, који је од полупокретног и хендикепираног младића постао истински спортски ас са победничким менталитетом.

„Дане Корица је својим спортским достигнућима и „вечним“ рекордима , упорношћу борбеношћу, стрпљењем и талентом надмашио све неосвојене медаље и превазишао своје могућности у каријери која је трајала једну деценију и била обележена блиставим победама и рекордима. Треба подсетити да је Корица на тркама победио све своје ривале с којима се такмичио, што је ретко достигнуће, а међу њима су били олимпијски и светски рекордери. То је успех који се ретко постиже у спорту“, истакао је аутор монографије Милан Томић.

Говорници на промоцији: Вишеслав Крсмановић, Дане Корица, Милан Томић и Јово Вукелић

Данијел Дане Корица (који је напунио 75 година) је изразио захвалност свима који су допринели да се у Старом двору одржи промоција књиге која му је посвећена, али и на лепим речима које су изговорене о њему. Он је подсетио да је у Старом двору, у овој истој сали, некада изабран за најбољег спортисту града Београда и да се тих дана сећа са великим узбуђењем и емоцијама.

– Без великих напора нема успеха и то је, може се рећи, био мој живот. Моји пријатељи, којих је много, знају какав је то специфични живот био и зато им свима захваљујем што су ме подржавали и подржавају рекао је наш прослављени атлетичар, посебно захваливши аутору књиге Милану Томићу, свом колеги из репрезентације, пријатељу и куму, што се потрудио да будућим читаоцима приближи његову занимљиву спортску каријеру.

О књизи, коју је објавила издавачка кућа „Беосинг“ из Београда,  на промоцији су, пред великим бројем присутних гостију говорили, поред легендарног Корице и аутора књиге Милана Томића, спортски психолог и бивши атлетичар проф. Вишеслав Крсмановић и уредник књиге Јово Вукелић.

Публика на промоцији у сали Скупштине града

Вишеслав Крсмановић је истакао „да је Корица своје крупне физичке недостатке да буде успешан атлетичар –тркач, као што су прејака рамена и недовољна висина, а и прејаке ноге успео да надокнади великим радом, посебним тренинзима  и борбеношћу, па он представља јединствен феномен у спорту. Борио се са свјим недостатцима исто толико колико и са противницима и успевао је углавном да их победи, закључио је Крсмановић!

Јово Вукелић, уредник књиге истакао је да „књига описује и највеће атлетске трке на којима је Корица учествовао у борби за медаље на великим међународним такмичењима, на којима је увек био међу првима, а често и победник. Стотине трка на којима је часно бранио и своје, и име своје земље донеле су му углед и симпатије код публике и грађана. Људи су га волели, био им је један од омиљених спортиста. А то није мала ствар у животу. Зато имамо врло успелу монографију која је и споменик Данетовим спортским и животним прегнућима и достигнућима.“

На промоцији су били бројни гости, међу којима и Дарко Удовичић (помоћник министра спорта), , Драган Томашевић (председник Спортског савеза Београда), Никола Пенић (генерални секретар ШАБ), Слободан Бранковић (директор Српског атлетског савеза) и други.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

За шта се 16. марта више гласало: за своју корист или за своју штету?

Јово

То што лажу Вучића не може бити алиби да он лаже нас

Gost autor

Недокументи о Косову

Славко
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Marijan
Marijan
3 година раније

Živio nam naš rođo svako dobro dane

1
0
Would love your thoughts, please comment.x