ТРАЖЕ ТРЕНУТНУ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ ЧАВОШКОГ

Спор у САНУ између Косте Чавошког и  академика Басте и Оцића се наставља и  радикализује

  • Академици Баста и Оцић траже хитну седницу и изјашњавање о Божићној изјави Председника САНУ о КИМ. На основу свог предлога од 19. јануара траже оставку Владимира Костића због познате изјаве „да Косово није Србија“
  • Оставку секретара одељења Чавошког траже због фалсификата, незаконитости, противстатутарног понашања, кршења прописа, ненаменском трошењу средстава, интрига, клевета и напада на лични и научни интегритет
  • Чавошки одлаже одржавање седнице због епидемиолошких разлога
  • Напетост међу академицима постоји и око неслагања у раду поводом других питања
  • Оцић и Баста се жале да их прогања руководство САНУ, посебно Чавошки

Оригинална преписка, хронолошки
2. 12. 2020.

 Обраћање члановима Одељења друштвених наука

Часлав Оцић: Пуч остаје пуч!

Наше присуство (у потпису овог захтева је и академик Баста) овом састанку чланова Одељења друштвених наука (ОДН) ниуколико не значи легализацију (и/или легитимизацију) пуча од 15. јуна 2017. године (за којом толико жуди академик Коста Чавошки, вероватно дубоко свестан свог узурпаторског чина). Пуч остаје пуч! Тај противправни и антистатутарни чин не застарева. А његове последице су све погубније по читаву САНУ, посебно по Одељење друштвених наука, за које Чавошки у „секретарском извештају“ сâм констатује да је „на ивици егзистенције“.

Часлав Оцић сумња да Коста Чавошки ради на томе да га искључи из састава САНУ због неслагања и различитог мишљења

Уместо да приступи разумном разговору о изласку из дубоке кризе (што смо му вишекратно предлагали и лично и преко органа САНУ, па чак и путем штампе и друштвених мрежа) он је, користећи методе силе (и потајице), кренуо да интригира, клевеће[1], склапа сумњиве „дилове“ с Александром Ђ. Костићем (трговина утицајем), фалсификује чињенице, денунцира и на разне начине прогања Басту и Оцића, све у намери да им онемогући рад у САНУ и њихово учешће у процедури избора (за нове чланове и руководство САНУ), а све с крајњим циљем брисања Оцића и Басте из чланства САНУ, с оптужбом да су нерадници.

И да им због тога треба одузети средства за финансирање одбора којима њих двојица председавају и да тај новац треба пребацити на одбор којим председава академик Тибор Варади. Када то није успело, онда смењивањем Оцића као председника двају одбора (Одбора за економске науке и Академијског одбора за проучавање становништва) и преусмеравањем средстава за финансирање рада тих одбора на новоустановљени (или стари преименовани) индивидуални пројект[2] Косте Чавошког (апанажа 300.000 годишње). Кад је у томе успео, Чавошки, осокољен тим успехом, јуриша даље: он испитује „правне“ модалитете за одузимање академског додатка (награде) Басти и Оцићу због „нерада“[3]. Кад је ухваћен с рукама у меду, брзо од тога одустаје и концентрише се на стварање виртуелне реалности која је у сагласју с његовим славољубљем и незајажљивим користољубљем. У жељи да оствари те своје амбиције, он не преза од употребе најнедостојних средстава.

Данило Баста, врло плодоносан аутор и цењени правник не жели да допусти да председник САНУ даје антиуставне изјаве

Тако у Годишњаку САНУ CXXVI за 2019. на страни 179. стоји: „Извештаји о раду академика Данила Басте и Часлава Оцића нису достављени Одељењу друштвених наука“. То представља не само ноторну лаж, увреду и клевету академика Басте и Оцића, него и скрнављење успомене на преминулог академика Марка Анђелковића који је Бастин и Оцићев извештај благовремено примио и, као и извештаје за 2017. и 2018. годину, проследио ОДН (о чему постоји писана и веродостојна документација).

Чавошки не понаша се само недостојно, огрешујући се о моралне и академске норме, него је, уводећи лични режим (а заклањајући се иза „демократске већине“) он сплеткама, трговином утицајем, ненаменским трошењем средстава, креирањем и ширењем клеветничких неистина озбиљно крши закон.

Стога сматрамо да је једини излаз из овог неподношљивог стања које траје готово четири године, односно почетак оздрављења ОДН, да Коста Чавошки ОДМАХ ПОДНЕСЕ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ на место секретара ОДН-а и тако створи простор најстаријем члану ОДН да као транзициони секретар започне нормализацију стања у ОДН.

Ово наше обраћање треба тумачити као

ЗАХТЕВ ЗА ТРЕНУТНУ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ АКАДЕМИКА КОСТЕ ЧАВОШКОГ

Уколико се не крене тим путем, тужићемо суду академика Чавошког и остале актере пуча из 2017.

А обавестићемо и ALLEA-у и друге асоцијације чији је члан САНУ о беспримерној инквизицији, кршењу закона и угрожавању слободе стваралаштва.

Предлажемо да се тачка 6 Дневног реда (Утврђивање броја активних чланова Одељења) избаци, јер она представља део кампање Косте Чавошког да нас стигматизује као нераднике и да нас лиши права које као чланови САНУ имамо, а све с крајњим циљем нашег брисања из чланства САНУ).

***

Подробније образложење нашег неодступног захтева може се наћи у ЛИТЕРАТУРИ:

Спорови о будућности Србије и САНУ: Шта и како даље? Први део: Опстанак и развој, прир. академик Часлав Оцић, (Могуће стратегије развоја Србије 2), ИСТЕР 21 и СКП, Београд и Нови Сад 2017; ISBN 978-86-81128-00-8, COBIS-SR.ID 253387276, XVI+406 стр.

Спорови о будућности Србије и САНУ: Шта и како даље? Други део: Истина и слобода, прир. академик Часлав Оцић, (Могуће стратегије развоја Србије 3), ИСТЕР 21, Београд 2018; ISBN 978-86-81128-01-5, COBIS-SR.ID 264086796, XXVIII+584 стр.

Данило Баста, Varia или филозофски свагдани, Сабрани списи, књига 14, Београд 2020.

Данило Баста, ред. члан САНУ

Часлав Оцић, ред. члан САНУ

У Београду, 2. децембра 2020.

2.

3. 1. 2021.

On 2021-01-26 14:49, Caslav Ocic wrote:

САНУ, Одељење друштвених наука (ОДН)

Поштована госпођо Ћупурдија,

С обзиром на то да се све пошиљке упућене на адресу kosta.cavoski@sanu.ac.rs из непознатих разлога перманентно враћају пошиљаоцу, то Вас молимо да академику Чавошком одштампате и уручите следећи текст (с прилозима које Вам шаљемо или ћемо Вам у току дана послати):

Колега Чавошки,

Молимо Вас да нам безодвлачно доставите записник са седнице ОДН-а одржане 2. децембра 2020. с видео и тонским записом (и транскриптом) с обзиром на то да је та on-line седница била снимана.

С обзиром на осетљивост тема које ће се разматрати на наредном (редовном, јануарском) скупу ОДН-а, молио Вас да обезбедите техничке услове да се та седница снима.

Данас је 26. јануар. Остало је још пет дана до краја овог месеца. Сматрамо да нема никаквог разлога да се јануарска седница одржава у фебруару (или, не дај Боже, у марту).

За ту седницу предлажемо допуну дневног реда:

  1. Оставка академика Чавошког на функцију секретара ОДН-а. Образложење оставке које су потписали академици Оцић и Баста прочитано је на скупу ОДН-а од 2. децембра 2020, а које је академик Чавошки арогантно одбио да узме у разматрање; текст (саопштења код госпође Ћупурдије).
  2. Изјашњавање о Божићној изјави Председника САНУ о КИМ на основу предлога академика Басте и Оцића. То изјашњавање су бојкотовала четири члана ОДН (Тибор Варади, Александар Ђ. Костић, Алпар Лошонц и Павле Д. Петровић).
  3. Питање одговорности поменутих чланова због бојкота рада ОДН.
  4. Питање одговорности П. Д. Петровића због одуговлачења с писањем записника са скупа ОДН-а од 2. децембра 2020.
  5. Научноистраживачка сарадња САНУ с Универзитетом у Косовској Митровици / Приштини; предлог међународног мултидисциплинарног пројекта , стр. 4 (у прилогу).
  6. Планови рада Одбора за економске науке и Академијског одбора за проучавање становништва.
  7. Допис Часлава Оцића академику Зорану Поповићу, председнику Фонда за истраживања у науци и уметности.
  8. Наслови публикација Ч. Оцића који се предлажу да уђу у издавачки план за 2021.
  9. Анализа уређивачке политике и праксе главног и одговорног лица за сајт САНУ.
  10. Накнадно приспели материјали.

С дужним поштовањем

Часлав Оцић, ред- члан САНУ

Данило Баста, ред- члан САНУ

У Београду, уочи Савиндана, 26. јануара 2021.“

Своје колеге академике Костић је довео у непријатан положај својим изјавама да Косово није Србија
3.
26. 1. 2021.

Поштовани академици Баста и Оцићу,

Примио сам ваш допис. Из вама познатих епидемиолошких разлога нисмо у стању да одржимо јануарску седницу. Следећи састанак Одељења биће највероватније на дан уочи ревакцинације.

Дописни члан Павле Петровић је иначе благовремено саставио записник са претходне седнице који ћемо вам, као што се то одувек и радило, доставити уз позив за следећу седницу.

С поштовањем,

Коста Чавошки

Јавност очекује да се чланови САНУ изјасне о Костићевим тезама
4.
27. 1 2021.

САНУ, Одељење друштвених наука (ОДН)

Госпођа Александра Ћупурдија

У одговору на наше писмо послато 26. јануара 2021. у 14:49 („On 2021-01-26 14:49, Caslav Ocic

wrote:“ / Re: co i db k chaw 26 1 2021) добили смо истог дана у 21:40 следећи одговор К. Чавошког.

На тај допис одговарамо:

Колега Чавошки,

Ваш одговор је непотпун. Пре свега, не одговарате на захтев да нам пошаљете видео и тонски запис (с транскриптом) седнице ОДН-а од 2. децембра. Наиме, увидом у овај документ могло би се документовати колико сте Ви, поред осталих, противправних чинидби, довели у питање регуларност текућег изборног процеса, о чему желимо правовремено да обавестимо председника и чланове Изборне комисије. Рад те комисије је додатно отежан, „из вама познатих епидемиолошких разлога“. Чини нам се стога врло разумним предлог који кружи по Академији да се процедура избора „замрзне“ на шест месеци – или до краја овог режима понашања који је наметнула корона-вирус пандемија. Или да се, због „више силе“, „конкурс“ за нове чланове понови кроз годину дана, односно до почетка нормализације стања, како би читав процес био максимално транспарентан чиме би се обезбедило да у САНУ уђу еминентни чланови с респектабилним научним и уметничким делом. Што би, између осталог, значило да су у САНУ извучене поуке из избора 2018. године.

Ваше одуговлачење са заказивањем јануарске седнице (како би се, између осталог, избегло изјашњавање о ставу Председника САНУ о КИМ, што је „успешно“ остварено бојкотом четворице чланова нашег Одељења ванредног скупа ОДН од 19. јануара 2021; бојкот као (привремено) средство избегавања изјашњавања о осетљивим, а важним, питањима послужио је као узор и часништву Одељења језика и књижевности да на јучерашњој седници следи „пример“ челништва и „демократске већине“ чланова ОДН-а).

Ескалација Вашег противстатутарног и противправног понашања дошла је до тачке сингуларитета: да се послужим енглеском пословицом – то је гранична сламка која ломи кичму камили којој стално, сламку по сламку, оптерећују леђа, или народски речено: „кап која прелива чашу“. Ваше понашање у последње три године у јавним пословима ОДН-а и САНУ не говори само о Вашој острашћености, осветољубивости, интересном калкулантству и сличним манифестацијама злонамерног и зловољног (не бисмо баш да употребимо оштру и ружну квалификацију: девијантног) понашања, придружило се у последње време још једно, у крајњој инстанци саморазарајуће, зло. Реч је о Вашој све већој заборавности. Она је данас изразитија него деменција почившег академика ВојиславА Становчића у тренутку када се с места секретара ОДН-а „с елементима достојанства“ – повукао.

Предлажемо да то исто учините и Ви, академиче Чавошки. Ми ћемо Вам, у име полувековног дружења с Вама, у томе помоћи. Захтевамо да без одуговлачења (до краја јануара) сазовете ванредну седницу ОДН-а, на којој ће једина тачка бити:

НЕОПОЗИВА ОСТАВКА АКАДЕМИКА КОСТЕ ЧАВОШКОГ НА МЕСТО СЕКРЕТАРА ОДН-А

Писано образложење захтева за неопозиву оставку, у име академика Басте и своје име, прочитао је Часлав Оцић на већ поменутом састанку ОДН-а од 2. децембра 2020. године и који чини саставни део записника с тог састанка који се „пише“ биће скоро два месеца. Уколико се тај текст загубио, шаљемо га поново, у прилогу. И молимо да се, заједно с овим писмом умножи и (или електронским путем) подели свим члановима ОДН-а.

Молимо Вас, академиче Чавошки, да нас обавестите о датуму и месту одржавања 2. ванредног (јануарског) састанка ОДН-а.

С дужним поштовањем

Часлав Оцић, ред. члан САНУ

Данило Баста, ред. члан САНУ

На Савиндан 2021.

Питање оставке председника САНУ неће лако сићи с дневног реда
5.

Поштована госпођо Ћупурдија,

САНУ, ОДЕЉЕЊЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА (ОДН)

Молимо да овај наш допис a.s.a.p. проследите свим члановима Одељења друштвених наука:

У писму од 27. јануара 2021. захтевали смо да академик Коста Чавошки без одуговлачења (до краја јануара) сазове ванредну седницу ОДН-а, на коме ће једина тачка бити:

ТРЕНУТНА НЕОПОЗИВА ОСТАВКА АКАДЕМИКА КОСТЕ ЧАВОШКОГ НА МЕСТО СЕКРЕТАРА ОДН-А[1].

Та ВАНРЕДНА седница би због ургентности требало да се одржи пре редовне јануарске седнице. Додатни разлог да се та седнице одржи пре 1. редовне седнице састоји се у томе што смо ми ту седницу предложили пре него што је академик Чавошки упутио позив за 1. редовну седницу.

Констатујемо поновно да досад ту ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ академик Чавошки није сазвао. Уколико је на сазове (тако да њено време одржавања претходи 1. редовној седници) до 29. јануара 2021, до 14 часова, читаву кореспонденцију (од 2. децембра 2020. наовамо) у вези с оставком академика Чавошког предочићемо јавности од суботу 30. јануара 2021. године.

С поштовањем

Часлав Оцић, с.р., ред члан САНУ

Данило Баста, с.р., ред члан САНУ

У Београду, 29. јануара 2021.

6.
30, 1. 2021.

Sent: Saturday, January 30, 2021 5:18 PM

To: Danilo Basta; Aleksandar Kostić; Alpar Lošonc; Časlav Ocić 2; Časlav Ocić; Pavle Petrović; Tibor Varadi

Subject: Fwd: ostavka c cavoskog

Поштоване колеге,

У прилогу вам достављам претеће писмо академика Часлава Оцића и Данила Басте.

С поштовањем,

Коста Чавошки

7.
30. 1. 2021.

Поштована госпођо Ћупурдија,

Молимо Вас да академику Чавошком проследите следеће:

Молим академика Чавошког да не шири около повучене верзије дописа академика Басте и Оцића показујући и доказујући још једном (по ко зна који пут) своју заборавност. У овом случају заборавио је да постоји нова, коригована и сажета, верзија нашег захтева. Који се њему и његовој нечистој савести привиђа као претња. Његова панична и хистерична реакција доказ је губитка духовне рзборитости и његовог кукавичлука. Откуд то да да се одважни пучиста одједном почео да плаши јавности?

Надамо се да ће остали чланови ОДН (“демократска већина”) показати већи степен храбрости и доћи на на ванредну седницу ОДН у понедаљак.

С поштовањем

Часлав Оцић, ред. члан САНУ

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Напомене:

[1] Завађа ОДН с члановима одељења историјских наука. Пише тајна писма (с одложеним дејством против академика Крестића). Тајна писма су му омиљени жанр. На тајно писмо председника САНУ поводом Оцићевог интервјуа у Печату у јесен 2018) он је једини који је одговорио на тај председнички циркулар у коме преузима на себе сву одговорност за јунски пуч 2017. у ОДН.

[2] Таквим пројектима у последње време председник САНУ части „пријатеље“ САНУ, а кажњава „непријатеље“ тако да им укида одборе и слично….

[3] То се, да ли случајно или не, дешава у тренутку када један од „нерадника“ академик Баста објављује своје Сабране списе у 14 томова.

[1] Писано образложење захтева за непозиву оставку, у име академика Басте и своје име, прочитао је Часлав Оцић на већ поменутом састанку ОДН-а од 2. децембра 2020. године и који чини саставни део записника с тог састанка.

…………………………………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Српска лингвистика је и данас сербокроатистика

Gost autor

Бугарска црква оштро против геј параде у Софији

Prenosimo

Нестанком комунистичке Југославије, синови и унучад комунистичке елите су се сврстали уз Запад, против сопственог народа

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x