Društvo, Slobode, Srbija

TORTURA ZAPOSLENIH U “DELTA ĐENERALI OSIGURANJU”

Pravilnik – kodeks ponašanja i pravila „Delta Generali osiguranja“ guši i zatire sva osnovna ljudska prava: prava na slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu kretanja, slobodu privatnosti

 

  • Jedan od njegovih ciljeva je razvrstavanje i podela na zaposlene, sitne činovnike tj. stado i one koji ih vode, na menadžere i direktore
  • Glavne vrline zaposlenih treba da budu poslušnost, lojalnost, nekritičnost, jednom rečju zaposleni ne treba da misle, ne treba ništa da pitaju, treba samo da slušaju i rade, tačnije rintače
  • Propisuje im se i savetuje, preporučuje i naređuje kako da se oblače kad ne rade, kako da se ponašaju kad izađu sa prijateljima ili porodicom iz kuće u restoran, pozorište, na izlet ili u šetnju parkom… preporučuje im se koliko da ostanu u noćnim izlascima
  • Upustva kako da narod pokazuje odanost caru Delta kompanije“ na najsnishodljiviji način su takva da bi im zavideli egipatski faraoni

Piše: Jovo Vukelić

 

Do ruku mi je ovih dana dopao pravilnik – kodeks ponašanja i pravila „Delta Đenerali osiguranja“. Pravilnik reguliše, propisuje standarde i pravila u ponašanju i poslovanju zaposlenih. Providno je uvijen, umiven u oblandu pristojnosti, a napisan od strane onih koji su znanje uglavnom stekli 90-tih na našim čuvenim školama i kursevima na „Mega trendu“ ili kod Janićija Karića, reklo bi se već na prvi pogled, i koji misle da nešto znaju o ponašanju ljudi, psihologiji zaposlenih na radnom mestu, poslovnosti, običajnom pravu i ljudskim pravima.

                   Mića „rektor“ sa starletama: “Univerzitet” gde su stvarani lažni doktori nauka

Pravilnik napisan na šest gusto kucanih strana od strane priučenih pi-ar i marketing stručnjaka je egzemplar udvorištva, ulizištva i sadrži neverovatne primere. Ali, pre svega reč je o primeru drastičnog gušenja i surovog zatiranja svih osnovnih ljudskih prava: prava na slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu kretanja, slobodu privatnosti…

Jedan od njegovih ciljeva je razvrstavanje i podela na zaposlene, sitne činovnike tj. stado i one koji ih vode, na menadžere i direktore. Glavni cilj je jasan – stvaranje dve jasno odvojene klase, dve kaste: kaste poslušnika, robova i kaste nadmenih i nabusitih, svemoćnih i nedodirljivih direktora.

Glavne vrline zaposlenih treba da budu poslušnost, lojalnost, nekritičnost, jednom rečju zaposleni ne treba da misle, ne treba ništa da pitaju, treba samo da slušaju i rade, tačnije rintače. Oni treba da budu zahvalni sudbini i da budu srećni sto rade u tako velikoj firmi kod velikog svemogućeg generalnog direktora HOLDINGA, da uživaju što su pod kontrolom i u njegovoj milosti.

A kako treba da izgledaju? Uniformisano, svi isto odeveni, da se ne razlikuju, da budu slični kao jaje jajetu, da budu bezbojni, u pastelnim bojama, da ukratko budu što manje primetni, kao senke i duhovi… Zaposleni su zamišljeni kao miševi koji ćutke – tiho rovare po svojim papirima, ne slušaju muziku, ne govore glasno, ne jedu, ne mirišu…. oni treba da budu kao roboti, a kad uskoro stignu ta savremena metalna čudovišta, malo bolji roboti, tada će generalni direktor HOLDINGA sa olakšanjem moći da ih otpusti.

 

Miškovićeva svemoć poticala je od zgrtanja milionskih suma i potplaćivanja –korupcije državnih službenika

Ali gle čuda! Orvelovska kontrola zaposlenih tu se ne završava. Ovaj pravilnik, napisan od Službe za ljudske resurse, ide dalje od regulisanja ponašanja na radnom mestu, u toku radnog vremena i obrađuje i slobodno vreme zaposlenih. Tako im se propisuje i savetuje, preporučuje i naređuje kako da se oblače kad ne rade, kako da se ponašaju kad izađu sa prijateljima ili porodicom iz kuće u restoran, pozorište, na izlet ili u šetnju parkom… preporučuje im se koliko da ostanu u noćnim izlascima.

Pravilnik uči zaposlene i o jeziku komunikacije, uči ih kako da govore, koji rečnik da koriste… Ambicije pisaca pravilnika dakako su beskonačne! Oni obučavaju i kako da se poltronski izražava i kako da se ništa ne kaže…

Privatnosti i slobode nema ni nedeljom kad se ne radi

Pravilnik ima nameru da utiče i na raspoloženje zaposlenih. Tako se od zaposlenih traži da budu uvek raspoloženi, da budu nasmejani, orni, vedri sa pogledom u svetlu budućnost nalik staljinističkim udarnicima iz doba radnog herojizma i našeg nesretnog Alije Sirotanovića.

Sirotanovićevi naslednici u „Delti“ morali su da budu nasmejani

Vrhunac idolopoklonstva Bogu – tj generalnom direktoru HOLDINGA opisan je u odeljku pravilnika, koji reguliše mogući susret sa „Svevišnjim“ u prolazu, hodniku, ili, ne daj Bože, bliskog susreta sa „Bogom“ u liftu. Taj set preciznih pravila kojih bi trebalo da se pridržava zaposleni službenik u tim slučajevima turobno je tragikomičan takoreći neopisiv. Zato njih treba pročitati (str. 3 Pravilnika). Kad bi kineski, egipatski ili rimski carevi mogli da vide ova pravila siguran sam da bi pozavideli Deltinim profesionalcima i da bi odmah smenili sve svoje protokol majstore na dvoru zbog nedovoljne dovitljivosti kako da narod pokazuje odanost caru na najsnishodljiviji način.

Oblačenje je posebna tema ovog monstruoznog pravilnika. Pripadnicama lepšeg pola određuje se vrsta šminke, vrsta odeće, čak i boje odeće, i stiže se čak i do u santimetar preciznog određivanja dužine suknje! Za veliko čudo ispod suknje ovaj pravilnik ne propisuje šta i kako da se nosi, ali je verovatno da su kreatori ovog pravilnika to propisali nekim aneksom ovog dokumenta, ili internim dokumentom, usmenim naredbama, ili možda imaju pravo da i tu zaviruju, otkrivaju… Privatnosti i slobode nema nigde, čak i nedeljom kad se ne radi…


                                                        Milka Forcan u „Klubu Književnika“ za vikend,

                                                                a „Deltini“ robovi na posao i subotom

I tako pravilnik preporučuje kako je poželjno doći u preduzeće i subotom! Preporučuje se zaposlenima da dođu na posao i subotom. Kakvo pravo na privatan život, kakva porodica, kakav plan da se bude sa decom, kakav vikend u prirodi, ili kod rođaka na selu, kakav odlazak u muzej ili pozorište, kakvo druženje sa prijateljima ili neka rekreacija, odlazak u lov ili robolov, na slavlje, rođendan, slavu ili svadbu, kakvo provođenje vremena u čitanju neke knjige. Ne, to nije moguće, jer je preporučljivo raditi i subotom da bi se završili svi poslovi! Ali zato je subotom velikodušnost kreatora pravilnika velika „ subotom se ne mora biti poslovno obučen i ne mora se doći tačno na vreme“! Velikodušno, nema šta.

Pravilnik govori i o radnom vremenu (od 8.30 do 16.30). U tom odeljku se ustvari vidi da radnog vremena nema, jer je preporučeno zaposlenima da „ dođu ranije“, a da „odu kasnije“. U ovoj morbidnoj odrednici piše: „prekovremeni rad je više pravilo nego slučaj“!

Nadležne državne ustanove ne reaguju na ovakve zloupotrebe

Naizgled savršen sistem ubijanja ličnosti, gušenja bilo kakve njegove kakakterne posebnosti, ispoljavanja ljudske specifičnosti, koji je određen surovim pravilima ovog pravlnika i koji se ispoljava u svakoj rečenici odjednom se sukobljava sa jednim odeljkom koji se zove „Ličnost zaposlenog u Delta osiguranju“.

                    Tandem „M&M“ koji je lepotom i novcem deceniju ipo vladao Srbijom

 

U njemu se od ovakvih zaposlenih ođednom očekuje da budu „preduzimljivi, da imaju inicijativu, da su samostalni“?! Kaže se: „Mislite nezavisno!“, „budite radoznali“, „oslobodite um i maštu“, „govorite istinu“. Ali da ne bi bilo zabune nijednog sekunda odmah sledi imperativna rečenica Velikog brata: „ Budite lojalni Delta generali osiguranju – pridržavajte se standarda i pravila u ponašanju i poslovanju.

Čujem da u Srbiji i neke druge firme imaju slične pravilnike napisane od sličnih brendista, marketing stručnjaka i menadžera, ili eksperata iz odeljenja za ljudske resurse koji tako glume uspešne direktore, a u stvarnosti ne bi samostalno uspeli da sačuvaju ni dve nacrtane guske. Čini se da je ovo ostavština za budućnost koja će se zvati forcizam, šaperizam, janićijanizam… Da li ovo treba da nam budu uzori kojima treba da težimo? Da li su ovo standardi sa kojima stižemo u Evropu? Je li ovo ta evropska Srbija kojoj težimo?

Ovakvi i slični pravilnici kojima obiluje tranziciona Srbija i u kojima se direktno narušavaju osnovna ljudska prava i bazična prava zaposlenih trebala bi hitno da dođu pod udar nadležnih državnih institucija, pre svega Ministarstva za rad i zapošljavanje, Ministarstva pravde, ali i svih sindikata koji treba da štite prava zaposlenih, kao i nevladinih organizcija koja se bave pitanjem zaštite osnovnih ljudskih prava. Ovakvi pravilnici moraju odmah da se stave van snage i ukinu, a tvorci primereno kazne!

Delta osiguranje ovim pravilnikom ne određuje samo kako treba da izgledaju, misle, ponašaju se, mirišu, šta da rade njeni zaposleni. Imam utisak da pravilnik posredno određuje i kakvi klijenti su poželjni.

Link: http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/tortura-zaposlenih.html

(NSPM, četvrtak, 06. mart 2008.)

Objašnjenje:

I sve izgleda sa takstom da je u redu. Ali nije! Naime, neko je moj tekst baš ovde brutalno presekao!

Ovde su proradile cenzorske makaze nekog iz Delte (da li Milke Forcan, ili nekog drugog čauša nije toliko ni važno). Tekst koji sledi – obeležen crno – nije objavljen, tačnije pojavio se samo nekih sat-dva na sajtu NSPM, a onda je neko iz „Delte“ pričitao i intervenisano je. Tekst je isečen, izbačeno je, obrisano sve što sledi. Bilo je nedopustivo da se neko igra sa autoritetom tada svemoćnog „generalnog boga“ Delte i Srbije Miroslava Miškovića.

Ceo ovaj završni , drugi deo teksta  je izbačen:

Stoga na kraju nešto lično. Kako imam naviku da nosim farmerke, da ponekad opsujem, da govorim slengom iz rodnog kraja, kako nemam uvek vizit kartu, a ponekad, ili češće dignem i glas, ne izmičem se nikad i nikome, ponekad više popijem, kažem često ljudima zdravo ili ćao, jedem povremeno burek za radnim stolom, pušim u kancelariji, obavezno skidam sako ili jaknu dok radim, ponekad me posećuju prijatelji, žena ili deca, često zakasnim na posao, a odem ranije, izuzetno retko radim subotom i nedeljom, često ostajem do 3 posle ponoći van kuće  – jasno je da nikako ne bih mogao da radim u vašem HOLDINGU!

Traže Srbe kakavih nema

I jasno mi je da će pisci Pravilnika zbog toga biti srećni, skoro isto koliko i ja. I povrh svega, kad bih slučajno sreo vašeg generalnog direktora HOLDINGA gledao bih ga kao smrdljiv sir i okrenuo bih mu leđa!

ZAMISLITE KAKAV BI TO ZA VAS SKANDAL BIO!!! SIGURNO VEĆI  NEGO ŠTO JE PROTIVPRAVNO ODUZIMANJE KOSMETA OD SRBIJE!

Kako smatram i iz ličnog iskustva znam da u Srbiji takvih građana kakve Delta generali priželjkuje –  nema: „koji ne piju, ne psuju, ne govore u slengu, koji ne govore „ćao“ i „zdravo“, koji su uvek strpljivi, nikad neljubazni, koji govore tiho, koji kad vide direktora zastanu, ukopaju se u mestu, ili se sklone, izmaknu, koji ne okreću leđa pretpostavljenima, nego izlaze natraške, koji ne prenose tračeve i neproverene informacije…“

Kao što sam uveren da u Srbiji nema onih koji su uvek “ pod samokontrolom, naročito u konzumaciji alkohola, koji uvek nose odelo, kravatu i cipele i sve to čisto i ispeglano, i još pride u crnoj, sivoj, braon ili teget boji, a u košuljama koje nisu šarene, već jednobojne, ili barem diskretnog dezena, kako žene nisu uvek u sakoima i suknjama, bluzama, sandalama bez otvorenih prstiju, sa suknjom dužine 10 cm iznad kolena (sic!), bez dekoltea, neukusno uskih pantalona i suknji, sa čarapama napadnih boja i dezena…“

Baš ovakve Srbe i Srpkinje traže iz „Delte“!

Pravilnik liči na zloglasne iz zatvora u Gvantanamu i Abu Graibu

Kako i dalje ima nenašminkanih žena, nelakiranih noktiju, sa dugom kosom, a ima i muškaraca sa dugom kosom, i jednih i drugih sa bižuterijom  i minđušama, a mnogi Srbi i Srpkinje, zamislite, imaju čak i žvaku u ustima, kako ima još onih neandertalaca koji jedu za radnim stolom, a sve navedeno je strogo zabranjeno Pravilnikom kreature ili kreatura iz Delta odeljenja za ljudske resurse – to je prosto neshvatljivo kako oni iz Delte, čak i sa gađenjem, mogu da kontaktiraju sa ovakvim građanima Srbije i nude im životno osiguranje.

Verovatno komunikacju ostvaruju preko mejla, faksa i telefona, a kad ovi jednom dođu onda verovatno zapiše nos i stavljaju tamne naočare.

Kad se ovom doda da u Deltinom Pravilniku nije poželjno: „ da se previše približavate sagovorniku u lice sa kojim razgovorate, da ga ne dodirujete rukama, kako ne smete da se šminkate u kancelariji, niti imate pravo da primate privatne posete na radnom mestu, kako nije poželjno da dajete izjave za javnost, ili prepričavate poslovne probleme, jer bi time kršili lojalnost prema firmi,  kako je ružno da posao napuštate tačno u minut, i kako na posao treba stići 10 minuta ranije… i kako je običaj da se radi i subotom i kako nije dobro da na ulici budete posle 1 sat posle ponoći… poručujem tvorcima Pravilnika da ni pod kojim uslovima s njima ne bih zaključio nikakav ugovor, a kamoli ugovor o životnom osiguranju.

A, istine radi, zvali su me više puta u poslednjih godinu dana i to telefonom kradući lične podatke o meni, kao i od drugih građana, iz zvaničnih evidencija… Instinktivno sam ih glatko odbio i pre nego što sam ovih dana došao u posed ovog dokumenta koji liči na Pravilnike iz po zlu poznatih Gvantanama i Abu Graiba.

NAPOMENA (napisana 2018. godine):

Posle ovog incidenta sa kolegama iz NSPM sam zauvek prekinuo saradnju, nikada više nisam napisao ni slova za Sajt koji se dotad promovisao i danas se predstavlja, promoviše pod parolom „Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM“.

Pokazalo se u ovom vrlo nekorektnom i neprofesionalnom slučaju cenzure svog saradnika drugačije, crno lice NSPM, pa sam im pisanim putem poručio: „Kome je do nemorala u politici, neka ide u NSPM“.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments