Суспензија Русије из Савета за људска права УН

Србија гласала против Русије на гласању у УН о чланству Русије у Савету за људска права

  • Резултат гласања био је 93 за суспензију, 24 против и 58 уздржаних. Дакле, однос гласања био је 93 гласова за одлуку о суспензији и 82 гласова против, или уздржаних.
  • Србија опет гласала против интереса Русије,најављене санкције Русије

Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је суспензију Русије из Савета за људска права.

Резултат гласања био је 93 за, 24 против и 58 уздржаних, пренео је Си-Ен-Ен. Међу земљама које су гласале “за” је и Србија.

Да би Русија била искључена, било је потребно да то подржи две трећине чланица скупштине које су гласале. Савет, са седиштем у Женеви, је углавном симболичан, али може да одобри истраге кршења људских права.

У нацрту резолуције наводи се да Генерална скупштина може „суспендовати права на чланство у Савету за људска права члана Савета који чини груба и систематска кршења људских права“.

У нацрту резолуције се додаје да Савет има „озбиљну забринутост“ у вези са извештајима о „грубим и систематским кршењима људских и међународног хуманитарног права“, које је починила Русија током своје инвазије на Украјину, пренео је ЦНН.

Резултат гласања у УН 7. април за суспензију чланства Русије у Савету за људска права УН

Предлог резолуције поднет је на усвајање уз подршку више од 65 земаља, међу којима су све чланице ЕУ, САД, Kанада, Јапан, Аустралија, као и земље региона – Албанија, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија.

:::::::::::::::::::::::::::::::

Србија гласала за суспензију Русије

  • Вучић дефакто на овај начин спроводи санкције према Русији, за које нема мандат српског народа

    И поред упозорења Русије пред одржавање ове седнице да ће свако гласање за њено искључење из Савета за људска права УН сматрати непријатељским чином који ће угрозити билатералне односе са тим земљама, Србија је свој глас дала суспензији Русије из Савета за људска права.

Србија је морала да се нађе међу ове 82 државе, а зашто није одговоран је искључиво Александар Вучић. Срби не могу да гласају у Скупштини УН, али гласа представник Србије који је делегат политичке воље председника Србије. Вучић дефакто на овај начин спроводи санкције према Русији, за које нема мандат српског народа.” 

Какве ће бити последице овог чина по Србију остаје да сачекамо.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Савет Уједињених нација за људска права са седиштем у Женеви има 47 чланица које се бирају на период од три године по регионалним групама. Русија је заједнио са Украјином изабарана као чланица из Групе источноевропских земаља за период 2021-2023.

Претходно је представник Kине у УН Жанг Џун је рекао да ће Пекинг гласати против јер се резолуцијом ствара опасан преседан.

Представник Белорусије је током расправе истакао је да је Минск категорички против резолуције јер је она политички мотивисана, а њен циљ је демонизација Русије и поткопавање преговора Москве и Kијева.

Председник Мексика Андрес Мануел Лопес Обрадор изјавио је раније да његова земља не намерава да подржи суспензију Русије из савета за људска права јер је уверена да је неопходан дијалог управо кроз структуре Уједињених нација.

Извештач Спутњика јавио је раније да ће против суспензије гласати Русија, Kазахстан, Венецуела, Северна Kореја, Иран, Сирија, Kуба.

* * * * * *

Реаговање Русије: Обустављамо мандат у Савету УН за људска права

Резолуција незаконита и политички мотивисана

Русија ће данас, ванредно, обуставити свој мандат у Савету УН за људска права, рекао је заменик амбасадора Русије у Уједињеним нацијама Генадиј Кузмин.

Русија, како је рекао, сматра да је резолуција коју је усвојила Генерална скупштина о суспензији Русије незаконита и политички мотивисана с циљем да се демонстративно казни једна држава чланица УН која води независну спољну и унутрашњу политику.

„Овлашћен сам да дам следећу изјаву: Русија је донела одлуку да од 7. априла ванредно обустави свој мандат као члан Савета УН за људска права“, рекао је Кузмин на специјалној седници Генералне скупштине УН.

Он је додао да у Савету за људска права постоји монопол једне групе земаља које га користе за своје интересе.

Извори: Н1, Си-Ен-Ен, Глас Америке, Спутњик, Телеграм

Линк: http://www.nspm.rs/hronika/njujork-generalna-skupstina-un-izglasala-suspenziju-rusije-iz-saveta-za-ljudska-prava.html

………………………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Запад направио стравични театар у Украјини – питање је колико ће још бити јединствен

Prenosimo

Света Чуда православне вере на Маслинској гори

Јово

И српски мост и језеро Газиводе добили име по Трампу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Želimir Šekarić
Želimir Šekarić
1 година раније

Mogli smo to i pretpostaviti.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x