Страшна исповијест италијанског генерала Алесандра Лузана о покољу Срба

Опљачкано, запаљено и порушено село Пребиловци и затрти скоро сви становници Срби од усташа 1941.

Масакр Павелићевих усташа над Србима у Пребиловцима 1941. године

  • Масакр у Пребиловцима су извршиле усташе између 6. и 11. августа 1941. Над недужним српским становништвом под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, деце и стараца
  • Лузано: Свирепи злочин коме нема равног: убили су и силовали учитељицу и 120 њених ђака. Силовали су усташе и девојчице од осам година
  • Лузано: Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца.

Напомена: Мало је насеља у Босни и Херцеговини која имају таку несрећну историју као Пребиловци у Херцеговини. Насеља руралног типа, као што су Пребиловци, мало је и у свету а да су тако страдали. У Другом светском рату од преко 1000 становника, рат је преживело само 172 Срба после безумног усташког масакра, а запаљене су, опљачкане и порушене куће и црква у селу 1941.

У грађанском рату у БиХ 1992. године становништво из Пребиловаца је поново протерано, а село запаљено од хорди ХОС, потомака усташа. Храм посвећен Сабору српских светитеља и пребиловачких великомученика у чијој су крипти били сахрањени посмртни остаци жртава из Другог светског рата је темељно миниран.

Коначно, по Васкрсу 2010. године Светом архијерејском литургијом означен је почетак обнове храма на месту срушеног.

На слици се види Генерал Алесандро Лузано како стоји изнад  прекланог српског детета испред школе у Пребиловцима  августа 1941.

Злочин је неумесна и наивна реч, пише италијански генерал Алесандро Лузано свом комаданту Бениту Мусолинију о ономе што је затекао када је са својом војском ушао у српска села након упада усташа у селу Пребиловци.

Масакр у Пребиловцима, један је од најмонструознијих усташких злодјела током Другог свјетског рата

Масакр у Пребиловцима су извршиле усташе између 6. и 11. августа 1941. под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, деце и стараца. Већина је жива бачена у јаму Голубинку, док су остали били убијени на лицу места. Педесет и четири српска домаћинства Пребиловаца су тим покољем била заувек угашена. 

Ужасе које су направиле усташе у том селу најбоље описује свједочанство италијанског генерала о масакру у Пребиловцима.

На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!,“ нагласио је у свом писму Лузано.

Село Пребиловци је и даље углавном у рушевинама (фото из 2000. године)

Генерал Лузано Мусолинију:

Драги Дуче,

Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.

Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.

Освештан Храм Христовог васкрсења у Пребиловцима , 8 августа 2015. после 78 година од злочина усташа: уз Српског Патријарха Иринеја и архијереја саслуживало је више од 200 свештеника, а присуствовало је више хиљада верника из свих српских земаља  
Лузано: Усташки злочин је превазилазио свако лудило

Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. То је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове!

Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо.

Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове!

Стотине побијене српске деца у усташким зверствима широм НДХ и БиХ

И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.

Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Стану Арнаутовић и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!

И католички жупник је учествовао у масакру

На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао!

Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога!

Свети мученици Прибиловачки, слика из новог храма Васкрсења Христовог

Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Пребиловци: Парастос за страдале Србе у долини Неретве

ПРЕБИЛОВЦИ, 7. август 2022.  – У селу Пребиловци код Чапљине обележен је дан сећања на око 4.000 српских жртава које су усташе у лето 1941. убиле у селима овог дела Херцеговине.

Само из Пребиловаца убијено је или живо у јаму Шурманци бачено више од 850 становника, од чега чак 500 жена и деце, преноси РТРС.

Свету архијерејску литургију у спомен храму Христовог Васкрсења служили су митрополити Хризостом и Јоаникије, те епископи Димитрије, Методије, Григорије и Јован, а уприличена је и документарна изложба аутора Предрага Лоза и Драгослава Илића.

Празник Светих новомученика, установљен је и уписан у календар Српске православне цркве у знак сећања на страдале Пребиловчане, али на још око 3.000 Срба овог краја који су 1941. године убијани и бацани у херцеговачке јаме.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Нови злочин усташа: Још 800 убијених Срба

Једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.

Храм мученика у Прбиловцима подигнут 2015. године на месту масакра Срба из Пребиловаца од усташа 1941.

Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!

После оваквих догађаја Италијанска војска стаје у заштиту српског живља и протерује усташе из Истре и Далмације.

Линкови:

https://www.in4s.net/masakr-pavelicevih-ustasa-u-prebilovcima-strasna-ispovijest-italijanskog-generala/

http://www.crveneberetke.com/da-nikad-ne-zaboravimo-najstrasniji-zlocini-nad-srpskom-decom-i-mladim-majkama/

……………………………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Преминуо Дик Марти

Prenosimo

Македонска православна црква остала без томоса Васељенске патријашије

Prenosimo

ЗИГ ХАЈЛ!

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x