Društvo, Politika, Prenosimo, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode

Strašna zlostavljanja i ubijanja indijanske dece u Kanadi

KAMLUPS.- Mesto tuge i odavanja pošte brutalno ubijenoj indijanskoj deci

 Pronađene masovne grobnice sa telima domorodačke dece u školama

  • U školama koje su držale indijansku decu oduzetu iz porodica širom zemlje bilo je učestalog fizičkog i seksualnog zlostavljanja
  • Od kraja 19. veka do 1970-tih je umrlo oko 6.000 učenika od 150.000 indijanske dece koji su morali da idu u hrišćanske škole
  • Sramotno poglavlje u istoriji Kanade o kome je govorio premijer Džastin Trudo. Nasilna asimilacija i masovne smrti dece

Premijer Kanade Džastin Trudo je danas rekao da pronalaženje tela domorodačke dece nije izolovani incident. Ostaci tela 215 dece, od kojih su neka imala svega tri godine, nađeni su na mestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku decu u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija.

Domoroci su nakon toga zatražili pregled svih bivših škola – institucija koje su držale decu oduzetu iz porodica širom zemlje.

Domorodačka (indijanska) deca u internatskoj školi Kamlups 1931. godine imala su tragičnu sudbinu

„Kao premijer, zgrožen sam sramotnom politikom koja je otimala domorodačku decu iz njihovih zajednica. Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident”, rekao Trudo i dodao da se neće kriti od toga, prenosi Beta.

Istakao je da se istina mora priznati i da su te škole bile stvarnost i „tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i mi se moramo tome prilagoditi”.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kulturni genocid

Veruje se da je osnovni cilj ovakvih ustanova bio da se zatre sve domorodačko u deci i da se sprovede njihova asimilacija u tada dominantnu evropsku kolonijalnu kulturu.

Sistem je trajao od 1840-ih godina, pa sve do devedesetih godina prošlog veka, kada je poslednja ustanova u njoj zatvorena. Škole, kojih je bilo oko 100, bile su vođene od kanadske vlade i crkve.

U zvaničnim dokumentima se navodi da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a procenjuje se i da je u njima umrlo oko 4.100 dece.

U jednom drugom izveštaju iz 2015. godine se pominje da bi njihov broj mogao da bude veći – 6.000. U pola slučajeva se ne navode uzroci smrti, a u ovoj studiji se kaže da se tačan broj nikada neće saznati jer su mnogi podaci uništeni ili nestali tokom vremena.

Veruje se da je otkriće ostataka 215 dece u internatskoj školi u blizini grada Kamlupsa, koja je bila najveća ustanova ovakve vrste u Kanadi, izvan dosad poznatih i da će broj preminulih sada biti uvećan.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Deca su bila učenici indijanske škole Kemlups (Kamloops) u pokrajini Britanska Kolumbija, koja je radila od 1890. do 1969. godine, kada ju je kanadska vlada preuzela od Rimokatoličke crkve, a zatvorila ju je 1978. godine, navodi Asošijeted pres.

Teški zločini.- Internati u kojima se mučilo i umiralo, umesto da se živelo i učilo

Od kraja 19. veka do 1970-ih više od 150.000 indijanske dece moralo je da ide u hrišćanske škole koje je finansirala država, u sklopu programa asimilacije domorodačke dece u kanadsko društvo.

Deca su prisilno prevođena u hrišćanstvo i nisu smela da govore svoje maternje jezike.

Mnoga deca su prebijana i zlostavljana, a veruje se da je umrlo oko 6.000 učenika.

Kanadska vlada se 2008. zvanično izvinila i priznala da je u tim školama bilo učestalog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

LINK

http://www.politika.rs/scc/clanak/480263/Pronadena-tela-domorodacke-dece-u-Kanadi

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1002170/smrt-indijanske-dece-sramota-kanadske-istorije-otkriveni-posmrtni-ostaci-215-dece-mestu-bivseg-internata

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments