Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Slobode, Srbija

Srbi u Crnoj Gori mogu opstati samo ako prestanu da budu Srbi

Momčilo Vuksanović: ugroženo je 200.000 hiljada Srba

Opstanak srpskog naroda u montenegrinskoj državi

je krajnje ugrožen

 

  • „Srpski narod, bez uticaja i podrške Republike Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promenu identiteta“ upozorava u ime Srba iz Crne Gore dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta, u opominjućem pismu predsedniku Srbije
  • Srbi su sada satanizovani, stavljeni na stub srama u Crnoj Gori. I više od toga. Srbe u montenegrinskoj državi progone! Bez ikavog preterivanja, mogu se u budućnosti očekivati čak i proterivanja
  • Neophodne su hitne mere i aktivnosti države Srbije povodom sve težeg, očajnog položaja Srba u Crnoj Gori

Piše: Jovo Vukelić

Dramatično upozorenje koje je uputio u pismu*  Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije (16. jula) u ime Srba iz Crne Gore dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta, neki nazivaju čak i vapajem Srba, apelom za pomoć Srbiji, krikom davljenika koji je dugo sam u borbi za goli opstanak.

(* Tekst pisma je na linku:  http://fakti.rs/serbian-point/njegosevi-srbi/pismo-vucicu-iz-podgorice-srbi-u-crnoj-gori-mogu-opstati-samo-ako-prestanu-da-budu-srbi)

Govoreći istinu,  samo je bilo pitanje meseci kada će se u javnosti pojaviti ovakav poziv za pomoć Srba iz Crne Gore koji su već dugo ostavljeni na nemilost arogantnoj montenegrinskoj političkoj državnoj vrhuški. Isto tako bilo je već i čudno, imajući u vidu dugotrajne i neprekidne antisrpske akcije države Crne Gore i njenih institucija i organa, što se Srbi iz Crne Gore nisu i ranije oglasili upozoravajući na svoj vrlo teški položaj i još neizvesniju sudbinu.

                                                  Proganjanje ćirilice u Crnoj Gori kao u Hrvatskoj

Da li zbog svog ponosa, ili iz nade da će se stanje antisrpske histerije i neprijateljske kampanje, koja u montenegrinskoj državi traje skoro dve decenije, Srbi iz Crne Gore su mlako reagovali. Posledice je bile i sada su sve drskije, bahatije, skoro rasističko ponašanje državnih organa Crne Gore prema svemu što je srpsko, počev od satiranja ćiriličnog pisma do krivitvorenja istorije. Srbi su sada satanizovani, stavljeni na stub srama u Crnoj Gori. I više od toga…Srbe u montenegrinskoj državi progone!

Srbi postaju neprijatelji Crne Gore 

Tako su Srbi odjednom, ili tačnije u nekoliko godina, postali agresori prema Crnoj Gori i Crnogorcima (isto kako su Srbi i Srbija okvalifikovani i u Hrvatskoj od strane Hrvatske države). Srbi su postali  okupatori Crne Gore, zločinci koji su „oteli“ slobodu Crnoj Gori, uzurpirali njenu državnost i nezavisnost.

 

Od „dva oka u glavi“, od vekovima najbliže braće koja su u svakoj nevolji i muci bili zajedno i borili se složno protiv zajedničkih teškoća i neprijatelja ispostavilo se da sve to nije bilo tako i da smo svi pogrešno učeni, da je istorija falsifikovana i da su Srbi bili teški tlačitelji i neprijatelji Crne Gore kroz istoriju, bar poslednjih stotinu godina.

Naravno, ovakav drastičan preokret u odnosu prema državi Srbiji i Srbima i u Srbiji, posebno u Crnoj Gori, se nije dogodio „preko noći“. Bila je to posledica projekta montenegrinskih vlasti, pripremanog  još od 1998. godine, a  podržanog od dela zapadnih zemalja, SAD, V. Britanije, Italije, potom i od Hrvatske i naravno Vatikana. Sada ih u tome podržava i kvazi država Kosovo.

Oštrica neprekidne dvodecenijske antisrpske kampanje usmerena je naravno najviše na Srbe u Crnoj Gori, na prestavnike njihovih partija, na istaknute kulturne i naučne radnike Srbe, i posebno je ova propaganda za najvećeg neprijatelja uzela Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Da ne ponavljamo dramatične fakte  o polažaju Srba u Crnoj Gori koje navodi i opisuje Vuksanović u svom vrlo potresnom pismu predsedniku Srbije. Ti primeri agresije i napada na Srbe su sami po sebi vrlo uznemiravajući. Vuksanović govori čak i o opasnim ciljevima i namerama takve montenegrinske, „dukljanske“ politike prema Srbima.

I time se nećemo baviti, jer to Srbi iz Crne Gore bolje osećaju i bolje artikulišu i definišu.  I sada su to i rekli.

Zašto Srbija žmuri i ćuti?

Želimo da upozorimo da je stanje takvo da država Srbija mora hitno preduzeti sve mere i aktivnosti koje joj stoje na raspolaganju da prvo zaustavi, koliko god je to moguće, ovu neprekidnu antisrpsku kampanju koja se vodi u državnim šampanim i elektronskim medijima u Crnoj Gori.  A koji očigledno kreću iz državnog vrha.

Da država Srbija od Crne Gore traži da njeni političari, ministri i državne institucije, do opštinskih i rukovodilaca i šefova mesnih zajednica ne vode rasističku politiku prema Srbima, politiku segregacije kakvu su vodili decenijama belci u Južnoj Africi prema Crncima.

Takva politika Crne Gore prema Srbima je već trebalo da bude predmet oštre osude države Srbije, vlade Srbije i Skupštine Srbije kao i drugih nadležnih institucija.

Zašto se  u ime nekakvih „dobrih“, a uistinu neiskrenih i lažnih odnosa  sa Crnom Gorom, ignorišu masovne nepravde i zloupotrebe prava Srba u Crnoj Gori?

Zašto se otvoreno ne kaže susedima da su odavno preterali, uzurpirali sva prava Srba u Crnoj Gori, koje neprekidno kinje, eliminišu iz svih oblika društvenog života.

Čega Srbija kao država može da se plaši? Ima li čega da se plaši ako kaže  istinu aktuelnom rukovodstvu Crne Gore?

Da li strahuje da će pokvariti odnose sa Crnom Gorom? To nisu odnosi dve države nego odnosi dvojice autokrata koji su privatizovali sve, pa i državne odnose.

Sledi li brutalno etničko čišćenje Crne Gore od Srba?

 Da li je važnije imati lažno dobre odnose, ili reći istinu koju saopštava srpski narod iz Crne Gore? Srbi i Srbija su po tuumaćenju crnogorskih vlastodržaca,  postali agresori!

Treba li čekati da počne iseljavanje Srba iz Crne Gore kao što se to svojevremeno desilo i iz Slovenije, Hrvatske, dela BiH, Makedonije i Kosova i Metohije?

Treba li čekati da osorna vlast dovede Srbe do situacije da se sami pod pritiscima masovno iseljavaju(pojedinačni se i ovo već odavno događa), da krene i brutalno etničko čišćenje Crne Gore od Srba?

Ako se ne bude iz Srbije preduzelo hitno i u punom obimu ono što je neophodno prema vlastima u Crnoj Gori i što je svima jasno, a posebno Srbima u Crnoj Gori, koji su zajedno sa vernicima Srpske pravoslavne crkve izloženi svakodnevnim strašnim pritiscima – eto novih nevolja i problema za srpski narod i u Crnoj Gori i u Srbiji.

U ovakvim pitanjima nema popuštanja, odlaganja i nerešavanja problema. Posledice su, pokazala nam je i nedavna istorija i događaji, kobni po Srbe. Nestali su Srbi sa prostora Balkana koji su vekovima naseljavali.

                            Večiti bastion Srpstva: od Boke Kotorske do vrha Lovćena

Ne zaustavi li se isijavajuća mržnja prema Srbima koja stiže iz nekada bratske države imaćemo i novog neprijateljski nastojenog suseda, kao da nam je i ovih malo. Zato pitanje statusa i položaja Srba u Crnoj Gori treba država Srbija odmah da internacionalizuje.

Ili da se čeka da se “gospodar” smiluje?

A i predsednik Srbije bi mogao da poseti Crnu Goru – zemlju koja je “tako blizu, a tako daleko”.

* * * * **

*Originalni tekst pisma predsednika Srpskog nacionalnog saveta iz Crne Gore predsedniku Srbije

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments