Срби постају заморчићи Рио Тинта

Ројтерс: Рио Тинто се спрема да у наредних неколико недеља из Мелбурна у Србију испоручи пробну фабрику литијума

  • Четири контејнера дугачка по 12 метара са опремом биће отпремљена из Мелбурна на пут преко мора и река до Србије, који би требало да траје око девет недеља.
  • Рио Тинто самоуверено изводи припреме за будући рудник у плавној долини Јадра – у којој се налазе насеља, обрадиво земљиште у приватном поседу, шуме и чак 145 строго заштићених биљних и животињских врста – иако нема ни један званичан документ који му гарантује да ће за то добити дозволу.
  • Рио Тинто овај рудник представља као свршен чин иако са државом Србијом нема потписан никакав уговор који му гарантује ископавања.

Напомена уредништва:

Особито је забрињавајуће то што из далеке Аустралије у којој је Рио Тинто направио “културоцид” уништавањем археолошких налазишта и еколошком катастрофом, допрема експерименталну технологију за прераду руде. Рио Тинто намерава да експериментише и прерађује руду неким новим, у пракси још непознатим, непровереним технолошким процесима. Дакле, Србија служи као покусни кунић, ми смо заморчићи на којима треба вршити експерименте о новом начину прераде руде јадарит.

Поставља се питање и за Владу Србије на чему заснивају тврђења да је технологија најављеног рудника безбедна и еколошки прихватљива када Рио Тинто допрема експерименталну технологију. Овим је јасно да Влада Србије не жели да проверава тврдње Рио Тинто него сваку њихову тврдњу прихвата као истину. Kакав интерес Влада Србије има за све ово? Интерес становништва Србије сигурно не брани!

 

Рио Тинто се спрема да у наредних неколико недеља из Мелбурна испоручи у Србију пилот постројење за издвајање литијума, што представља кулминацију вишедеценијског истраживања које би требало да ову компанију уведе у посао ископавања минерала који се користе за производњу батерија, пише Ројтерс.

Занимљиво је да Рио Тинто овај рудник представља као свршен чин иако српски званичници тврде да са државном нема потписан никакав уговор који му гарантује ископавања.

Чудо невиђено: Прекоокеанским теретним бродом из Аустралије стиже Србима пробна фабрика за прераду руде Јадарит у литијум

Истраживања рађена на периферији Мелбурна довела су до жељеног резултата – пронађен је економски исплатив начин да се екстрахује литијум из јадарита, минерала који је до сада пронађен само у Србији, у долини реке Јадар, пише Ројтерс.

Рио Тинто је, како пише Ројтерс, “прошле недеље притиснуо дугме за покретање пројекта вредног 2,4 милијарде долара, који ће водећег произвођача руде гвожђа, бакра, литијума и специјалних минерала, сврстати међу првих десет произвођача литијума, што прати раст потражње овог минерала од стране произвођача електричних возила.“

БУШЕ СРБИЈУ: Марни Финлајсон, генерални менаџер Рио Тинта испред једне од стотина бушотина у долини Јадра, зрачи оптимизмом као да у џепу има све дозволе за градњу рудника, а нема ниједну!

„То није велики рудник, али ћемо са њим постати највећи произвођач литијума у Европи и задржати се на тој позицији најамање десет година”, рекла је новинарима Синеад Kауфман, извршна директорка сектора за минерале у Рио Тинту.

Четири контејнера дугачка по 12 метара са опремом биће отпремљена на пут преко мора и река до Србије, који би требало да траје око девет недеља.

Рио Тинто очекује да изградња постројења почне наредне године, након што добије одобрење које се односи на заштиту животне средине, а да прву производњу почне 2026. године.

У овом рудинику Рио Тинтно очекује да произведе довољно литијума за погон милиона електричних возила. У њему би такође требало да се производи борна киселина која се користи у батеријама и натријум сулфат, који се користи у детерџентима.

Буде ли рудника у Лозници хектари земље ће бити прекривени церадама, фолијама са отрвним отпадом, базени са муљем и токсичном јаловином биће величине као осредња језера

Рио Тинто самоуверено изводи припреме за будући рудник у плавној долини Јадра – у којој се налазе насеља, обрадиво земљиште у приватном поседу, шуме и чак 145 строго заштићених биљних и животињских врста – иако нема ни један званичан документ који му гарантује да ће за то добити дозволу.

„Претходних месеци слушамо лажи и неистине политичара који желе да обмањују јавност. Исти они који су дали решења за истраживања сада траже уговор државе са Рио Тинтом. Тај уговор не постоји. Он ће бити потписан када грађани одлуче о томе, а не људи који ово користе да уђу на политичку сцену тиме што шире страх и обмањују јавност. Референдум је најдемократскије решење“, рекла је пре три недеље министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Фирма Рио Тинто понаша се у Србији као да имају дозволе за све што раде поводом рудника, а зна се да немају. Сазнаће се ко им је и шта обећао и зашто од бившег министра А. Антића, министарке З.  Михајловић до премијерке А. Брнабић и председника А. Вучића

У току је процес одређивања обима и садржаја Студије о процени утуцаја пројекта “Јадар” на животну средину, наком чега би тек требало да се ради поменута Студија.

Грађани који живе у долини Јадра, активисти, али и део научне заједнице Србије указују на то да би овај рудник довео до масовне девастације животне средине у долини Јадра али и на шире, као и да су до сад већ прекршене бројне процедуре и закони, због чега би читав пројекат требало да се врати више корака у назад, на израду идејног пројекта, који не постоји.

Извор: (Ројтерс, Нова.рс)

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Главна порука Еколошког форума: затворити фабрику отрова „Кнауф“

Јово

Каријере важније од политичких принципа

Prenosimo

Сваки тендер у јавном предузећу је корупција

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x