Društvo, Kosovo i Metohija, Srbija

Srbi – glineni golubovi

 

I dok traje reagovanje srpskih institucija i dramatično izveštavanje o napadima na imovinu Albanaca istovetni ili gori napadi Albanaca na Srbe, na Kosovu i Metohiji  – u srpskim medijima vlada skoro potpuni muk i ćutanje

 

  • Dron sa zastavom velike Albanije izazvao je burnu reakciju ekstremista i nacionalista: posledica su napadi na imovinu Albanaca u Srbiji, ali i masovni napadi na imovinu Srba na Kosmetu.
  • Za ceo svet, za sve zemlje i susedne i druge, pa i za našu vlast, institucije i nevladine organizacije prvi, pravi i veliki problem predstavljaju samo napadi  na imovinu Albanaca u Srbiji!
  • A veliki broj napada na imovinu i živote Srba na Kosmetu se skoro i ne beleži, ne pominje, ili stidljivo i kratko notira, a uopšte ne osuđuje i kritikuje. Srbi i u ovom slučaju ostaju slobodna i nezaštićena meta – pravi glineni golubovi! Poruka sa svih strana je jasna: udri slobodno po Srbima!

Piše: Jovo Vukelić

26. oktobar 2014. KM novine

Fudbalska utakmica  Srbija-Albanija, igrana 14. oktobra u Beogradu, a prekinuta zbog pojave drona sa zastavom “velike Albanije” na stadionu  izazvala je već sutradan etničke napetosti i u pokrajini Vojvodini i u pokrajini Kosovo i Metohija. U mnogim mestima u Srbiji, posebno u Vojvodini (tom simbolu međuetničkog razumevanja?!?) došlo je da napada na imovinu Albanaca.

Zapaljene su radnje Albanaca (uglavnom pekare i poslastičarnice), ili su kamenovane, a nekim Albancima je navodno prećeno i fizički, ali nije za sada zabeležen nijedan fizički napad, ili ugrožavanje života Albanaca.

Zid „plača“

Prvo, srpski organi reda su promptno reagovali i pohapsili skoro sve učesnike napada na 23 objekta čiji su Albanci vlasnici. Uhapšeno je do sada 11 maloletnika i šestoro odraslih koji se sumnjiče za te incidente.

Zapaljena “Evropa” – pekara u vlasništvu Albanca, Vojvodina. Foto: RTV

Drugo, skoro da nema političke institucije, od parlamenta do vlade Srbije, a da ne govorimo o nevladinim organizacijama koje nisu najoštrije osudile ove izgrede. Naravno, s punim pravom. Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Milovan Drecun upitao je u parlamentu šta će država učiniti da spreči delovanje grupa koje organizovano remete nacionalne i verske odnose u zemlji.

Tražena je i zaštita i ta zaštita je i pružena i traje u čuvanju imovine Albanaca. Jedinstvena poruka svih ovih reagovanja glasi: nadležni organi moraju da pošalju jasnu i preventivnu poruku da takvo ponašanje nije dozvoljeno.

Treće, u medijima je ovim incidentima posvećena velika pažnja, dat je ogroman prostor, u kojem govore i žrtve napada. Prave se i posebne emisije na televizijama sa učesnicima koji ove događaje kometarišu, osuđuju, zgražaju se… Bajram Temaj ima pekaru u Novom Sadu skoro 30 godina, a zapošljava 70 radnika. On kaže: Zahvalan sam gradskoj i pokrajinskoj vlasti, i policiji. Zadovoljan sam što su počinioce brzo pronašli. Ovo mi je stvarno jedna velika podrška i naravno da počinju emocije da rade i da se osećam drugačije, jer je ustala cela država i stala pred huligane. Tako da smo zajedno sa svima uspeli u roku od dva-tri dana da nađemo počinioce što su nam razbili izloge.

Svi srpski štampani mediji su puni komentara i oštrih osuda napada na imovinu Albanaca.

Zid ćutanja

I dok traje ovo reagovanje srpskih institucija i dramatično izveštavanje srpske i šire javnosti o napadima na imovinu Albanaca istovetni ili i ponekad gori napadi Albanaca na imovinu Srba, pretnje i paljevine imovine Srba, potsećamo isto tako državljana Srbije (kao što su i Albanci u Vojvodini) na Kosovu i Metohiji  – vlada skoro potpuni muk i ćutanje.

Zapaljeni automobil porodice Nojić u Gnjilanu. Meta bila kuća? Ovu amatersku fotografiju objavio je RTS, bez daljih objašnjenja i navoda

Na srpskoj političkoj sceni, od strane zvaničnih institucija, parlamenta i vlade Srbije, nevladinih kukuriku organizacija i narikača koje brinu o imovini Albanaca nema saopštenja o krivičnim delima napada na  imovinu Srba na Kosmetu. Nema osuda napada na verske i sakralne objekte Srpske pravoslavne crkve, nema oštrih kritika u Parlamentu.

Nema zvaničnih apela državnih organa Srbije i traženja od prištinskih vlasti zaštite Srba i njihove imovine na Kosmetu. Ili ih mi možda (izvinjavamo se u tom slučaju) nismo videli i zabeležili. Samo se stidljivo i to u ponekom mediju objaljuju kratke vesti o napadima na imovinu Srba i SPC na Kosovu i Metohiji. Nema posebnih emisija na glavnim televizijama, nema intervjua i izjava oštećenih Srba, kao što ima u izobilju izjava oštećenih Albanaca. Nema ni izjava sveprisutnih analitičara o tim incidentima u pokrajini Kosovo i Metohija, kao što ih ima iz pokrajine Vojvodina?!?

Zapaljen objekat Odbora za izgradnju crkve na brdu u Malom Zvečanu. Lokalne televizije i ekipa Tanjuga snimale objekat ali izjave članova Odbora, meštana niti zvaničnika niko nije tražio. Lokalni nadležni sveštenici – odbili pozive Odbora da dođu na lice mesta i nisu se posle toga pojavljivali. Foto: KM Novine. (Više fotografija sa ovog mesta možete pogledati klikom na ovu vezu)

Ipak ima jedan izuzetak. Oglasio se jedino jedan “kosovski ministar”! I to Srbin Dalibor Jevtić, “ministar za zajednice i povratak” koji je osudio najnovije incidente.

Taj visoki i debeli zid ćutanja, armiran beskrajnom bezosećajnošću natkrio je kao mrkli mrak sve što se radi protiv Srba na Kosmetu.

Srpska kuća zapaljena u Drsniku, Klina. Foto: “Novosti.rs”. U ovom mestu zapaljena je kuća i februara ove godine pa nije jasno, a ne navodi se, da li je ova fotografija iz arhive ili pozajmljena iz nećijeg ličnog “albuma”, jer je svakako u pitanju još jedna amaterska fotografija.

Ko je video bilo gde, na nekoj televiziji ili pročitao u nekim srpskim novinama, bilo šta (sem šturih vesti o tome) o stradanjima Srba i uništavanju srpske imovine? Ako takvih ima, neka se jave!

Da li se odnekud čeka odobrenje
za osudu albanskih napada na Srbe?

Šta čekaju najviši srpski zvaničnici? Zašto nisu do sada organizovali vanrednu konferenciju za novinare, zašto nisu dali izjavu medijima, zašto nema saopštenja vladajućih stranaka o tim napadima i krivičnim delima na Srbe? Zašto nema osuda, zašto nema apela, zvaničnih zahteva za zaštitu Srba i njihove imovine na Kosmetu?  Da li je iko saznao da je neko od napadača, vandala, ekstremista, huligana, kako god da ih zovete,  na Srbe na Kosmetu uhapšen? Da li to interesuje srpske vlasti?

Da li se možda čeka da EU prvo osudi te napade Albanaca na Kosovu?

Da li je neko te Srbe čija je imovina uništena posetio, neko od predstavnika vlasti iz Srbije, ili prištinskih vlasti? Da li im je obećao pomoć, pružio zaštitu?

Mora se istaći da je kratke informacije, vesti o napadima na srpsku imovinu beležio Tanjug, što i jeste njegova osnovna delatnost. Naslovi tih vesti glase:

  • Grafiti ISIS-a i UČK na Visokim Dečanima (13. i 14. oktobar); Vehabija pretio monahinjama na Kosmetu?(14. oktobar); NapadnutparohijskidomuOrahovcu inapad na porodicu sveštenika Srđana Jerinića.(15. oktobar); MolotovljevimkoktelimanasrpskuprodavnicuuseluGojbulja, kodVučitrna (15. oktobar); AlbanskigrafitinasrpskimkućamauseluCrkvenaVodicakodObilića (16. oktobar); Grupa albanskih đaka upala je u srpsku školu “Braća Aksić” u Lipljanu i prekinula nastavu na srpskom jeziku; PrvajezapaljenauseluSuviLukavac, opština Istok,porodiciRatković (17. oktobar); Zapaljena kuća uOpraškama, opština Istok, porodiciVuletić (18. oktobar); MolotovljevikokteliuKosovskojMitrovici (19. oktobar); ZapaljenautomobilsrpskeporodiceporodiciNojićuGnjilanu (19. oktobar); NapadnasrpskukućuDragaKonićauKlini (20. oktobar); Klina, zapaljenakućasrpskihpovratnika zapaljenakućaporodiceMladenaDabižljevića seluDrsnik (21. oktobar); UnaseljuLjuguIstokuzapaljenakućaMiomiraPantića (22. oktobar); Kamenovana jedina srpska kuća u centru Kline (23. oktobar).

Jedan od primera je i radio emisija “Slobodne Evrope” – “Gaf nedelje” koja se na neprofesionalan  način bavila pregledom događaja za period od 10. do 17. oktobra. Tada je na KiM bilo čak devet (9) zabeleženih napada – u njoj za gotovo pola sata trajanja nije pomenut ni jedan od njih, iako imaju nekoliko svojih dopisnika na Kosovu.  A napadi i intervjui sa Albancima iz Vojvodine pomenuti su u više navrata.

I dok je ovo spisak svakako ne svih, nego samo 14 napada na Srbe na Kosmetu, koje smo uspeli da pronađemo u srpskim medijima, vladajuća Srpska napredna stranka je požurila da se istakne, valjda pred zapadnim faktorima, sledećim saopštenjem: „SNS osudila napade na albanske radnje. SNS najoštrije je osudila napade na goranske i albanske radnje, ocenivši da su ovakvi vandalski činovi delo onih koji su neprijatelji Srbije i svih njenih građana.


SNS je u saopštenju takođe zatražila od nadležnih državnih organa da pod hitno privedu pravdi nalogodavce i izvršioce ovih sramnih napada, i da zaštite sve građane Srbije. Onima koji misle da će nasiljem napraviti atmosferu straha poručujemo da neće uspeti, jer je Srbija danas odlučna na svom putu da postane moderna, normalna i evropska država i jača od svih oblika vandalizma i nasilja”.

O napadima na Srbe sa Kosmeta, osudi tih Srba žrtava, odbrani njihovih elementarnih ljudskih prava nigde ni reči. Možda to planiraju u nekom drugom, sledećem saopštenju, jednog dalekog dana… Ali, ovakvim ignorantskim odnosom prema svojim državljanima – Srbima verovatno je da tog dalekog dana i prilike i ne bude, jer Srba na Kosmetu više neće biti!

Stoga je zaključak kratak i jasan : ovakva nebriga prema svojim državljanima davno nije viđena. Srbi mogu i dalje da budu glineni golubovi!

http://www.kmnovine.com/2014/10/welcome-alb-viloence-over-serbs.html

 

 

 

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments