Србију черупа један суманути режим

За политику живота насупрот политике смрти

  • Годинама живимо у земљи коју комадају халапљиви инвеститори, коју черупа један суманути режим, у држави чије институције не постоје, и која служи томе да буде пљачкашки плен
  • Овде смо окупљени не само против загађења ваздуха, земље и воде већ и против општег друштвеног и политичког загађења
  • Ништа неће бити здраво у овом друштву, све док једном за свагда не отерамо овај болесни режим
  • Само усаглашени и сложни можемо да отерамо овај тровачки режим, да прекинемо напредњачку окупацију

Аутор: Дејан Атанацковић*

Навикли смо се, исувише смо се навикли на то, да су свуда око нас поделе, апатија, узајамно неповерење. Навикли смо да је продавање магле уобичајен и профитабилан посао. Делимо се на оне који радије верују у једну лаж него у неку другу лаж.

Живимо у земљи недефинисаних граница, необележених масовних гробница, земљи која не памти или избегава да памти и сасвим недавну прошлост, у земљи препуној избеглица које су ови исти што су данас на власти из једног рата терали у други.

Па није чудо да данас, сасвим у складу с тим, и сасвим доследно томе, већ годинама живимо и у земљи коју комадају халапљиви инвеститори, коју черупа један суманути режим, у држави чије институције практично више не постоје, и која служи само томе да буде пљачкашки плен једне криминалне групе.

И то је та наша чудна стварност, утолико чуднија што до многих још увек не допире: стварност да је држава поробљена, да је читаво друштво огрезло у корупцији, да нас једна криминална власт немилице трује, расељава, поткрада, продаје, да наши животи не вреде ништа.

Срамота је што смо дозволили да нам друштво постане расадник лажова, да криминал буде принцип власти, и да једна гомила моралних бедника толике године упропашћава државу и управља нашим животима.

Али то је наша грешка, грешка грађанске Србије, једна од многих у последњих тридесетак година, и ми смо дужни да ту грешку исправимо.

Зато је ова еколошка борба једна велика нада, јер је то истовремено и борба за грађанску част, не само за прочишћење ваздуха већ и за прочишћење савести.

Зато смо данас овде окупљени не само против загађења ваздуха, земље и воде већ и против општег друштвеног и политичког загађења.

А шта то значи? То значи да данас и овде – ми одређујемо и наш политички пут, и од тога не смемо презати.

Исувише смо се навикли и прогутали ту опасну удицу да је политика сама по себи зло, да је политика сама по себи корупција, неморал и лаж.

Нажалост, године које су за нама дале су нам много разлога да у то поверујемо. Али такав став само иде наруку овој власти, и свакој преварантској власти.

Зато је по мом уверењу еколошки устанак, и овај данас и сваки следећи којих ће неминовно бити, и место и време да се политици врати достојанство, да се политика врати грађанима, али исто тако и да се поручи свим опозиционим партијама и организацијама које рачунају на гласове и подршку грађанске Србије да ми немамо више времена за губљење. Да немамо времена за поделе и сукобе.

Свака добијена битка, сваки одбрањени педаљ Србије, несумњиво је корак ка ослобођењу, али не треба заборавити – нема те појединачне победе, ни активистичке, ни политичке, ниједне појединачно добијене битке којом ће се окончати ово зло.

Ништа неће бити здраво у овом друштву, све док једном за свагда и потпуно не отерамо овај болесни режим. Све док из себе не истерамо болест која је произвела Александра Вучића.

Предстоје нам избори, бојим се да су они последња нада да се при паду режима избегну велики сукоби.

И зато, на таласу протеста и еколошке пробуђености, морамо да учинимо све што је у нашој моћи да ти избори буду могући, да имају смисла, па чак и ако режим потпуно угуши институцију избора, уколико изборе учини немогућим, и ако нам само улица преостане, утолико пре ће зеленој, грађанској, европској Србији бити неопходно политичко јединство и политичка артикулисаност.

Еколошки устанак је амалгам, повезујуће ткиво свих који желе политику живота насупрот политици смрти.

Овде и данас се пише изборни програм и спремају изборне стратегије.

Овде и данас спрема се пад напредњачког режима.

Само усаглашени и сложни можемо да отерамо овај тровачки режим, да прекинемо напредњачку окупацију, и да коначно доведемо пред лице правде кривце за протраћене године, за опљачкану државу, за изгубљене животе. Зелена Србија то може.

*Аутор је визуелни уметник и писац чији говор са еколошког протеста одржаног 11. септембра преносимо.

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/srbiju-cerupa-jedan-sumanuti-rezim/

Фото: Србин Инфо и Данас

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Слободан Милошевић предат суду у Хагу

Јово

Главни циљ је бољи живот сваке породице

Јово

Србији су неопходне младе и храбре судије

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
DAMJAN
DAMJAN
2 година раније

.
Povodom obečanja o koristima privatizacije državne i društvene imovine za građane Srbije, mene su očerupale za 1000 evra, funti, švajcaraca, dolara, šta li već, sledeće osobe:
LABUS
DINKIĆ
VLAHOVIĆ
ĐELIĆ
PITIĆ
i komandant te sve bulumente koji odavno nije sa nama iz dobro poznatih razloga.
.
Naravno, na pomenutu sumu novca se računa kamata od 0,3% dnevno, a to za poslednjih oko 20 godina.
.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x