Gost Autor, Društvo, Politika, Slobode, Srbija, Srbija i EU

SRBIJA NE VRŠI KVALITATIVNU OCENU RADA SUDIJA

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU GRUPE DRŽAVA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE SAVETA EVROPE

  • Od Srbije se traži da od sudija, osim efikasnosti, traže i kompetentnost, te da se vodi računa o tome da se sudije koje postupaju konfuzno, neopravdano ili necelishodno, ne biraju na stalne sudijske funkcije.
  • Prostom analizom medija u Srbiji možete se uveriti da je oduzimanje dece političkim protivnicima vladajućeg režima i siromašnim građanima Srbije postalo jedna od glavnih strategija zastrašivanja političkih protivnika i njihovog ućutkivanja, u čemu aktivno učestvuje VSS sa predsednicima sudova.
  • U Srbiji je pretpostavka za oporavak sudstva efikasnija procena kvaliteta rada sudija i više razrešenja, a ne manje razrešenja i održavanje korumpiranog kadra.
  • Problemi u sudstvu u Srbiji su pre svega rezultat njegove duboke politizacije i nerada VSS

Pišu: Prof. dr Aleksandar Fatić, redovni profesor, Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor, Institut društvenih nauka

Poštovani sudija Marine Mrčela,

Obaveštavamo Vas da Srbija ne ispunjava ni minimalne standarde u primeni preporuke GRECO * (GRECO), da se mora razviti i unaprediti kvalitativna ocena rada sudija, posebno pre njihovog postavljanja na stalnu sudijsku funkciju.

Izveštaj GRECO o primeni preporuka GRECO za sprečavanje korupcije među narodnim poslanicima, sudijama i tužiocima u Srbiji (4. faza ) predviđa da se kvalitativna ocena rada sudija mora zasnivati na, citiramo “tačnosti i jasnosti izdatih akata i proceduralnih koraka, argumentacije i obrazloženja”. Drugim rečima, od Srbije se traži da od sudija, osim efikasnosti, traže i kompetentnost, te da se vodi računa o tome da se sudije koje postupaju konfuzno, neopravdano ili necelishodno, ne biraju na stalne sudijske funkcije.

Zastrašivanje političkih protivnika vrši se oduzimanjem dece
Porodično pravo u Srbiji se koristi za obračun sa političkim protivnicima

Ovaj deo preporuke GRECO Srbija nije sprovela, što je GRECO i konstatovao u svom izveštaju o sprovođenju preporuka iz 2020. godine. Razlog za nesprovođenje preporuke leži u nespremnosti Visokog saveta sudstva (VSS) da se pozabavi analizom predmeta i ozbiljnim utvrđivanjem kvaliteta rada sudija. To se posebno odnosi na parničnu materiju, a pogotovo na materiju porodičnog prava, jer se u aktuelnoj atmosferi u Srbiji ova oblast prava naglašeno koristi za obračun sa političkim protivnicima. Naime, prostom analizom medija u Srbiji možete se uveriti da je oduzimanje dece političkim protivnicima vladajućeg režima i siromašnim građanima Srbije postalo jedna od glavnih strategija zastrašivanja političkih protivnika i njihovog ućutkivanja, u čemu aktivno učestvuje VSS  sa predsednicima sudova.

U odgovoru GRECO Ministarstvo pravde Srbije je naveo da je u Srbiji u periodu novembar 2018 – novembar 2019. godine od 1.844 sudija samo 13 dobilo ocenu “ne zadovoljava” i da ni jedan sudija nije razrešen zbog ove ocene.

Ovaj odgovor istovremeno pokazuje zašto je stanje sudstva u Srbiji toliko katastrofalno da predstavlja glavnu prepreku samom nastavku evropskih integracija Srbije, na šta uporno ukazuje i EK.

Marin Mrčela,predsednik suda Greco

Sudija Mrčela, vi kao predsednik GRECO istovremeno ste i sudija Ustavnog suda Hrvatske, i poznajete region, te vam je poznato šta to znači kada se u zemlji u kojoj politički protivnici režima isplivavaju iz ledenog Dunava i u kojoj se trguje porodicama i decom političkih protivnika preko politički podobnih sudija, dešavaju navedene dve stvari:

  1. Ne vrši se analiza predmeta i postupanja sudija, mimo drugostepene odluke po žalbama, od strane višeg suda, i postupa se prema sudijama kao prema “svetim kravama”, kojima je Ustavom dato pravo da o svojim odlukama ne daju nikome obrazloženja, pa ni javnosti ni drugim sudijama, što je direktno suprotno preporuci GRECO, i
  2. Nema dovoljno negativnih ocena kvaliteta u radu tih sudija, a i kada ih ima, oni se ne razrešavaju zbog tih ocena.

Ove dve činjenice potrebno je drugačije interpretirati, jer je u Srbiji pretpostavka za oporavak sudstva efikasnija procena kvaliteta rada sudija i više razrešenja, a ne manje razrešenja i održavanje korumpiranog kadra.

Loš rad Disciplinskog tužioca VSS

U vezi sa tim je pitanje etike u pravosuđu, i preporuke 7 GRECO, za koju se u izveštaju GRECO konstatuje da nema dokaza da Etički odbor VSS uopšte radi svoj posao, da ne sprovodi svoj mandat, i da ne organizuje obuku niti poverljivo savetovanje sudija u etici.

Tužilaštvo Srbije i njegova odeljenja ne rade kako treba svoj posao

Poseban je problem rad Disciplinskog tužioca VSS, čijom pažljivijom analizom bi se lako utvrdilo (a sledeće političke vlasti posle pada sadašnjeg režima će to učiniti prioritetom) koliko je Disciplinski tužilac nesavesno obavljala svoj posao, koliko je disciplinskih prijava nezakonito i neosnovano odbačeno uz postojanje očiglednih teških etičkih i disciplinskih prekršaja, poput odugovlačenja hitnih postupaka, namernog neprosleđivanja žalbi na drugostepeno odlučivanje, itd. To su lako dokazivi discplinski prekršaji koje je Disciplinski tužilac sistematski zanemarivala i čak zataškavala.

U izveštaju GRECO se takođe navodi potreba da se Etički kodeks VSS učini smislenijim i upotrebljivijim, da se proširi u smislu etičke problematike.

Etički kodeks pisali pravnici koji nikada nisu ni slušali etiku

Razlog za sadašnji, neupotrebljiv Etički kodeks je što je VSS izbegavao da u izradu Etičkog kodeksa uključi ijednog etičara, tako da su Etički kodeks pisali pravnici koji nikada nisu ni slušali etiku, a kamoli da imaju neke kvalifikacije iz etike. Otuda je taj kodeks prazan, repetitivan i na osnovu njega se ne može nametnuti etički red u sudstvu u Srbiji.

GRECO bi trebalo posebno da zatraži informacije o ovim činjenicama u vezi sa radom Disciplinskog tužioca VSS u protekla dva mandata.

Takođe, potrebno bi bilo da GRECO zatraži od Srbije i informacije o kvalifikacijama i radu najvećeg osnovnog suda u zemlji, Prvog osnovnog suda u Beogradu, zatim Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Apelacionog suda u Beogradu – institucija za koje u javnosti postoje navodi da je u njima najviše političkih zloupotreba sudstva.

Tužilaštva u Srbiji ne rade svoj posao

Posebna tema su tužilaštva u Srbiji koja ne rade svoj posao, već deluju po nalozima vladajuće partije u Srbiji. Tužilaštvo ili uopšte ne reaguje ili ne reaguje adekvatno, u slučajevima o kojima su mediji opširno izveštavali, a tiču se pljačke državnog budžeta od strane najviših funkcionera i njihovih porodica, Afere Telekom, Afere ASEKO (firma brata premijerke koja dobija od Vlade Srbije milionske poslove), najveće plantaže narkotika u Evropi Jovanjica, trgovine narkoticima vladajućeg kartela režima, ilegalne trgovine oružjem, trgovine decom i starateljstvima od strane centara za socijalni rad, nadležnog ministarstva i porodičnih odeljenja sudova i drugih afera.

Zagorka Dolovac, republički javni tužilac potpuno je podbacila u svom poslu i čini orgomnu štetu sudstvu Srbije

Kao strašan nedavni primer navodimo u Dunavu pronađeno telo veoma visoko pozicioniranog političara vladajuće stranke, Vladimira Cvijana, koji je u jednom trenutku počeo da kritikuje predsednika Republike, Aleksandra Vučića. On je nestao 2018. godine i nije poznato da je iko prijavio njegov nestanak (uključujući roditelje). Tek ovog meseca (mart 2021.) njegova smrt je obelodanjena, a pojavio se u medijima odjednom i “izveštaj o obdukciji” iz 2018. godine u kome se navodi da je smrt navodnim davljenjem u Dunavu bila “nenasilna” (navedeno “nenasilno davljenje” odigralo se inače u januaru).

Tužilaštvo na sve ovo ostaje nemo, što stvara bojazan kod intelektualaca koji su kritični prema režimu da može bukvalno bilo šta da im se priredi. Pisci ovih redova bi takođe mogli da se “nenasilno utope” usred zime, ili pak da saznaju iz težimskih tabloida da su silovali nekog, da tuku žene, da imaju neku seksualnu devijaciju, da su narkomani ili bilo šta drugo što Vučičevoj propagandnoj mašineriji može da padne na pamet.

Pritom znamo da tužilaštvo ne bi reagovalo ili ne bi reagovalo na primeren način, niti da bi bilo adekvatnog sudskog epiloga.

Loš sudijski kadar

Smatramo da su problemi u sudstvu u Srbiji pre svega rezultat njegove duboke politizacije i nerada VSS na primeni preporuka GRECO, kao i rezultat velikim delom lošeg sudijskog kadra. U tom smislu, potrebno je da GRECO izda posebne smernice za restriktivnije izbore novoizabranih sudija na stalne funkcije, pre svega u zavisnosti od kvalitativne ocene njihovog rada, ali i njihovog ugleda u javnosti, jer neko ko je u javnosti isprofililsan kao politički instrumentalisan sudija ne može biti biran na stalnu funkciju, jer samim tim kompromituje integritet i ugled sudstva.

Loš sudijski kadar je posledica nekvalitetne selekcije nadležnih sudskih organa Srbije, biraju politički podobne

Nadam se Vašoj brzoj reakciji prema Ministarstvu pravde i Visokom savetu sudstva u Srbiji, jer sudstvo ubrzano postaje glavni faktor korupcije i obračuna režima sa političkim neistomišljenicima, čak i preko udara na porodice protivnika aktuelne političke vlasti.

Ovo pismo prosleđujemo i g. Oliveru Varheliju, Evropskom komesaru za susedstvo i proširenje, kao i g. Vladimiru Bilčiku, Specijalnom izvestiocu Evropskog parlamenta za  Srbiju, a zbog značaja delova problematike ovog pisma za njih.

Objašnjenje:

  * GRECO – Grupa država za borbu protiv korupcije.- Savet Evrope formirao je Grupu država za borbu protiv korupcije (GRECO) još 1999. godine, sa ciljem da nadzire primenu Konvencija Saveta Evrope, odnosno usklađenost zakonodavstava zemalja članica sa antikoruptivnim standardima Saveta Evrope.

Osnovna ideja postojanja GRECO je da se unapredi kapacitet država članica za efikasniju borbu protiv korupcije, da se identifikuju nedostaci u nacionalnim zakonodavnim rešenjima i ubrzaju neophodne izmene.  GRECO predstavlja i platformu za razmenu dobrih praksi u domenu prevencije i otkrivanja korupcije. GRECO obuhvata 50 država članica (48 država Evrope, Kazahstan i SAD). Srbija je članica GRECO od 1. aprila 2003. godine.

…………………….

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Dragoljub Zbiljić
Dragoljub Zbiljić
1 mesec ranije

Srbiju volim kao svoju porodicu, jer mi porodica ne moež biti sreećan ako Srbiaj nije sreećna. Imam utiask da je za sada i adlje nerešiv srpski problem u tome što instituciej u proseku radee aktastroaflno loše iz hialjdu razloag. Sudstvo je jedno od prvih u kome se katastrofalno loše radi. Da bude nezavisno sudstvo, nit o ne valja, jer onad ono može da radi šat hoeć i kako hoeć. Da je zavisno, opet ne avlja, jer moćnici presuđiki, a ne sudije. Nažalost, Srbiji i Srbiaj ne mogu ad budu srećni sve dok su naše instuituciej voluntaristilčke, a ne odgovoren pošetnju,… Učitaj još »