Србија и даље не да Маровића

Србија штити и регионалне криминалце

  • Влада ЦГ је крајем 2020. године обновила молбу за изручење Маровића, а претходна Влада Душка Марковића упутила је двије ургенције
  • Министарство правде Србије не одговара на захтјев за изручење осуђеног шефа будванске криминалне групе, Маровића
  • Постоји простор за унапређење сарадње са Србијом, а један од проблема у томе је што званични Београд не жели да изручи Црној Гори овог криминалца

Ни након пет и по мјесеци Министарство правде Србије није одговорило црногорским колегама да ли ће испоручити одбјеглог и правоснажно осуђеног шефа будванске криминалне групе, бившег високог функционера Демократске партије социјалиста, Светозара Маровића.

То је “Вијестима“ потврдио министар правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић.

Влада ЦГ је крајем 2020. обновила молбу Србији за изручење Маровића, а захтјев је тада упућен ДХЛ-ом. Прије те молбе, претходна Влада Душка Марковића упутила је двије ургенције.

“Од онога позива, који је трећи по реду, ми немамо новости. Наравно да је то питање за које је заинтересована јавност. Мислим да је потребно да се тај случај ријеши на једном политичком, вишем ниову, између самих шефова држава, шефова влада. Министарство још чека одговор Министарства правде Републике Србије и чим тај одговор буде на нашем столу у неко скорије вријеме ми ћемо га подијелити са јавношћу”, казао је “Вијестима” Лепосавић.

                                  Владимир Лепосавић

Маровић се више од четири и по године налази у Београду, гдје се, према ријечима његових правних заступника – лијечи. Некада други човјек тада владајућег ДПС-а ухапшен је у децембру 2015. године због сумње да руководио организованом криминалном групом која је оштетила касу Општине Будва за више десетина милиона еура. Лисице на руке стављене су му по налогу Специјалог државног тужилаштва. Маровић је напустио спушки затвор у мају 2016. године, након што је признао кривицу и закључио споразум, који је потом верификовао Виши суд.

Након тога, несметано је прешао границу и отишао у Београд, гдје му се “губи сваки траг”, па је Црна Гора 2017. расписала потјерницу.

Један од политички најутицајнијих Будвана, на основу споразума који је склопио са Специјалним тужилаштвом, осуђен је на три године и девет мјесеци затвора. Иако се нагодио да у државни буџет уплати милион еура, а 100 хиљада донира у хуманитарне сврхе, он то никада није учинио, па му је затворска казна повећана за годину.

Застара те једногодишње казне наступа већ овог мјесеца, а казна од три године и девет мјесеци у октобру 2026. године.

Иако су друштвене мреже годинама биле преплављене фотографијама Светозара Маровића из београдских угоститељских објеката, тамошње власти нијесу га испоручиле.

Предсједник Србије Александар Вучић недавно је изјавио да је изручење Маровића компликовано.

“Ми имамо односе који су сада компликовани (о изручењима). Ми смо тражили изручења неколико лица која су нам страховито важна у истрагама о организованом криминалу. Не бисте вјеровали колико је компликовано”, рекао је крајем марта Вучић.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је недавно да никада нијесу добили конкретан одговор на питање зашто Србија одбија да изручи Маровића.

Оцијенио је да постоји простор за унапређење сарадње са Србијом, те да је један од проблема и то што званични Београд не жели да изручи Црној Гори некада другог човјека ДПС-а.

“То је један камен спотицања, можда их има више, али то је прилично видљив проблем. Ја немам разумијевања за објашњење због чега се тај човјек не приводи правди. Знате и сами да су у неколико наврата људи из врха српске власти упитани за процес око Маровића, али ја никад нисам од њих чуо, макар јавно, неко објашњење које би имало неки већи смисао“, навео је Абазовић. Оцијенио је да је веома лако ухапсити Маровића, уколико постоји воља.

И док Србија и даље ћути на молбе за изручење Маровића, Општина Будва не може да наплати милионску одштету на коју се обавезао шеф будванске криминалне групе да ће уплатити у локалну касу.

Продаја дијела ђедовине Маровића, којом је требало Општина Будва да наплати најмање 142 хиљаде еура и тиме намири дио од преосталог дуга од 868 хиљада, више пута је одлагана.

Захтјев да Србија треба што прије да испоручи Маровића, упутили су и са скупштинске говорнице посљедњег засједања будванског парламента и одборници Демократа, поручивши да је некадашњи потпредсједник ДПС-а требало да буде испоручен јер је креатор корупционашке афере “отпадне воде“, због које Општини Будва пријети наплата 100 милиона еура од њемачке фирме WТЕ.

Вук Лајовић, Вијести

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Песма “Безнађе”

Gost autor

Извориште цивилизације није Европа, него управо Азија

Prenosimo

Захтев Академске заједнице: Вучићу, поднеси оставку!

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x