Društvo, Politika, Rusija, SAD (Amerika), Slobode, Srbija

Srbija ima predsednika koji se neprimereno ponaša kao da mrzi narod kojim upravlja  

Neobjašnjivo je zašto Srbija još nema novu vladu ni posle tri meseca od izbora

  • I umesto da je vlada efikasno formirana za 15-tak dana od završetka izbora i da postoji već 2 meseca imamo sitaciju kao da izbora u junu nije ni bilo.
  • Ovim nerazumnim odugovlačenjem u predlaganju mandatara i izboru nove vlade do skoro krajnjih granica, a ustavni rok je 3. novembar, Vučić se najviše zamera građanima, koje je šibom poterao na izbore usred epidemije virusom korona 21. Juna
  • Vučić je sveznajući, svemogući, bezgrešni faraon koji ne žuri, jer on živi večno na putu slave, podviga „spasavanja“ Kosova i Metohije, „spasavanja“ države Srbije i Srba.

Piše: Jovo Vukelić

Zakonski rok za formiranje Vlade u Srbiji je najduži u Evropi – 90 dana od konstituisanja Skupštine! Osmišljen je da omogući dovoljno vremena u slučaju pravljenja komplikovanih i velikih koalicija da bi se došlo do parlamentarne većine… Skupština Srbije je polukonstituisana ovog puta 3. avgusta, ali još nisu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta. Zašto nisu izabrani? To verovatno samo zna samovoljni Vučić, predsednik Srbije.

I tu se u parlamentu čeka, svi kandidati se kuvaju u Vučićevom loncu, „obigravaju kao gladni oko vrele kaše“.

Odmah da konstatujemo: nema nikakvih razloga u opštem interesu građana da Vladu Srbija nije dobila samo nekoliko dana (15-tak) pošto su objavljeni konačni rezultati. Jer onaj ko ima 188 mandata u parlamentu ima sve, sve poluge vlasti i moći u državi. I svu odgovornost.

Zašto nema recepta za ajvar u vašingtonskom dokumentu

Drugo,  pošto ima apsolutnu vlast i apsolutnu većinu nije bilo nikakve potrebe za nekim pregovorima sa potencijalnim koalicionim partnerima. Bilo novim bilo starim. Znači, tu nema nikavih pregovora, pa da je to izgovor za ovoliko odugovlačenje!

Kako je pobednik na izborima jasan, ključno pitanje ostaje zašto onda Srbija već skoro tri meseca nema Vladu.

Neki tvrde kako predsednik  odugovlači sa predlaganjem mandatara za sastav nove vlade, jer on vodi računa o geostrateškom aspektu i položaju Srbije!?

Svi koju poznaju naše političke prilike i svemoćnog Vučića znaju da prethodna pretpostavka nije tačna, jer Srbija nema nikakve geopolitičke i geostrateške koncepte, projekte, predloge, rešenja, ideje…

Nema predsednik nikakav koncept čak ni za danas ni za sutra, pokazao je to najbolje vašingtonski dokument…A kamoli koncepte za deceniju ili dve unapred. U ovom vašingtonskom galimatijasu samo nema recepta kako se peče i kako treba upržiti srpski ajvar, jer je to nezanimljivo za Amerikance.

Vreme je za pravljenje ajvara u Srbiji, ali ne i nove Vlade

Umesto da je odmah dao mandat za sastav nove vlade mandataru, jer su rezultati izbora jasni i prepustio mandataru i novom premijeru i ministrima da vode Srbiju on i dalje u svojim rukama neovlašćeno i bezobzirno drži svu vlast… I nema nove vlade, ni njenog programa, pa se i ne radi ništa kao da je politička i ekonomska situacija u Srbiji idealna, dobra, perspektivna… Bahati Vučić i ne prikriva činjenicu da o svemu sam odlučuje, on je „vizionar“ i odugovlači sa postavljanjem svog čauša, trbuhozubca.

Uz to, predsednik Srbije od okončanja izbora vodi politiku zameranja prema najvećim silama sveta: prema Kini ( ukida 5G mrežu i ruši releje), Rusiji (diversifikacijom dovoda gasa i nafte ugrožava već uložene milijarde dolara Rusije u Turski tok i druge projekte gasa i nafte), pa čak i Americi (jer kupuje kinesko i rusko oružje)…Očigledno je izgubio kompas.

Širom sveta kao kakav spin-ekspert efikasno kvari odnose, zamerio se sada potpisivanjem vašingtonskog omnibusa i EU (pitaju ga zvaničnici iz Brisela zna li šta je potpisao u Vašingtonu), zemljama arapskog sveta, zatim, Belorusiji, Iranu, Libanu… Ne vidi se kraj greškama u koje sve češće upada.

Vučić na putu večne slave i „spasavanja“ Srbije i Srba i Kosmeta

Ali, ovim nerazumnim odugovlačenjem u predlaganju mandatara i izboru nove vlade do skoro krajnjih granica, a ustavni rok je 3. novembar, Vučić se najviše zamera građanima, koje je šibom poterao na izbore usred epidemije virusom korona 21. juna i navrat-nanos pre toga ukinuo nelegalno uvedeno vanredno stanje.

Da li vam se čini da Vučić sve više liči na egipatskog vladaoca Tutankamona

I umesto da je vlada formirana za 15-tak dana od završetka izbora i da postoji, već 2 meseca imamo sitaciju kao da izbora u junu nije ni bilo.

A od kada je faraon pobedio i osvojio 188 mandata od 250 mogućih počelo je šikaniranje građana, odugovlačenje, prenemaganje, „stateško razmišljanje“.

Tako se Vučić, kao i svaki pobednik, koji se ponaša nepristojno, sada pravi važan, on čeka, jer navodno „želi da izabere najbolje ljude u novu vladu“, kao da će oni sazreti u velike i stamene ličnosti za ova tri za Srbiju izgubljena meseca…

I što je degutantno i tužno, da ponovimo: kao da je njegov posao da on bira vladu i ministre, a ne mandatar kome će poveriti mandat za sastav vlade. Tu je on pobrkao uloge.

I tako dok se kao paun šepuri, širi svoje perje da šarmira okolinu druge države su posle izbora žurile da što pre dobiju vlade, pa čak i naši susedi Hrvati. Traje epidemija korone i vlada enonomska kriza pa se svi žure da preduzimaju odgovarajuće mere.

A i u Crnoj Gori, gde su izbori bili pre deset dana, a koja je poznata po ažurnosti i brzini, će se izgleda vlada formirati pre nego u Srbiji. Ali, nije samo to pokazatelj Vučićeve neodgovornosti.

On se ovakvim ponašanjem izrugava svim građanima, pokazuje im koliko je bilo besmisleno što su glasali…U Srbiji, poznato je, inače ne odlučuje ni o čemu Vlada, premijer i ministri.

A ustvari radi se o tome da ni ta nova vlada neće vladati, upravljati Srbijom, jer neće ona ni imati vremena da napraviti valjan program i plan delovanja u kriznim vremenima.

O tome će Vučić, sve do svakog detalja da kaže mandataru, šta da radi, šta da ne radi, ko će biti ministri i šta da rade ministri…

Jer on je sveznajući, svemogući, bezgrešni  faraon koji ne žuri, jer on živi večno na putu slave, podviga „spasavanja“ Kosova i Metohije, „spasavanja“ države Srbije i Srba.

Iz te perspektive nema žurbe građani, ne dišite, ne bolujte, ne umirite, čekajte, uživajte u nebuloznim meditacijama Vučića o novoj vladi. Gledajte TV Pink, Hepi i ostale faraonove medije da uživate u njegovim „mudrim opservacijama“ dok ne porodi ime mandatara.

Kad budete čuli ko je mandatar, i koji je tu galimajtijas od predloženih imena za ministre, biće vam jasno na šta je uzalud trošio vreme „mislilac“ za posao koji je trebalo, zbog naroda u Srbiji, da se brzo završi i da ga završi mandatar, a ne faraon preokupiran potpisivanjem neponovljivih sporazuma u Vašingtonu i Briselu.

Svojim postupcima Vučić  govori o prirodi svojeg režima, o tome koliko mu (ne)znače institucije, jer su sve bitne institucije u tehničkom mandatu. A to je stanje on stvorio da bi i formalno skoncentrisao svu moć u svojim rukama. Vučić se više ne zadovoljava samo time da poseduje faktičku vlast, on mašta i kreće se ka tome da poseduje i svu formalnu i svu faktičku moć u državi.

Tako je to kad Srbija ima predsednika koji se neprimereno ponaša kao da mrzi narod kojim upravlja..

Karikature: Predrag Koraksić Koraks

………………………………………

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments