Društvo, Kosovo i Metohija, Politika, Srbija, Srbija i EU

Srbija da vodi računa o interesima Evrope u pregovorima sa Prištinom

           Karikatura: Goran Divac

NOVA MALIGNA INICIJATIVA VOLFGANGA PETRIČA POVODOM REŠAVANJA PITANJA KOSOVA I METOHIJE

 

 • Petrič: Kosovo je evropski problem, Rusija i Amerika da se ne mešaju u njegovo rešavanje
 • Petrič: U pregovorima Beograd i Priština moraju da shvate da interesi Evrope moraju biti u prvom planu
 • Petričevu inicijativu ne treba posmatrati drugačije, nego kao novi pokušaj ugrožavanja legitimnih srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Piše: Jovo Vukelić

Volfgang Petrič, bivši glavni predstavnik Evropske unije (EU) za Kosmet, baš u prelomno doba rešavanja kosovsko-metohijskog problema krajem 90-tih, dao je posle dužeg ćutanja, pre dan-dva neočekivanu i vrlo čudnu izjavu: „Kosovo je evropski problem i Rusija i SAD ne bi trebalo da se mešaju u njegovo rešavanje“(1).

Iskusni austrijski diplomata (72 godine) poreklom koruški Slovenac, kao da je prespavao pune dve decenije otkako je evropsko angažovanje oko rešavanja kosmetskog čvora pod njegovim vođstvom doživelo debakl i poraz i završilo se brutalnom i nelegalnom agresijom, bombardovanjem Srbije  1999. godine i ratom u kome su masovno stradali uglavnom civili na Kosovu i Metohiji, ali i širom Srbije.

Petrič, dosledno protiv Srbije i Srba

Od tada EU imaju i igraju drugorazrednu ulogu u rešavanju kosmetskog pitanja. Glavne konce u svojim rukama drže SAD, NATO i zemlje njeni sateliti, kao što je V. Britanija i one proteklih godina nameću rešenja i vode političke igre oko rešavanja statusa nelegalne države „Kosova“. Osim toga, često i vodeće zemlje EU na Kosmetu vršljaju sa svojim obaveštajnim službama i dodatno mute vodu radnjama ispod žita, pa se ne može pouzdano definisati da li i one same rade u interesu te apstraktne EU, ili ih samo sprovode u interesima svojih nacionalnih država. Mi zapravo ne znamo šta je interes EU, a šta Nemačke ili Francuske, i da li tu ima razlike. Ili pak, ako govorimo o Španiji, gde se ona nalazi u tim tzv. interesima EU prema Kosovu i Metohiji.

Ostaje stoga nejasno šta je ovom izjavom hteo da postigne Petrič. Nije baš do kraja jasno zašto mu odjednom smeta angažovanje SAD i NATO. Možda mu smeta nešto drugo, a to je najavljeno veće i šire angažovanje Rusije. Ili dolazi do mimoilaženja interesa EU i SAD.

Inače, njegov uticaj na međunarodnu politiku i tokove je danas skoro minoran. Ali, očigledno ambicije ostarelog Petriča su i dalje velike i njegova želja da se meša u one međunarodne poslove i odnose u kojima se pokazao bezuspešan. Pre će biti da je njegovo buđenje iz dubokog sna posledica nečijeg miga iz aktuelne vrhuške EU koji nema dovoljno hrabrosti da sam to izgovori, pa je Petrič izabran kao povoljan medijum koji treba da nekome pošalje poruku šta se zapravo u EU misli, a ne sme glasno da kaže.

Kosmetski čvor nije rešen, naprotiv zakomplikovan je posle njegovog nekompetentnog angažovanja.

To dokazuje i neverovatno nemušta i nelogična izjava nekadašnjeg specijalnog opunomoćenika EU za Kosovo (od 1997. do 1999. godine): “U pregovorima Beograd i Priština moraju da shvate da interesi Evrope moraju biti u prvom planu“(2).

Ova neočekivana izjava govori o starom sebičnom austrougarskom duhu i mentalitetu gde su vekovima navikli da slabiji i sluge treba da vode računa o interesima gazda, a sopstvene interese mogu da zanemare…

Ako bi Srbija vodila računa o interesima Evrope u pregovorima sa Prištinom, a ne o sopstvenim interesima, onda bi Priština postala nezavisna i samostalna država, jer je interes većine zemalja EU već jasno iskazan da se nelegalna kriminalna i mafijaška oteta srpska teritorija Kosovo prizna za nezavisnu i samostalnu državu.

Stara austrougarska politika, samo u novim nijansama: Srbe treba istrebiti!

Tako da će brigu, po Potriču, o srpskim interesima, o interesima Beograda  verovatno voditi neki lik iz EU, kao što je Petrič, što se, po Srbiju, već pokazalo kobnim.

Uz sve izrečeno, Petrič ide i dalje i ne protivi se razmeni teritorija, razgraničenju naravno samo zato ne bi li Srbija dobila parčence – mali deo svoje teritorije, koju su joj EU, SAD i NATO oteli, i ne bi li onda Srbija priznala nasilno oduzeti najveći deo terotorije svoje države –za samostalnu i nezavisnu državu.

Zato Petrič ističe: „U procesu nalaženja rešenja između Srbije i Kosova „trebalo bi da se igra otvorenim kartama”, baš zato što je u Briselu „očigledno odlučeno da nema crvenih linija, da je moguća i razmena teritorija”.

Jasno je da je Petrič za menjanje međunardno priznatih državnih granica kad je to na štetu Srbije. I on to i podržava.

U eventualnom menjanju granica Bosne i Hercegovine u kojoj bi Srbi iz Republike Srpske dobili svoju državu Petrič je energično protiv i kaže:

Upitan zašto bi Republika Srpska ostala u Bosni i Hercegovini, ako Srbija i Kosovo postignu sporazum oko promene granica, Petrič je citirao hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji je izjavio da ne postoji veza između situacije u BiH i situacije na Kosovu.„Ako dođe do promene granica, ako se radi o rezultatu pregovora o kosovskom pitanju, onda to mora da bude rezultat koji su prihvatile obe strane. Primenjuju se međunarodna pravila, bilateralne promene granica su moguće samo između dve suverene države konsenzusom”, zaključio je.

Za razliku od toga, u BiH nema konsenzusa po tom pitanju i ta zemlja postoji u granicama koje su uspostavljene Dejtonskim sporazumom“, zaključuje Petrič.

Treba istaći i podsetiti da je Petrič bio i glavni pregovarač EU na mirovnim pregovorima o Kosmetu u Rambujeu i Parizu 1999. godine, koji su bili predigra bombardovanju SR Jugoslavije u martu te godine. Tada je pokazao svu netrpeljivost i neobjektivnost prema Srbiji i interesima srpskog naroda.

Zato nikakvu njegovu inicijativu pa i ovu najnoviju ne treba posmatrati drugačije, nego kao novi pokušaj ugrožavanja legitimnih srpskih državnih i nacionalnih interesa.

S druge strane, to može biti nagoveštaj režanja i nervoze u otimanju plena s konačnim rešavanjem problema Kosova između EU i SAD, ili najpre unutar EU čime bi se neutralisala rigidnost nemačko-francuske varijante rešenja i torpedovao dvojac Merkel-Makron.

Karikatura Toša Borkovića

Ali bilo je da reč o tome ili nečemu drugom, jasno je da Petrič hoće da kaže da ceh treba da plati Srbija u svakom slučaju, a da veliki igrači moraju da nemire svoje interese. Iako je ovo istorijski potvrđeno pravilo više puta dokazano na štetu malih naroda, Srbija mora da vodi računa o svojim interesima, pre svega.

……………………………..

 1. http://www.politika.rs/scc/clanak/430883/Kosovo-je-evropski-problem-Rusija-i-Amerika-da-se-ne-mesaju
 2. isto

……………………………………

Podeli:

Postavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of