Balkan i susedi Srbije, Društvo, Prenosimo, Rusija, SAD (Amerika), Svet (planeta), Srbija, Srbija i EU

SRAMOTA FRANCUSKE

SRPSKA VOJKA U CERSKOJ BITCI:

prva velika pobeda Srbije  i saveznika

u Prvom svetskom ratu (avgust 2014.)

NEPRIMERENO OBELEŽENA STOGODIŠNJICA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA U PARIZU

 

  • Neprimerenim obeležavanjem stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata Francuska je osramotila i sebe kao državu i posebno teško se ogrešila o Srbiju. Bio je to neprijateljski čin protiv srpskog naroda i srpske države

 

  • Srbija po broju poginulih, a srazmerno broju stanovnika, zauzima prvo mesto po broju stradalih u Prvom svetskom ratu od svih država učesnica. Zanemarujući tu činjenicu, predsednikfrancuske države je osramotio ne samo samog sebe, već i francusku državu nepoštovanjem istorijske istine o učešću Srbije, kao francuskog saveznika, u Velikom ratu

 

  • Cela manifestacija u Parizu počela je i završila se onako, kako su programirali ideolozi globalizacije: da prećuti i krivotvori istinu o srpskom narodu i Srbiji. Ta zamisao globalne elite upućena je ne samo neposlušnoj Srbiji, već i svim drugim, još nepokorenim narodima. 

Pariz, 12. novembra 2018. godine

Piše: Sima S. Mraović *

Počelo je sa isticanjem zastave terorističke SAD-NATO tvorevine, lažne „države Kosova“, na nezakonito otetoj i vojno okupiranoj teritoriji Republike Srbije, a završilo se ponižavanjem i omalovažavanjem predsednika Srbije na završnoj svečanosti pred Trijumfalnom kapijom i nezapamćeno besramnim govorom predsednika francuske države Emanuela Makrona.

Isticanje „kosovske“ zastave i mesto predstavnika „Kosova“ na vidnom mestu svečane tribine nisu bili nepromišljen propust organizatora. To nije bila slučajnost, niti kako neki kažu, krivica azbučnog redosleda zvanica. Bile su to osmišljene kaznene mere upućene, još uvek nepokorenoj Srbiji i srpskom narodu, za njihovu neposlušnost pred ideolozima globalizacije. Jer, osnovni cilj globalizacije je, između ostalog, da slomi jedinstvo nacionalne države, da ga liši nacionalnog ponosa i kolektivnog pamćenja. Videlo se to jasno u govoru Emanuela Makrona u kome, „u ime mira“ nije bilo reči o rušenju SFR Jugoslavije u kojoj je Francuska bila bogato zastupljena ulogom svog predstavnika u takozvanoj Badenterovoj komisiji. Nije bilo ni spomena o francuskom učešću u SAD-NATO agresiji 1999.godine, i počinjenim zločinima u Srbiji. Ovoga puta, zbog „uspostavljanja mira“.

NEPOŠTOVANJE ISTORIJSKIH ISTINA

Što se tiče Prvog svetskog rata, podsećamo francuskog predsednika Emanuela Makrona: Srbija, po broju poginulih, a srazmerno broju stanovnika, zauzima prvo mesto po broju stradalih u Prvom svetskom ratu od svih država učesnica. Zanemarujući tu činjenicu, predsednikfrancuske države je osramotio ne samo samog sebe, već i francusku državu nepoštovanjem istorijske istine o učešću Srbije, kao francuskog saveznika, u Velikom ratu, kako ga ovde nazivaju.

Revizija istorije: ko je pobednik? (karikatura Toše Borkovića)

Pri završetku Prvog svetskog rata, „na Versajskoj konferencija mira 1919-1920 utvrđeno je da je Srbija izgubila 1.247.435 stanovnika, što predstavlja oko 28% od ukupnog broja stanovnika, dok je 62% muškog stanovništva stradalo, starosti između 18 i 55 godina. Većina puteva, železničkih dobara, bilo je uništeno. Za vreme Prvog svetskog rata u Srbiji su oštećeni rudnici metala sa 50%, a rudnici uglja sa 100%. Porušeno je 12.000 tona mostovnih konstrukcija, železničke linije. Odneto je 24.600 tona bakra, 2.970 tona olova, 150.000 tona pirita, 500.000 tona lignita, 220.000 tona kamenog i mrkog uglja, 750.000 tona tercijarnog mrkog uglja, 1.610 tona zlata i 3.100 tona srebra. Za vreme rata, konfiskacijom i odvođenjem u neprijateljske zemlje, stočni fond je uništen za 70%, poljoprivredna proizvodnja smanjena za 70%, a poljoprivredni inventar (objekti, sprave, mašine, vozila) oštećen je za 44% od svoje vrednosti“.

Simbol pravog srpskog vojnika, ideal junaštva, ali i žrtve: Dragutin Matić

Zar se taj zločin može zaboraviti?
Zar je nemoralna medijska propaganda globalista jača od srpskog kolektivnog pamćenja?
Recite sebi i svojim bližnjim: NE, NIJE!

I dok je jesenja kišica sipila nad Parizom, dok su prisutni predstavnici država učesnica Prvog svetskog rata, uključujući i iznenađujuće prisustvo predstavnika SAD-NATO lažne državne tvorevine „Kosovo“, Tačija, strpljivo slušali govor predsednika Francuske, i dok je gotovo neprimetan, srpski predsednik Aleksandar Vučić, sedeo strpljivo negde na začelju tribine, kao nepoželjna i nepozvana pridošlica, teško je bilo oteti se utisku da je bestidan pokušaj Emanuela Makrona da prećuti i krivotvori istinu o srpskom narodu i Srbiji. Ta zamisao globalne elite, upućena je ne samo neposlušnoj Srbiji, već i svim drugim, još nepokorenim narodima.

Albanska spomenicima dodeljena je svima koji su preživeli golgotu i  prešli Prokletije
Najcenjenije srpsko odlikovanje: Zlatna Obilića medalja za hrabrost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Javni čas sramnog Makronovog predavanja „o miru“ nije uvažio činjenicu da je Srbija bila častan saveznik Francuskoj u Prvom i Drugom svetskom ratu, da je uprkos tome, Francuska bila jedna od ključnih učesnika u rušenju SFR Jugoslavije. U toku časa Makronovom predavanja „o miru“, nije bilo reči o nepravednom bombardovanju Srbije od strane SAD-NATO saveznika 1999.godine, u kome Francuska nije imala beznačajnu ulogu. Naravno „u ime mira“.

Te činjenice, uprkos masivne „zabavne“ propagande globalističkih medija, tipa „pranje mozga“ i istorijskih krivotvorina, Srbi neće zaboraviti. Globalizacija i jednoumlje u Srbiji neće olako proći. Sraman govor Emanuela Makrona nadahnut globalizmom nije na čast francuskoj državi, niti je u skladu sa osećanjima iskrenih francuskih patriota. Postupak prema predsedniku Srbije na obeležavanju mira u Prvom svetskom ratu, srpski narod neće zaboraviti. Bio je to neprijateljski čin protiv srpskog naroda i srpske države.

Milunka Savić: legendarna srpska junakinja i heroina Prvog svetskog rata

Međutim, ruku na srce, velika sramota ovog kišnog 11.novembra 2018.godine, počiva i na mnogim Srbima. Pre svega na Vladi Srbije i njenom predsedniku što je svojim prisustvom dao mogućnost da se ovaj ponižavajući i unapred planiran događaj ostvari. Time su predsednik i Vlada doprineli, ne samo poniženju srpskih žrtava iz Prvog svetskog rata, već su ponizili i sopstveni narod u današnjoj, okupiranoj Srbiji.

PREDSEDNIK I VLADA SRBIJE DOPRINELI PONIŽENJU  NARODA SRBIJE

Sramota je na Ambasadoru Srbije u Parizu što, koliko nam je poznato, nije javno uložio diplomatski protest na iznošenje „kosovske zastave“ u crkvi Notre Dame. Jednom protestnom notom možda bi srpski Ambasador doprineo da se prisustvo predstavnika lažne „države Kosova“ dovede u pitanje. Zar mu to nije i bila dužnost?

Sramota je na Srpskom Kulturnom Centru koji nije dostojanstveno primio predsednika Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Ljubomira Markovića, i članove udruženja, i time dostojno obeležio srpski doprinos Savezničkoj pobedi u Prvom svetskom ratu pred mnogim mladim Srbima u Parizu.

Sramota je za pojedine novinare, dopisnike dnevnih novina, koji često, da bi opravdali svoj honorar, predstavljaju samozvane pojedince kao predstavnike Srba u Francuskoj u obeležavanju značajnih događaja, obmanjujući time čitaoce dajući im pogrešan utisak o kolektivnoj važnosti i organizovanom prisustvu Srba u Francuskoj.

MLADI SRPSKI REGRUTI: MNOGI NISU DOČEKALI SLOBODU

Sramota je na srpskim udruženjima u Parizu, imajući posebno u vidu Savez Srba Francuske i Svesrpsku zajednicu, što nisu ničim doprineli da Srbi u Francuskoj dostojno i rodoljubivo obeleže stogodišnjicu sećanja na žrtve svojih časnih predaka u Prvom svetskom ratu. Predstavnici tih organizacija ne predstavljaju Srbe u Francuskoj, već nečasno predstavljaju sami sebe i svoje lične interese.

Na kraju, čast izuzecima, čast pojedinim rodoljubivim pokretima i pojedincima, sramota pada i na onaj deo srpskog stanovništva u Srbiji koji se olako predaje zaboravu i jeftinim zabavljačima globalističke zavere, utapajući se malodušnost i u dobrovoljno jednoumlje, brišući time svoju sopstvenost, smatrajući da je u vremenu u kome žive, to najbolje rešenje.

Greše. Grdno greše.

Dovoljno bi bilo samo malo napora i upitati se: dokle će to varljivo zadovoljstvo trajati? Jer, ako se ništa ne preduzme, a ko se ne pruži otpor, organizovani otpor nasilju i jednoumlju globalizacije, ono će se već sutra gotovo neprimetno, pretvoriti u dugotrajno ropstvo.

……………………

* Dr Sima S. Mraović (81),profesor (naučni istraživač), lekar i pisac je bio dugogodišnji predsednik Odbora za srpske nacionalne interese Saveza Srba Francuske, jedan od najuglednijih  i dan-danas najangažovanijih srpskih intelektualaca u Francuskoj.

Poreklom iz Vrginmosta, Srpska Krajina, rođen u Karlovcu 1937. Studirao je  na Fakultetu prirodnih nauka u Parizu i na Koledžu lekara i hirurga, njujorškog Univerziteta Kolumbija, gde je potom i doktorirao iz oblasti neurofiziologije. Radio je kao istraživač na Univerzitetu Kornel (Njujork) i u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja u Parizu. Pored mnogobrojnih naučnih radova, Sima Mraović je autor i niza zapaženih stručnih knjiga, poezije i drama.

Bio je 1989. godine  osnivač prvog Foruma jugoslovenskih građana u Francuskoj, a 1990. godine koorganizator prve Peticije Skupštini SFRJ za pravo glasanja u inostranstvu. Bio je organizator i predsedavajući Pokreta za ujedinjenje i solidarnost srpskog naroda i koorganizator prve Skupštine Srba u rasejanju 25. marta 1995. godine u Parizu.
Podnosilac je Zahteva Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu protiv zemalja agresora za podizanje tužbe za Zločin protiv mira na SFRJ 1995. Podnosilac je i dva Zahteva Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju 1999. godine protiv lidera NATO za ratne zločine, genocide i zločin protiv čovečnosti nad srpskim narodom i SR Jugoslavijom.

Od 2001. bio je predsednik Zajednice Srba Francuske, a od 2003 . godine i koorganizator i član Predsedništva Kongresa Srba Evrope.

……………

Izvor: https://facebookreporter.org/2018/11/14/sima-s-mraovic-sramota/

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments