Сви јурили само паре

ДОСИЈЕ ПОЛИТИКЕ:  КАКО ЈЕ ПРОДАТ ДЕО „ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ“ (3)

 

  • Борис Тадић: Завршава се нови закон о телекомуникацијама. –
  • Најтежа последица, по оцени савезног министра телекомуникација, јесте наше заостајање у развоју. –
  • И „Телеком” и „Мобтел” гледали једино да извуку што већи профит. –
  • Катастрофални резултати контроле квалитета. –
  • Предстоји ревизија уговора са Италијанима и Грцима

Пишу: Ј. Вукелић  и Г. Волф

  1. 7. април 2001.

Продаја дела „Телекома Србије” изазива и даље велику пажњу наше, али и међународне јавности, како због сумњивих радњи које су тада почињене, тако и због последица које су несумњиво углавном негативне. Оно што је можда највећи проблем јесте технолошко заостајање нашег телекомуникационог система, што има лоше последице по укупан развој државе и привреде. И у самом ПТТ систему штете су очигледне и овај проблем ваља што пре решавати. О томе какво је стање наших телекомуникација и шта учинити да се оно побољша, да се ухвати корак са светом, за „Политику“ говорио Борис Тадић, савезни министар телекомуникација.

 

– Чињеница је да наше две телефонске компаније, „Телеком” и „Мобтел”, ову област третирају само као извор пуког профита, а не као област у коју ваља и улагати, развијати је. Тако се на вулгаран начин област телекомуникација третира само као профитабилна зона,  без развојне  концепције.

Борис Тадић најављује промене у пословању “Телекома”

………………….

О куповини опреме „Ериксон”

У јавности је било полемика око корисности утовора о куповини оп-реме за „Телеком” који је склопио в.д. директора Драшко Петровић. О томе Тадић каже:

— Ако анализирамо чињеницу да је опрема купљена за 30 процената јефтиније него раније, онда може-мо констатовати да је уговор врло повољан. Мислим да је то један до-бар уговор јер је опрема фирме „Ериксон” за базне станице ком-плементарна са постојећом мрежом.

……………………….

Заостајемо за светом

Фиксна телефонија је темељ развоја целе телекомуникационе мреже и то остаје због њене важности за интернет мрежу. Она није у добром стању, али је боља од интернет система. Број корисника фиксних телефона на сто становника је 24 а број корисника Интернета је свега два одсто становника, што је катастрофално лоше стање. Да би било јасније колико је то лоше, пример је суседна Хрватска која има седам корисника на сто становника, Словенија око 30, а европске земље као Шведска, Финска, Данска или Холандија имају 60 до 80 корисника Интернета од сто становника. И у мобилној телефонији имамо око 12 корисника на сто становника, чиме знатно заостајемо за светом.

………………………………

Оваквом политиком обе компаније „копају саме себи јаму”, али исто чине и држави, привреди, целокупном друштву чији је развој овим угрожен – каже Борис Тадић.

Дуплиран број претплатника

Због незасите жеље за зарадом у мобилној телефонији је дато више претплатничких бројева него што то капацитети дозвољавају, чиме се нарушава квалитет. Реална је могућност „Телекома” да пружи услуге за 220 хиљада претплатника, а он их има двоструко више. „Мобтел” може да пружи квалитетне услуге за 350 хиљада корисника, а у мрежу је укључено чак 760 хиљада, тврди Тадић.

Ово, по његовој оцени, изазива оправдано незадовољство корисника. Проблем је и што нема праве конкуренције већ влада прећутни договор о јединственој тарифној политици па су и цене услуга високе. Однос два оператора у мобилној телефонији може се назвати дуополом, чему је претходио монопол. Постоји отпор ових интересних група свакој промени, а оне су неопходне јер мора да се успостави слободно тржиште.

– На тржиште телекомуникација уводимо конкуренцију. Направљен је нови закон о телекомуникацијама који ће за неколико недеља бити у рукама посланика. Дистрибуција моћи пренеће се са политичких структура на независне стручне органе. Посебна независна комисија издаваће лиценце. Неће о томе више одлучивати министар телекомуникација и зато нека ме више нико због тога не зове. Поручујем свима да више неће бити привилегија у овој области – каже Борис Тадић.

До сада издате лиценце за мобилну телефонију нису даване по нормалној процедури већ по систему „Банту држава”. Зато је и њихов статус крајње проблематичан. У нормалним државама није могуће продати лиценцу за мобилну телефонију непосредном погодбом, а то се код нас догодило. Јавни и видљиви тендер, како објашњава Тадић, свуда се организује уз контролу надлежних органа. Чак и учесници на тендеру имају право контроле.

Дугови оператора

– „Телеком” је добио лиценцу под одређеним услдвима које мора да испуни. Један од тих услова је да не буде више од четири одсто неуспешних позива. Ако их има више или покривеност није добра стичу се услови за губитак лиценце. Али, испуњење прописаног до сада нико није контролисао. Резултати до којих је дошла инспекција су поразни. Ипак, циљ је да корисници добију боље услуге, а не да се лиценце одузимају. Казнене мере уследиће ако се не буде побољшао квалитет. Циљ је да грађани имају корист, као и држава, а не да профитирају само појединци – објашњава Тадић.

По сазнањима Тадића, ситуација ни у „Телекому” ни у „Мобтелу” није сјајна. Наиме, обе компаније дугују „Ериксону” веће суме новца и већ стижу предлози да се тај дуг репрограмира или да се део акција „Телекома” или „Мобтела” да шведској компанији. Тако су ова два предузећа која се баве изузетно профитабилним послом због погрешне развојне политике запала у дугове. Конкретно, „Телеком” је дужан око 80, а „Мобтел” око 170 милиона марака.

И министар Тадић верује да је продаја 49 одсто „Телекома Србије” била више политичка него економска одлука. На то указује мистерија понашања страних партнера, нарочито Италијана који и поред замашног улагања нису ништа чинили на унапређењу компаније већ су дозволили да стагнира, да се њена вредност руинира. Ипак, по његовој оцени, они су нашли начин да задовоље и своје економске интересе.

Тадић указује да део одговора треба тражити у преусмеравању међународних позива преко Италије, што им дође као поклон, дар с неба. Уз то, у уговору је споран и део о плаћању три одсто од укупног прихода италијанском партнеру, јер су они били дужни да улажу у развој, а јасно је докле се стигло. До данас по том основу није ништа добијено.

– У овом делу могуће је тражити измене уговора, будући да Италијани нису испунили обавезе које из њега проистичу – каже Борис Тадић, најављујући ревизију постојећег уговора.

Мистерија о 13 процената

Саму чињеницу да постоји и уговор којим су промењени односи у „Мобтелу”, заједничком предузећу ПТТ и БК Трејда, министар Тадић оцењује као скандал. „Мобтел” је, наиме, када је развргнуто њихово, како се тврди, ексклузивно право на мобилну телефонију од чак 20 година, успео да постигне нови договор са властима.

– Привилегованим положајем дошло се до неприхватљивих погодности за неке актере. Али, ови документи налазе се у Министарству унутрашњих послова и они ће бити темељно преиспитани. Реч је о 13 одсто нових прихода или учешћа БК у власништву, али ко има колико акција и где није питање за мене већ за Министарство финансија. Као и у случају ТВ „Пинк” или неке друге спорне телевизије на давању сагласности радиће стручне комисије, а то како су власници дошли до новца или опреме нека утврђују надлежни из МУП-а, правосуђа и Министарства финансија – каже Тадић.

По речима министра Тадића, у досадашњим разговорима са страним партнерима у „Телекому Србије” постигнута је сагласност да се неке тачке уговора склопљеног приликом продаје коригују. На томе највише инсистирамо ми, јер је утврђено да смо оштећни. Ипак, сада и Италијани мењају своје понашање и тврде да је и њихов интерес развој. Али, то мора и у пракси да се докаже, а у једном делу на то ће бити и принуђени када се у мобилну телефонију уведе трећи оператор.

Заостајање у развоју има вишеструке последице. Примичемо се години у којој ће бити могуће отпустити хиљаде радника  из „Телекома” јер истиче период од пет година током којег су били заштићени. Каква је судбица 13.500 радника у „Телекому” и 18.500 у ПТТ-у потпуно је неизвесно. Ни сам Тадић нема одговор на ово тешко питање, али истиче да се у телекомуникацијама не може дозволити постојање једне „Заставе”. Ово је можда и најтежа последица заостајања, јер уместо да су проширени послови, увећан број корисника у фиксној телефонији, развијане домаће добре фирме, бар оне монтажерско-инсталатерске, све је пропадало. За то су одговорни ПТТ и „Телеком”, а код нас има добрих стручњака, врхунских инжењера.

(Сутра наставак 4: инж. Слободан Радовановић: Без плана развоја нема спровођења уговора)

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Новак све ближи титули најбољег тенисера и спортисте света

Јово

Ако сте заиста искрен пријатељ српског народа – повуците признање Косова!

Prenosimo

Кареја место где поклоници налазе духовни спокој и мир

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x