Косово и Метохија, Политика, Преносимо, Русија, Србија

Који је то метар косметске земље са којим треба Србија да буде задовољна?!

Интервју Славише Ристића Магазину Таблоид

Народни посланик Скупштине Србије Славиша Ристић, упутио је, у име народног покрета Срба са Косова и Метохије “Отаџбина”, на Видовдан, писмо председнику Руске Федерације Владимиру Путину које је интегрално пренео већи број руских медија, а много мањи број српских. Истовремено, Вучићева велика пропаганда лажи оптужила је Ристића да позива на убиство српског председника, као и да се он залаже за предају Косова. Славиша Ристић у разговору са уредником Магазона „Таблоид“ појашњава разлоге који су га мотивисали да писмо упути председнику Путину

Никола Влаховић

петак, 13. јул 2018.

Славиша Ристић, народни посланик са Косова и Метохије у интервјуу Магазину Таблоид, новинару Николи Влаховићу, образложио је своје разлоге обраћања председнику Руске Федерације Владимиру Путину, још једном нагласио размере драме у коју нас уводи Вучићев режим и разјаснио сложеност политичке ситуације са Косовом и Метохијом…

„На Видовдан ове године упутио сам у име Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина” отворено писмо председнику Руске Федерације Владимиру Путину. Разлог за такав начин обраћања председнику Владимиру Путину , као и руској јавности је, као што се може прочитати из самог писма, све тежа политичко-безбедносна ситуација на Косову и Метохији као и све тежи положај Срба у јужној српској покрајини.

Вољом САД – а, неколико Европских земаља које су `спонзори` такозване независности Косова, као и сепаратистичких власти у Приштини, преосталим Србима на КиМ-и као једини избор нуди се живот у `независном Косову` или боље рећи у `Великој Албанији`“, каже Ристић.

„На нашу несрећу, више је него очигледно да им у томе помаже Александар Вучић у улози председника Републике Србије. Вољом Александра Вучића, а по слову издајничког `Бриселског споразума` српска држава је убијена на Косову и Метохији. Александар Вучић је и последње преостале институције Србије предао сепаратистичким властима у Приштини, док јавност својом агресивном пропагандом припрема за последњи чин издаје и прихватање такозваног правно-обавезујућег споразума Србије и Косова. Све то ради уз наводну сагласност Русије и председника Путина.

Наша намера је била да руску јавност и Владимира Путина упознамо са стварним стањем ствари и погубном политиком коју Александар Вучић спроводи када је у питању Косово и Метохија. Такође смо упозорили да је Александар Вучић највероватније уцењен од стране западних земаља због својих обећања које је дао приликом доласка на власт и да се бојимо да ће под претњом истих прихватити одрицање од Косова и Метохије. Зато смо, што нам је и био главни циљ, замолили председника Владимира Путина, да Руска Федерација у Савету безбедности УН-а не мења свој став и не дозволи приступ такозваном Косову у Уједињеним нацијама чак и уколико власти у Србији прихвате такозвани правно-обавезујући споразум.

Као што знате то је био разлог да истог дана, непун сат по објављивању нашег писма, по налогу Александра Вучића, његови послушници у врху власти и његови `медији` започињу заглушујућу кампању против мене. Александар Мартиновић, Маја Гојковић, Марко Ђурић, Александар Вулин, Небојша Стефановић, Милош Вучевић, Драган Ј. Вучићевић, Ненад Крстић и многи други утркивали су се у оптужбама да је `Народни посланик Славиша Ристић отворено претио убиством Александру Вучићу и да надлежни органи треба хитно да реагују`“, објашњава Ристић и додаје да су „лажи ишле толико далеко да сам ја развластио УНМИК и довео Еулекс на Косову, као и да сам ја успоставио државну границу између Србије и Косова. Неће ме нимало изненадити да у наредним данима на њиховим медијима будем оптужен да сам 19. априла 2013. године у Бриселу потписао издајнички Бриселски споразум или да се пак спремам да потпишем `правно-обавезујући споразум` са Хашимом Тачијем.

Поставља се питање шта је то толико узбудило Александра Вучића? – Истина! Јер наше писмо огољује политику предаје Косова и Метохије и стварања `Велике Албаније`”, закључује Ристић.

Вучић парафира Споразуме у Бриселу, 25. августа 2015.

На питање да ли су пронађени налогодавци и извршиоци злочина у којем је пуцано из аутоматског оружја на крају изборног дана на парламентарним изборима 2016. године на Ристићеву породичну кућу, као и да ли су познати одговорни за паљење просторија Народног покрета „Отаџбина” у Косовској Митровици, Ристић одговара: „Наравно да нису пронађени починиоци, како за ове тако и за многобројне остале случајеве. Починиоци су у свим овим случајевима мање битни. Питање је ко су наредбодавци? Сасвим сам сигуран да се ради о људима из Српске напредне странке, само је питање да ли се ради о њиховим активностима на локалу или су при врху страначке хијерархије. Дакле, ко су именом и презименом наредбодавци, не знам. Али, знам једног човека који ово лудило терорисања људи може да заустави, а тај човек је Александар Вучић“, закључује Ристић.

Говорећи о даљим очекивањима и догађајима која предстоје Ристић каже:

„Вучићева очигледна журба да коначно реши питање Косова и Метохије и преда га албанским сепаратистима тако што ће организовати антиуставни референдум и своју издају ставити на терет српском народу је један од разлога што смо овим отвореним писмом дали скромни допринос узбуњивању јавности у намери да му отежамо на том нечасном путу издаје земље. Важећи Устав Србије не допушта могућност изјашњавања грађана о одрицању од дела територије, али то неће спречити Александра Вучића да разним манипулацијама покуша да превари сопствене грађане. Што се гажења Устава тиче то му не би било први пут с обзиром да су све досадашње његове одлуке по питању Косова и Метохије апсолутно антиуставне.

Шта уосталом очекивати од човека који је узурпирао сву власт у земљи и који на функцији председника Србије тврди да Србија на Косову и Метохији нема ни метар земље? Пише ли то што тврдиш Александре Вучићу, да ми на Косову немамо ништа, још негде осим на твом списку преузетих обавеза према твојим `западним пријатељима`? Пише ли то у Уставу Србије и у Мирослављевом јеванђељу, на којима си положио заклетву? Пише ли то у катастарским књигама, које си предао албанским сепаратистима? Значи ли то и да стотине хектара гробова наших предака нису више Србија? Коме по Вучићу припадају манастирски поседи на Косову и Метохији? Који је то метар земље са којим треба да будемо задовољни, како сам тврдиш, уколико га измолиш од сепаратиста из Приштине? Сва ова питања траже одговоре, пре него ли Александар Вучић стекне право да постави било које референдумско питање грађанима Србије“, указује Ристић.

Говорећи о садашњем стању на Косову и Метохији из перспективе обичних грађана и о корелацији државе Србије и грађана, односно о реалној присутности матичне државе Србије на КиМ, Ристић каже:

„Подсетићу Вас да је Александар Вучић у септембру месецу 2013. године, мимо свих законских норми распустио легалне и легитимне органе власти на Косову и Метохији на начин што је као први потпредседник Владе (ППВ) затражио да Влада Србије распусти скупштине општине на северу Косова и Метохије. Уместо легално изабраних локалних скупштина, које су грађани бирали на изборима по законима Србије, Александар Вучић је довео своје послушнике у такозваним привременим општинским већима, која мимо свих законских рокова и даље егзистирају. Исте године, тачније 3. октобра, Александар Вучић је, као што се сећате, уз прећутну сагласност представника УНМИК-а, Еулекса, и ОЕБС-а силом натерао један део Срба да изађе на такозване локалне косовске изборе које је расписала сепаратистичка власт у Приштини. Огромна већина Косметских Срба тада је бојкотовала сепаратистичке изборе.

Заједница српских општина по Споразуму из Брисела парафираном 2015. године

Сви смо сведоци када су припадници српских служби безбедности и жандармерије у цивилу разбијали гласачке кутије, како би се поновили избори које су Срби масовно бојкотовали. И ако се питамо који су то људи у српској заједници на Косову и Метохији који чине власт и који одлучују о судбинама грађана, можемо да кажемо да је то комбинација полусвета, локалних криминалаца као и малобројног дела интелектуалаца који су своје моралне и етичке кодексе заменили за личне интересе. Свима њима је заједничка послушност према Александру Вучићу. За узврат имају потпуну слободу да пљачкају и тероришу народ. Какве су све њихове везе са вођама албанске заједнице, време ће показати“, рекао је Ристић.

На питање новинара, да ли Срби са Косова и Метохије уопште знају шта садрже одредбе такозваног Бриселског споразума и о току бриселских преговора, Ристић одговара:

„Срби са Косова и Метохије су као и остала српска јавност од самог потписивања такозваног Бриселског споразума до данас бомбардовани лажима о његовој садржини. Сви се сећамо хвалоспева о `историјском` достигнућу и победи српских преговарача у Бриселу. Како би се прикрила његова суштина, а то је гашење институција Србије (полиција, правосуђе, цивилна заштита, катастар, телекомуникације, енергетика, локалне самоуправе) такозвана Заједница српских општина је представљена на ниво Републике Српске. Срби на Косову и Метохији су сведоци да је све било гола лаж и на својој кожи осећају последице те `велике победе` а у стварности највеће српске издаје.“

С друге стране, додаје посланик Ристић, „српска имовина на Косову и Метохији је узурпирана од стране Албанаца или је потпуно уништена. Све се то дешавало пред очима и уз благонаклоност међународних мисија на Косову и Метохији. Албанци једни другима продају српску земљу фалсификовањем катастерских књига,које је српска власт нажалост предала сепаратистима. Ниједна српска власт од 2000. године до данас није учинила скоро ништа што се тиче заштите приватне и државне имовине на Косову и Метохији а чија вредност се процењује чак и стотине милијарде долара, рачунајући рудна богатства. Наше мишљење је да је Србија морала да као услов пре почетка било којих преговора затражи повратак свих протераних Срба и њихове имовине на Косову и Метохији. Нажалост, нису то учинили већ су ушли у процес преговора у коме су дали све ни за шта. Уосталом, шта очекивати од власти Александра Вучића који узвикује ратним покликом `Не дам Газиводе!`, а у исто време тврди да Србија више нема ни метар земље на Косову и Метохији.

Обрада текста: Између сна и јаве

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments