Са  Арапима из УАЕ потписан најштетнији уговор да „граде Београд на води“

Вучић: Лично бих возио багер у сред бела дана и рушио објекте у Савамали, да су ме позвали

После шест година испоставило се да је “Београд на води” пример спреге корупције, криминала и власти под диригентском палицом Вучића

 

  • Експропријација земљишта и „правно и физичко рашчишћавање земљишта“ Влада Србије  спровела до краја јуна 2016, да би га уступила предузећу које је двотрећинско у власништву Арапа на 99 година. А они, Арапи улажу симболичну суму новца од десет милиона евра у градњу мегаполиса.
  • Све остало, три и по милијарде евра ,плаћају грађани Србије из буџета, из кога се незаконито отима новац за овај потпуни грађевински промашај
  • Питање без одговора: зашто је Арапима понуђен овакав самоубиствени уговор по српске интересе
  • Уговором предвиђено да арапска компанија инвестира 300 милиона евра до 2045. године – десет милиона евра годишње?!?
  • Непосредно по рушењу Савамале Александар Вучић је изјавио да су за рушење “одговорни идиоти у врху градске власти“. Потом су сви амнестирани, а он је рекао да би и сам рушио да је могао!?!
  • Купци станова протествују: „Овде је све фушерски урађено!“

Пише: Јован Личина, члан Председништва Странке слободе и правде

“Београд на води” је најављен као пројекат који ће донети три и по милијарде евра инвестиција, обезбеди 200.000 радних места и до сада невиђен животни стандард за станаре Београда на води, без икаквог улагања од стране државе. У Народној скупштини Републике Србије је тадашњи председник Владе Србије Александар Вучић образлагао касније усвојен Леx специалис, којим је предвиђен посебан начин издавања грађевинских дозвола и екпропријације земљишта за арапске партнере да на њему граде “Београд на води”.

Шест година касније, испоставило се да је “Београд на води” још један пример спреге корупције, криминала и власти који плаћају грађани Републике Србије. И тек ће плаћати.

Арапи власници 68 одсто „Београда на води“, а улажу 3 одсто!

Влада Републике Србије је у априлу 2015. године потписала вероватно најштетнији уговор у историји организованог људског насељавања на ушћу Саве у Дунав од келтског Сингидунума до данас. Према уговору са арапским сарадницима, Влада Републике Србије је власник са свега 32% учешћа у предузећу “Београд на води”, док партнер из Уједињених Арапских Емирата има 68%.

Главни извођач рушитељских радова у Савамали Синиша Мали, багери су власништво фирме “Милњенијум” његовог ортака

Обавеза Владе Републике Србије је да изврши правно и физичко рашчишћавање земљишта до краја јуна 2016, да би га уступила предузећу које је двотрећинско у власништву Арапа на 99 година. Уговором је предвиђено да након 30 година коришћења арапска страна има право да изврши конверзију простора на обали Саве вредног више милијарди евра у трајну својину уколико на њој изгради објекте. Од најављене три и по милијарде евра инвестиција нема ништа, пошто је уговором предвиђено да арапска компанија инвестира 300 милиона евра до 2045. године – десет милиона евра годишње.

Србија инвестира огроман новац у “Београд на води “за туђи Арапски рачун и интерес. Зашто? (Фото: Милица Вучковић)

Уколико нереално лоше звучи то да смо поклонили “правно и физички рашчишћену” савску обалу Арапима за мање од 10% предвиђених трошкова, обратите пажњу на тачку уговора према коме се Република Србија практично одриче свог суверенитета и обавезује се да неће мењати законе који би били у супротности са уговором. Осим тога што су Леx специалис и уговор у супротности са Уставом Републике Србије и важећим законима наше земље, Влада Републике Србије је користила веома креативне методе “физичког чишћења простора”.

За брутално и нелегално рушење Савамале још нико није одговарао

У ноћи победе Српске напредне странке на изборима 2016. године непознати људи са фантомкама на главама, у пратњи багера јавних предузећа Града Београда, упали су у Херцеговачку улицу у Савамалој и порушили приватне објекте. Пролазницима су узимани телефони и терани су из улице, а чувар Слободан Танасковић је био везан целе ноћи – месец дана касније је доживео срчани удар од чијих последица је преминуо.

Полиција се није јављала на позиве грађана који су пријављивали кршење закона и упућивала их је да позову градску комуналну полицију. Једини осуђени за дешавања у тој ноћи је командир смене, Горан Стаменковић, који је након пет месеци одслужене казне легализовао некретнину. На питање новинара да ли је тачно да је био уцењен од стране тадашњег министра правде Николе Селаковића да призна кривицу како би легализовао објекат, полицајац Стаменковић је одговорио да је тражио одобрење претпостављених да прича за медије, али да га није добио.

У наредним месецима, након ове показне вежбе државно спонзорисаног безакоња и насиља, власници објеката у Савамалој су редом остајали без својине која је конфискована и прелазила у руке “Београда на води”. Београд је остао без своје аутобуске и железничке станице, а предвиђено је и рушење Старог савског моста. Александар Вучић је од става да су за рушење “одговорни идиоти у врху градске власти” дошао до тога да је толико поносан на то што се десило да је недавно изјавио да би он лично возио багер у сред бела дана и рушио објекте да су га позвали.

Вучић на багеру: По сопственим речима Вучић је рушитељ, а не градитељ
Обећање од 200.000 нових радних места – још једна шарена лажа Вучића

Дакле, од три и по милијарде инвестиција нема ништа. Од 200.000 радних места такође нема ништа, осим уколико се није мислило на укупан број запослених на период од тих 99 година. Барем они људи који имају новац да плате станове у комплексу “Београда на води” лепо живе?

Нерешиви проблеми станара у новим зградама

Ово су изјаве станара, дате за портал нова.рс:

“Чим смо ушли у стан, имали смо шта да видимо. Зидови су били криви, буквално таласасти. Плочице у купатилу, такође, криве. Затим, у кухињи, кроз аспиратор улази у стан мирис кувања и смрад од цигарета из других станова, а у купатилу кроз вентилацију се често осећа мирис фекалија из канализације. Вентилација која се обично пали у 8:00 и гаси у 22:00 производи несношљиву буку. Бука коју производе исушивачи је толика да је немогуће комуницирати док се налазите у гаражи”. “Знате како, овде је све одрађено ‘фуш’ што би рекли”.

У Савамали је за ноћ срушено чак 12 објеката, неко ће морати да одговора

“Београд на води” је један од најбољих примера паралелне реалности која нам се сервира пропагандом. Чим се мало загребе ружичаста површина испада трулеж корупције, насиља, неспособности и немерљиве штете која се чини према грађанима Републике Србије од стране власти.

Вратити београдску обалу Београђанима

Потпуно је (не)јасно због чега је Влада Републике Србије пристала на “Београд на води”. Није у интересу Србије, није у интересу Београда, није чак ни у интересу људи који у њему живе.

Разлоге за овакав начин решавања проблема запуштене савске обале званичници Владе и Града Београда који су у томе учествовали даће истражним органима након промене власти.

Пројекат “Београд на води” је, јасно је, потпуно неодржив на начин на који је постављен. Готово да је немогуће да се потпише и реализује уговор који ће нанети више штете интересима Београда и Србије.

Приоритет сваке будуће власти је да раскине штетан уговор са арапском компанијом и врати београдску обалу Београђанима.

ЛИНК

https://direktno.rs/kolumne/348572/jovan-licina-autorski-tekst-beograd-na-vodi-ssp.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

У приштинским институцијама по налогу Вучића

Јово

Чаробни Кобленц, очаравајућа Лорелај и опојни Ридесхајм

Јово

Довољно је да  Запад буде развијен, а развој других земаља није ни потребан

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x