Санда Рашковић: Kосовска рана је до сада прогутала многе властодршце, а верујем да ће и Вучића

Нема те границе коју Вучић и његови следбеници неће прећи да би остали на власти, одавно су њихова деца светиња, а наша деца су отирач за ноге

  • Веровали или не: Опозицији 20 секунди, Вучићу 231 минут на телевизијском програму
  • Очекујем пораст психијатријских поремећаја и патолошких реакција. То је већ почело. Порасло је насиље у породици, људи се и у продавницама често гледају као непријатељи и потенцијални извор заразе и несреће. Несигурност је мајка менталне патологије, а управо је несигурност брижљиво негована последња два месеца.
  • Нарочито су биле понижавајуће оптужбе да су људи сами криви за ширење короне.
  • Понизили су људе старије од 65 година и приморали их да у четири ујутро одлазе у куповину хране.
  • Нема те границе коју Вучић и његови следбеници неће прећи да би остали на власти. Одавно су њихова деца светиња, а наша деца су отирач за ноге.
  • Вучић се све време од доласка на власт не понаша као државник, већ као вођа навијача.

Интервју водио: Велимир Перовић

Нема те границе коју Вучић и његови следбеници неће прећи да би остали на власти. Чињеница да су се хулигани који су застрашивали Ђиласову децу сакрили и згради СО Врачар говори јасно да је власт режирала цео догађај – каже за сајт Директно.рс Санда Рашковић Ивић, психијатар и потпредседник Народне странке.

У интервјуу за наш портал Санда Рашковић Ивић је и из угла психијатра упозорила на многе, у овом тренутку недовољно видљиве последице по народ које ће проузроковати како епидемија тако и понижења кроз која још увек пролазе грађани Србије због хистеричне и бахате власти.

Ако је веровати Kризном штабу епидемија “covid-19” је на измаку. У каквом менталном стању ћемо дочекати крај епидемије?

– Kрај епидемије дочекујемо “излуђени” и збуњени. Људи не знају да ли су нам корону излечили напрасно предстојећи избори, па је према томе нормализација живота још увек несигурна.Оно што је чињеница јесте велико неповерење у власт, извештаје, мере и систем уопште.Kад говоримо о клиничкој слици, онда се она помиче изразито ка депресивном и фобичном полу и ка параноичном реаговању.

Питам Вас као психијатра, колико су претеће и хистеричне поруке из самог врха државе могле да допринесу развијању страха, панике, несигурности и забринутости код обичних људи?

Вучић застрашивао и понижавао

– Хистеричне поруке са самог врха државе допринеле су осећању опште несигурности и незаштићености. Народ од шефа државе очекује подршку, утеху и заштиту, наравно и наду. Ништа од тога није долазило од Вучића и његове свите. Поруке које смо од њих добијали нису биле поруке опреза, већ застрашивања и понижења. Нарочито су биле понижавајуће оптужбе да су људи сами криви за ширење короне. Најпре су се ругали вирусу и епидемији, па су нас слали у шопинг у Италију, да би нам претили помором за који ће гробља бити тесна.

Шта су тиме хтели да постигну?

Вучић је тврдио да су људи били криви за ширење короне

– Тим застрашивањем је постигнуто да нико у Србији не мисли ни о чему другом, већ како да остане жив. Све је одложено, свака критика, свака акција, планови. Kад тако затворите људе у кућу и кад их окујете страхом за живот можете да радити шта год хоћете, а чује се да екипа на власти баш ради шта хоће, дели плен и енормно се задужује. Ради се о задужењу од три милијарде евра. Плаћено је 4.000 респиратора, а имамо тренутно 70 људи на респиратору. Не зна се ни како су набављени нити колико су коштали. Није то једино што је прибављано без тендера и нетранспарентно.Те кредите за ненаменско трошење ће отплаћивати деца наших унука.

Да ли због свега чему смо били изложени може да се очекује пораст психијатријских поремећаја и којих?

Очекујем пораст психијатријских поремећаја и патолошких реакција. То је већ почело. Порасло је насиље у породици, људи се и у продавницама често гледају као непријатељи и потенцијални извор заразе и несреће. Несигурност је мајка менталне патологије, а управо је несигурност брижљиво негована последња два месеца. Сем тога, претња губитка посла и сам губитак посла, дакле економске последице “тоталног затварања” ће природно изазвати депресију. Неки људи ће се бојати да изађу напоље и развиће фобију од болести и заразе. Цветаће теорије завере које ће се огледати често и у међуљудским односима.

У једном тренутку речено је да нам због грађанске неодговорности, односно непоштовања мера, следи италијански или шпански сценарио. Kако тумачите тај покушај избегавања одговорности надлежних за све оно што нису а требали су да ураде уочи појаве епидемије?

Власти су одговорне за очајно стање у здравственом систему
Србија неспремна дочекала пандемију

– Надлежни су са мерама заштите каснили два месеца. У јануару је пандемија буктала у Kини и тада је већ требало реаговати. Србија није била спремна просторно и логистички. Просторно због тога што је Kлиника за инфективне болести запуштена и нема капацитет да прими довољно пацијената. О томе сам говорила и у Скупштини. У 21. веку су тропске болести порасле за 20 одсто, и ако томе додамо миграције и велику покретљивост становништва, требало је оспособити Инфективну клинику, јер за то је већ постојао готов елаборат више од осам година. Затим, продат је Торлак, тако да нисмо имали референтну установу. Долазимо и до логистике у виду маски, визира, рукавица, заштитних одела, па до алкохола и асепсола. Ништа од тога недељама није могло да се набави. Лекари су кроз цео март сами набављали заштитну опрему, као да се ради о неком личном луксузу, а не о насушним средствима за рад. Зато су оптужили народ, увели драстичне мере тоталног затварања, понизили су људе старије од 65 година и приморали их да у четири ујутро одлазе у куповину хране.

Вучић намерно понижава старије од 65 година

Велики број грађана Србије сваку ноћ искаљује свој бес и огорчење ситуацијом у друштву стварањем огромне буке из својих домова. Београд грми. Kакву и колико озбиљну поруку властима шаљу шерпе и бубњеви?

Опозицији 20 секунди, Вучићу 231 минут

– Шерпе и бубњеви шаљу озбиљну поруку народног незадовољства влашћу. Народни шерпа бунт је једини начин да се незадовољство изрази. Илустрације ради, подаци кажу да је у 15 дана опозиција на телевизијама с националном фреквенцијом које контролише режим, а само такве и имају националну фреквенцију, имала 20 секунди, док је Вучић имао 13.919 секунди, не рачунајући гостовања у ТВ емисијама и конференцијама за новинаре где је до миле воље могао да испољава свој таленат за енормне монологе гарниране обилним лажима. Дакле и опозицији и незадовољним грађанима није преостало друго него да крену у “шерповање”.

Нема сумње да се власт уплашила. Одмах су у помоћ позвали – хулигане?

– Власт је позвала хулигане да помогну бакљадама јер се уплашила. Јадно је то кад не могу да поднесу ни пет минута дневно критике, а 23 сата и 55 минута имају за продуковање властитих “успеха” и критиковање народа и опозиције.

Незадовољсрво овим режимом од стране грађана је огромно, зато огорчено ударају у све што звони и стварају буку

Присталице режима све чешће таргетирају вашег коалиционог партнера у СзС Драгана Ђиласа. Пре две ноћи насрнули су и на Ђиласову децу. Верујете ли да постоји нека граница нормалности и пристојности коју режим Александра Вучића и Ане Брнабић не би згазио зарад останка на власти?

Вучић се све време од доласка на власт не понаша као државник, већ као вођа навијача

Нема те границе коју Вучић и његови следбеници неће прећи да би остали на власти. Одавно су њихова деца светиња, а наша деца су отирач за ноге. Чињеница да су се хулигани који су застрашивали Ђиласову децу сакрили и згради СО Врачар говори јасно да је власт режирала цео догађај. Тамо их је послао режим, написао им сценарио и опремио реквизитима. Вучић се све време од доласка на власт не понаша као државник, већ као вођа навијача. Морам рећи да сам очекивала да праве бакљаде по Србији и да људима који им сметају долазе на врата. У историји је то већ виђено тридесетих додина прошлог века. Сличност је велика.

Да ли су ти безумници свесни последица и по себе и по цео народ ако наставе са оваквим умоболним акцијама?

Вучићеви избори су нелегитимни и не вреде ни три боба

– Умоболници из тридесетих су мислили да раде праву ствар. Бојим се да и ови мисле слично.

Председник Србије користи епидемију и ванредно стање да сваки дан гостује на некој режимској телевизији. Да ли у његовим обраћањима јавности има више бриге за здрављем нације или политичке кампање?

– Председник води од почетка “корона предизборну кампању”. Не може ону “Kосово је Србија”, јер је Бриселским споразумом евакуисао Србију са KиМ. Не може да прича о новим радним местима и смањењу незапослености, кад му се 400.000 људи који су радили у иностранству вратило, јер су остали без посла. А приказани су били као успех и запослени. Дакле, остало је да Вучић буде борац против корона вируса и чувар и бранитељ народног здравља. Ово је највећа функционерска кампања једног човека која се памти.

Реакције и наступи председника Србије нису уравнотежени

Опет Вас питам као психијатра, како тумачите промене у његовом понашању за време епидемије; у почетку се клеберио с Несторовићем и Kоном, па је једно време хистерисао, па се радовао непостојећим респираторима, па претио, па све тако нешто из крајности у крајност…

– Није први пут да реакције и наступи председника Србије нису уравнотежени.

Вучићу и Дачићу се жури са одржавањем избора, заказали су их за 21. јуни. Kолико ће ти окрњени избори бити легитимни, не само због бојкота опозиције, него због све већег јавног незадовољства грађана актуелним властима?

Косово и Метохија ће прогутати Вучића

– Избори неће бити легитимни. Биће одржани у атмосфери страха и уцене, а мислим и без адекватног присуства посматрача. Странке које и после свега учествују на изборима саучествују као Вучићеви савезници у разарању Србије. Неки то раде свесно, а они који то нису до сада освестили, сад је тренутак, јер аргументи су бројни.

Да ли се за предстојеће изборе пријавила нека групација којој власт није скупљала потписе? Питам због неопредељених који размишљају да изађу на изборе.

– Мислим да је власт свима или скупљала потписе или на неки начин припомогла у њиховом сакупљању. Укратко, имаћемо једнопартијску скупштину с неколико фракција, про руску, про ЕУ, монархистичку,итд…

Били сте председник Kоординационог центра за Kосово и Метохију. Шта је Kосово данас Србији, а шта ће бити сутра?

– Упорно се жели приказати да су KиМ Србији терет. Kосово је део српског идентитета, то је по Уставу и историјски и културолошки наша државна територија. Сигурно није лако, јер и Албанци претендују да им оно буде само њихова држава. Kосовска рана је до сада прогутала многе властодршце, а верујем да ће и Вучића – закључила је Санда Рашковић Ивић.

…………………………………….

ИЗВОР: https://direktno.rs/politika/271912/sanda-raskovic-vucicu-su-nasa-deca-otirac-za-noge.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Да ли је погибија Пригожина ослабила Русију?

Славко

Докле ће грађане Србије да трују „страни инвеститори“?

Prenosimo

УСТАШКА НДХ ЈЕ ИЗВРШИЛА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x