САД су одлучиле да ослободе математику од „белог расизма“

Почело  системско уништење школског образовања у САД

  • Школе у ​​Калифорнији очекују „деколонизацију” математичког образовања, која ће укинути категорију даровито дете, а уједно и једини тачан одговор у задацима. Коме је ово пало на памет и докле би могло да иде?
  • Остаје да додамо да програм „Пут ка равноправној настави у математици“ промовише невладина организација (НВО) Education Trust-West, чију матичну компанију води Џон Кинг млађи, бивши министар образовања у кабинету Барака Обаме. Програм финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс. Исти онај који улаже у патенте за семе и синтетичку храну, ствара храну од ларви и вештачког мајчиног млека, додељује стотине милиона за Ковид тестове и вакцине.
  • Изгледа да је Бил Гејтс, присталица систематског смањења светске популације, спреман да овај циљ постигне не само развојем вакцинације или монополизацијом ланаца исхране, већ и тоталним уништењем школског образовања – чак и у Америци

 АУТОР: Институт међународних политичких и економских стратегија (РУССТРАТ), Москва

С руског превео: Зоран Милошевић

Хиљаде америчких наставника звоне на узбуну: реформа математике у калифорнијским школама прети да „напредну“ државу претвори у резерват за губитнике. А у случају накнадне имплементације у целој земљи, реформа ће у потпуности ставити тачку на Сједињене Државе као научну силу, тврде они.

О лошем квалитету америчког школског образовања у области формалних и природних наука (тзв. STEM: science, technology, engineering and mathematics, – наука технологија, инжењерство и матхжематика), а посебно о Калифорнији, дуго се прича у кулоарима. Међутим, оно што власти „Златне државе“ планирају да ураде са сопственим школама у оквиру пројекта „Калифорнијаски математички систем“  (California Mathematics Framework, CMF) од 800 страница је запањујуће.

Програм води у Нови средњи век – уз тоталну неписменост нижих класа

Црни и латиноамерички школарци нису најбољи када је у питању математика и то их изузетно узнемирава, кажу реформатори. Па хајде да драстично поједноставимо програм тако да сваки ученик може да га савлада, алгебру пребаци у 9 разред и укине напредне курсеве за наводно надарене.

Истовремено ћемо математику учинити друштвено праведном, ослобађајући је беле доминације, настављају аутори CMF -а. То је када неко погрешно мисли да аритметички задатак има само један тачан одговор, да га треба самостално решити, или да садржај задатка одређује наставник, а не ученици.

„Шта то радите!““ – јаучу професори у одговору и пишу отворена писма, предвиђајући непоправљиво заостајање Америке у науци. Овај отпор у Калифорнији до сада је био довољан само да успори реформу: њена судбина ће бити коначно решена у мају 2022. године.

Међутим, под притиском „прогресиста“ који своје „трансформације“ промовишу о трошку мизантропа, је више од неке математике. Изгледа да су заиста кренули да САД, а са њима и читаво човечанство, баце у Нови средњи век – уз тоталну неписменост нижих класа побеђених њиховим правима и неограниченим могућностима нове суперелите.

Порука реформаторима: „Ви производите неправду!“

Постоје два отворена писма америчких наставника егзатних наука о плановима реформатора. Једно је састављено још у јулу 2021. године, а испод њега данас има 1.210 потписа. Друго се појавило почетком децембра и успело је да прикупи 1470 потписника. У писмима се реформа критикује са различитих позиција, па се вреди упознати и са једним и са другим отвореним писмом.

Почнимо са другим, више „математички оријентисаним” писмом.

Реформа CMF -а у Калифорнији, кажу аутори, има за циљ сужавање јаза у постигнућу ученика. Али, како? Укидањем напредних математичких курсева у средњој школи, као што је Руска математичка школа, на пример. Циљ је хвале вредан, али лек није добар, додају наставници: само отежавате живот сиромашној деци која иду на факултет по СТЕМ систему. Биће им тешко да науче  ненеаучено, посебно у конкуренцији са кандидатима из иностранства.

Деца у америчким школама изложена су запостављању учења и стицању знања

Осим тога, планирате да смањите сате алгебре и математичке анализе у корист „праведније“ „науке о подацима“. Шта је ово уопште? Очигледно, у њеним лекцијама ће се проучавати „Екселевске“ таблице, које ће застарети пре завршетка факултета. Али тренутни изазови са којима се суочавају математичари, као и пре неколико векова, захтевају познавање алгебре, а не Ексела (компјутерског програма – нап. прев.).

И уопште, није добро оцењивати децу једним критеријумом, указују професори. Школе морају да имају различите математичке програме који циљају на различите ученике како би они најбољи могли да остваре свој пуни потенцијал. У супротном ћете повећати неједнакост, а нећете је смањити – посебно у поређењу са ученицима приватних школа.

Аутори првог писма иду још даље у својим расуђивањима.

Градите „врли нови свет“ на основу сумњиве идеологије, апелују на реформаторе CMF-а. Предлажете да се на часовима математике удубите у еколошка питања, развијете политичку свест ученика и кажете им о доприносу науци „историјски маргинализованих људи“ – читај, небелих.

Потпуно одбацујете идеју о природном дару и не верујете у таленте деце. Покушавате да искорените неправду у математици, а у стварности само вређате децу са небелом боје коже. На крају крајева, по вашем мишљењу, они немају никакве способности у егзактним наукама – стога ти курсеви нису потребни! Уопштено говорећи, идете уназад.

Математику називају расистичком науком и захтевају да се „деколонизује“.

Некоме се може учинити да потписници иду предалеко. Такви треба да се упознају са једним од програма који се помињу у CMF -у – он се зове „Пут до праведне наставе математике“. Њени аутори математику директно називају расистичком науком и захтевају да се „деколонизује“.

Никаква равноправност неће се постићи снижавањем критеријума знања у школама

Посебно су упечатљиве методе испољавања „премоћи белаца у математици“ на које се указује. Ови „примери расизма“ вреди навести у потпуности. Тако:

  1. … Перфекционизам (Perfectionism) – када се грешка у решавању проблема сматра проблемом, а не шансом.
  2. Осећај хитности (Sense of Urgency) – наставник се труди да испредаје сво градиво, а на часу нема времена за задатке.
  3. Дефанзивност (Defensiveness) – не узима се у обзир позиција ученика који нису схватили градиво.
  4. Квантитет изнад квалитета (Quantity Over Quality) – наставник бомбардује разред задацима уместо да расправља о осећањима која из њих произилазе.
  5. Обожавање писане речи (Worship of the Written Word) – цени се само одобрани програм, писани текст или објављена књига.
  6. Патернализам (Paternalism) – наставник сам одлучује шта ће се учити на часу, или сматра да има право да исправља грешке ученика.
  7. Или/Или размишљање (Either/Or Thinking) – ако ученик не добије добре оцене, онда је лош ученик.
  8. Концентрација моћи (Power Hoarding) – наставник захтева од ученика да подигну руку, пре него што одговоре.
  9. Страх од отвореног сукоба (Fear of Open Conflict) – тачни одговори се узимају у обзир, нетачни се одбијају.
  10. Индивидуализам (Individualism) – задатак из математике треба решавати самостално, а не колективно.
  11. Само један правилни начин (Only One Right Way) – проблем има само једно тачно решење.
  12. Прогрес је повећање (Progress is Bigger, More) – што више примера ученик може да реши, то боље.
  13. Објективност (Objectivity) – веровање у објективност математичких формула, проучавање предмета од једноставног ка сложеном.
  14. Право на удобност (Right to Comfort) – наставник није у позицији ученика, није спреман да се удуби у политичке проблеме.

Представљена „листа грехова” готово непромењена лута од приручника до приручника посвећеног „искорењивању надмоћи белаца” у разним областима америчког живота. Основна новина лежи у чињеници да је скоро први пут примењена на математику.

Подршка Фондације Била Гејтса оваквим програмима девалвације знања уништава нове нараштаје било беле или црне пути

Сав овај токсични безобразлук, по мишљењу „иноватора“, требало би да постане прошлост. Као, на пример, заменице „он“ и „она“ у задацима, уместо њих треба користити инклузивни род „они“, чак и ако се мисли на једнину. А ученици петог разреда такође ће моћи да решавају задатке о 10-годишњој трансродној девојчици…

Лекција непослушности

Остаје да додамо да програм „Пут ка равноправној настави у математици“ промовише невладина организација (НВО) Education Trust-West, чију матичну компанију води Џон Кинг млађи, бивши министар образовања у кабинету Барака Обаме. Програм финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс. Исти онај који улаже у патенте за семе и синтетичку храну, ствара храну од ларви и вештачког мајчиног млека, додељује стотине милиона за Ковид тестове и вакцине.

Изгледа да је Бил Гејтс, присталица систематског смањења светске популације, спреман да овај циљ постигне не само развојем вакцинације или монополизацијом ланаца исхране, већ и тоталним уништењем школског образовања – чак и у Америци.

Штеточинска фондација у многим областима од здравства до образовања

Неко би могао рећи: нека је спали чистим пламеном, ту Америку! Ако се Американцима свиђа да због елементарних аритметичких грешака изгубе свемирске сателите вредне 125 милиона долара, животе својих војника на Блиском истоку и од 7.000 до 9.000 пацијената на годишњем нову који узимају погрешно израчунате дозе лекова, ко ће онда бити крив?

Невоља је, међутим, што овај „математички експеримент“ неће остати у Сједињеним Државама. Пре или касније, покушаће да то спроведу у Русији како би ослободили ученике од „токсичности” основног образовања и „супериорности” наставника. А онда ћемо читати познате рецепте у приручницима „реформатора“ – о претераном патернализму, неодољивом перфекционизму и претераном обожавању писане речи…

ИЗВОР: https://russtrat.ru/analytics/30-dekabrya-2021-0010-7832

Линк: https://naukaikultura.com/sad-su-odlucile-da-oslobode-matematiku-od-belog-rasizma/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Порфирије, српски патријарх

Prenosimo

Шок пораза:за излазак из ЕУ гласало 52 одсто Британаца

Gost autor

Сачувај ме, Боже, од Милове цркве и демократије

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x