Dokumenti, Kosovo i Metohija, SAD (Amerika), Srbija

SAD: “Kosovo više nikada u Srbiji”

Podsećanje: iz arhive (25. februar 2008.)

 

  • Tom Kejsi, portparol Stejt dipartmenta: „ Svima treba biti jasno da Kosovo više nikada neće ponovo biti deo Srbije”

 

VAŠINGTON , 25. Februara. – Kosovo više nikada neće ponovo biti deo Srbije, saopštio je danas američki Stejt dipartment i naglasio da će Vašington nastaviti da radi na tom pitanju sa Beogradom i Rusijom koji se protive nezavisnosti.

Portparol Stejt dipartmenta Tom Kejsi se obratio novinarima nakon što je Beograd danas posetio favorit na ruskim predsedničkim izborima Dimitrij Medvedev, da bi pokazao da Moskva podržava suverenost Srbije na Kosovu uprkos tome što Zapad podržava nezavisnost Kosova, javio je Rojters.

Kejsi je podvukao “nastavićemo da pokušavamo da radimo i sa Rusima i sa Srbima oko ovoga ali smatram da u ovom trenutku svima treba biti jasno da Kosovo više nikada neće ponovo biti deo Srbije”.

On je rekao da SAD, koje su priznale nezavisnost Kosova, nemaju problema sa miroljubivim demonstracijama time izazvanim, sve dok nisu nasilne.

Kejsi je naglasio da sve strane sada treba da krenu napred i implementiraju plan za kosovsku nadgledanu nezavisnost koju je osmislio izaslanik UN Marti Ahtisari.

“Ne želimo da izolujemo Srbiju”, dodao je on i podvukao da SAD žele da Srbija bude u stanju da ostvari ambiciju da postane deo Evrope.

“Smatramo da je to budućnost te zemlje i nadamo se da je to pravac kojim želi da krene njeno rukovodstvo”, zaključio je Tom Kejsi.

Kejsi je potvrdio da su SAD povukle deo diplomatskog osoblja i članove njihovih porodica iz Beograda posle napada demonstranata na zgradu američke ambasade. On je rekao da se osoblje neće vratiti dok se bezbednosna situacija ne popravi, ali je dodao da je američki ambasador Kameron Manter ostao u srpskoj prestonici sa drugim američkim diplomatama.

 (Tanjug, Beta)

………………………

Tadašnji predstavnik Vašingtona je u stilu tada svetskog siledžije bahato, kao da je Kosovo njegovo, kao da je deo teritorije SAD koju im je neko ranije oduzeo, pa ga sada vraća pod svoje državno okrilje rekao: „Kosovo nikad više u Srbiji“.

Posle deset godina od ove nasilničke izjave koja ne poštuje, nego ruši sve važeće principe međunarodnog prava, Amerika i dalje pritiska, „davi“ Srbiju svim sredstvima kako bi se i sama Srbija odrekla ovog dela svoje teritorije.

Srbija i da hoće to ne može da učini jer su po Ustavu Srbije Kosovo i Metohija sastavni i neodvojivi deo Srbije.

Tako da Srbija ne može da prizna lažnu državu „Kosova“.

Stabilnost i mir u celom regionu Balkana, o čemu toliko mnogo i neiskreno trube iz SAD, ne može se ostvariti ovakvom politikom i izjavama koje sadrže nasilno menjanje državnih granica. Amerika ovakvim stavom izaziva nemir, nestabilnost i moguće sukobe svih vrsta, diplomatske pa i oružane.

Tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica je istog dana pozvao Sjedinjene Države da ponište odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i time ponovo uspostave vladavinu međunarodnih pravnih normi. Istakao je: “Poruka Srbije celom svetu je jednostavna i jasna, i glasi – Kosovo je Srbija”.

I danas, deceniju kasnije, vredi i na snazi je ovakva politika, ali sve slabija i nervoznija Amerika kao da ne razume da više silom, nasiljem i gaženjem svih prava i običaja drugih država i naroda ne može da vlada svetom. Nasilje u međunarodnim odnosima mora nestati. Nepravdi dolazi kraj, nametanje nepravičnih rešenja odlazi u istoriju.

Kosovo i Metohija ostaće u Srbiji!

J. Vukelić

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments