NATO, Gost Autor, Društvo, Politika, Rusija, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode

Ruske ratne vibracije ugrožavaju jedinstvo državnog vrha

Peskov – zona konfora ili opozicija

  • Peskov: „mi očekujemo mir i završetak vojnih operacija“.
  • Izjava Peskova može označavati i raskol u političkoj eliti Ruske federacije, i to u trenutku kada je jedinstvo najpotrebnije.
  • Pisac ovih redova smatra da je slabost i slomljenost Peskova pre svega zbog njegovog psihološkog karaktera, a ne izdajstva zemlje.
  • Sergej Miheev, bespoštedni politički analitičar, iznosi podatak da se u čeličani u Mariupolju krije grupa američkih i NATO visokih eficira, na čelu sa generalom francuskog imena i prezimena.
  • Pored Rusa patriota, Rusiju brane hrabro i oni koji nisu poreklom Rusi. Na čelu te kolone, pored ostalih su uglavnom Jermeni, Čečeni i Jevreji.
  • Razmere ugroženosti Rusije su kolosalne

Piše: dr Milan Mile Tomić, prof. menadžmenta i politikolog

Odmah nakon završetka druge runde pregovora u Istanbulu između ruske i ukrajinske zaraćene strane, oglasio se na Pres-konferenciji važan član ruskog pregovaračkog tima general Aleksandar Vasiljevič Fomin, inače jedan od zamenika Ministra odbrane RF, oglasivši pritom da će se ruska vojska povući iz zone Kijeva, kao kompromis ukrajinskoj strani. Ta izjava izazvala je prilične nedoumice u velikom delu ruske javnosti, koja je smatrala da je to veoma riskantan strategijski potez.Treba napomenuti da je jedan od ciljeva Specijalne vojne operacije u Ukrajini denacifikacija ove zemlje, koja se ne može sprovesti u potpunosti bez oslobađanja Kijeva, a naročito Lavova, uporišta neonacista. Posle te izjave Fomin se retko ili nikako nije pojavljivao u javnosti.

Da to nije bezazlen i jedinstven slučaj iskakanja iz „mejnstrim“ politike Kremlja, govori i intervju Dmitrija Sergejeviča PeskovaSkaj njuzu (potom preneto na beloruskoj televiziji), koji je ponovio Fominovu izjavu, dodavši pritom da je to „znak dobre volje Moskve u cilju uspešnog produženja pregovora između dve strane“. Na toj „dobroj volji“ se pres-sekretar Predsednika RF, inače jedan od zamenika rukovodioca predsedničke administracije, nije zaustavio. Peskov je tom prilikom izjavio da su Ivan Urgant i Ksenija Sobčak, bez obzira što su oni, kao poznati i uticajni TV žurnalisti i novinari, napustili zemlju odmah nakon početka specijalne operacije izjasnivši se protiv kremaljskih poteza, u stvari „dobri patrioti“ i „vrhunski intelektualci“.

Začuđujuće izjave Peskova, sekretara za štampu ruskog predsednika Putina
Peskov: „Mi očekujemo mir i završetak vojnih operacija“

To je izazvalo još veći revolt pristalica odbrane zemlje. A, ona se odigrava tamo gde se i pripremao udar na Rusku federaciju – u Ukrajini. Misao o uspešnom završetku „pregovora“ Peskov je izrazio u sentenci da „mi očekujemo mir i završetak vojnih operacija“. Rekao je „mi“, i to je reč koja je stavila pod sumnju njegovu lojalnost Rusiji i Predsedniku Putinu. Jer, u čije je ime Peskov govorio – „mi“, i to u trenutku kada istraživanja javnog mnjenja u Rusiji govore o ogromnoj podršci naroda politici rukovodstva Ruske federacije? Više od 80 odsto ispitanih smatra da je politika zemlje vezana za Ukrajinu ispravna. U tom obimu daje se i podrška predsedniku Vladimiru  Putinu.

Ta famozna reč „mi“ mnogima bode oči iz jednostavnog razloga, s obzirom da ona može označavati i raskol u političkoj eliti Ruske federacije, i to u trenutku kada je jedinstvo najpotrebnije. Peskov se najednom našao u veoma teškom položaju, čak mu je i funkcija ugrožena, smatraju ruski politički analitičari. Novinari i mediji ga već bojkotuju. Eto, kako neodmerene reči mogu biti kobne u politici. Dmitrij Peskov se od miljenika javnosti i veoma popularnog političara našao u gotovo bezizlaznoj situaciji – da brani svoj po mnogima sumnjivi patriotizam.

Značajna i važna morska luka i grad Mariupolj su poprište teških borbi Ukrajinaca i Rusa već 45 dana

Ko je u stvari Dmitrij Sergejevič Peskov? Patriota, opozicionar ili konformista? Ako se izuzme njegov patritizam, koji bar do sada nije bio pod pretećim znakom pitanja, kao i njegove eventualno i potajno opoziciono delovanje, koje nije dokazano, zašto bi on bio onda konformista?

Peskov pokazao i dokazao da nije lider i da nema neophodnu čvrstinu političara u kriznim situacijama

Ponešto se, međutim, iz njegove biografije može dokučiti. Pre svega može se objasniti njegovo bekstvo u „zonu konfora“ iz podrazumevajućeg odricanja i trpljenja zbog neprijateljstva Zapada prema Rusiji. Pisac ovih redova smatra da je slabost i slomljenost Peskova pre svega zbog njegovog psihološkog karaktera, a ne izdajstva zemlje. On je više puta pokazao i dokazao da nije lider i da nema neophodnu čvrstinu političara u kriznim situacijama. U njemu samome odigrava se proces unutrašnjeg, duševnog raskola i svojevrsne šizofrenije, razdvojenosti i konflikta između sopstvene realnosti i opštedruštvene stvarnosti. Kolebljivost u politici u tako važnim društvenim i državnim pitanjima nije prijatelj političarima.

Američka vojska, na vojnoj paradi u Kijevu, ima prema najnovijim informacijama mnogo značajniju ulogu u ratu u Ukrajini nego što se pretpostavljal0. Njihovi generali su vodili i vode mnoge ratne operacije

Dmitrij Peskov je svršeni student azijskih i afričkih jezika na Moskovskom gasudarstvenom univerzitetu (MGU) i po toj liniji započeo je karijeru u Ministarstvu inostranih poslova, najpre kao treći sekretar ambasade, a potom i kao prvi do ambasadora u Turskoj. Rus, rođen u Moskvi, sin sovjetskog diplomate. Jelcin ga je posle posete Turskoj primetio i poslao natrag u centralu MID-a na prilično visok položaj. Ovaj sada već 55-godišnjak (rođen 1967. godine) oženjen je i ima petoro dece iz tri braka.

Peskov pobegao u zonu komfora

Dolaskom Putina na čelo države njegova karijera se još brže razvijala. Radio je u administarciji predsednika da bi eto dogurao do vrlo značajne funkcije – pres sekretara i zamenika šefa administracije. Važi za predsednikovog prvog političkog savetnika.

Jermenin Sergej Kurnjagin, istoričar, politikolog  i režiser je jedan od  uglednih ruskih nacionalista

Još polovinom prve decenije 21. veka organizovao je u Sankt Peterburgu samit „G8“, služeći se, navodno nepotrebno, uslugama jedne od velikih PR agencija iz SAD pod nazivom „Kečum“ (Ketchum), jer je po rečima svedoka on sam izgurao taj projekat. Navodno saradnja sa tom agencijom je produžena još nekoliko godina, što je koštalo ruski budžet blizu 30 milona dolara. Taj potez je, kažu, učvrstio njegovu finansijsku stabilnost. Pre nekoliko godina obelodanjen je spisak ruskih političara koji imaju račune u inostranim bankama, na kome se našao i Dmitrij Peskov. Ta potencijalna afera je ubrzo zataškana. Po rečima eksperata na ruci Peskova nalazi se ekskluzivni sat marke „Rišar Mil“ (Richard Mille), čija je vrednost procenjena na 620.000 dolara.

Od petoro njegovih potomaka jedna od kćeri studirala je u inostranstvu i tamo je ostala da živi. Za teoretičare zavere to je bio dovoljan podatak. Moguće da je sve to uticalo da Peskov iz jedne zone pobegne u drugu zonu – ovoga puta u „zonu konfora“, da bi sačuvao neke svoje privilegije koje mu daju inostrane materijalne aktive.

Dakle, mogući „raskol“ u političkoj eliti RF ima podlogu upravo u toj „zoni konfora“. Da li je to posledica slabe političke ličnosti, ubeđenog opozicionarstva ili nedovoljnog patritizma, vreme će ipak sve pokazati, jer u analizi takvih događaja uvek treba biti obazriv. Ne zna se šta iza svega toga stoji. Pretpostavke same po sebi nisu dovoljne.

Jermenka Margarita Simonovna Simonjan, urednica i direktor televizijske međunarodne mreže „Raša Tudej“
NATO generali u Mariopolju?

U poslednjoj nedelji ispred opkoljenog Mariopolja, uporišta neonacističkog bataljona „Azov“ koji istura stanovništvo kao živi štit za sopstvenu odbranu, oboreno je po nekim podacima pet ukrajinskih helikoptera koji su se uputili u reon „Azovstajla“, industrijskog „grada“ u gradu (20 kvadratnih kilometara površine). Upornost naleta helikoptera upućuju na zaključak da se radi o operaciji spasavanja veoma važnih ličnosti koja se nalaze u obruču ruskih snaga.

Emanuel Makron, francuski predsednik je  izjavio da nije uspeo da ubedi Putina u otvaranju koridora za deo snaga „Azova“ i da je „cinizam“ ruskog predsednika bio žestok. Takvo jedno nastojanje Makrona govori da se odista radi o veoma važnim ličnostima koji treba da potraže spas u naprasnoj evakuaciji. Sergej Miheev, bespoštedni politički analitičar, iznosi podatak da se radi o grupi američkih i NATO visokih eficira, na čelu sa generalom francuskog imena i prezimena.

Saznanje da postoji čvrsta sprega između lanca komandovanja NATO snaga sa izvršiocima u ukrajinskim vojnim formacijama i njihovim nacističkim satelitima, uzburkalo je rusku javnost koja zahteva da se oni živi privedu pravdi. Na taj način bi se svedočenjima narečenih NATO oficira razotkrila uloga i učešće atlantističkih snaga u ovom rusko-ukrajinskom ratu.

Od 19. marta 2022, ruske i ukrajinske snage vode žestoke borbe oko metalurškog kombinata Azovstala, jedne od najvećih čeličana u Evropi

Podatak da se Rusija u Ukrajini brani od celokupnog Zapada, što potkrepljuje ozbiljna pretpostavka o umešanosti NATO vojnih snaga, je još jedan dokaz da kolebljivosti u sumnjičavim strukturama političkog i uopšte društvenog miljea RF nema mesta. Ogromna većina ruskog stanovništva shvata o čemu je reč, dok pojedinci na čelu sa Peskovim brane svoje interese na uštrb sopstvene države i naroda.

Rusiju brane i Rusi i Rusijani[1]

Jedna činjenica upada u oči neodoljivo. Pored Rusa patriota, Rusiju brane hrabro i oni koji nisu poreklom Rusi. Na čelu te kolone, pored ostalih su uglavnom Jermeni, Čečeni i Jevreji.

Sergej Ervandovič Kurginjan, poreklom Jermenin, profesor univerziteta, političar, naučnik i pozorišni producent, osnivač je i vođa ruskog nacionalističkog pokreta „Suština vremena“, stao je u odbranu Rusije kao pravi ruski nacionalista. Njegova borba i javni nastupi govore u prilog tome. Teza koji uvek iznosi jeste da je Rusija napadnuta ekonomski, politički i vojno i da se ona mora braniti i odbraniti po svaku cenu.

Andranik Movsejevič Migranjan, poznati i priznati profesor Moskovskog Gasudarstvenog Instituta međunarodnih odnosa, jednog od najprestižnijih u svetu fakulteta u toj oblasti, ekspert je političkih nauka i međunarodne politike. Rođen je u Jerevanu (Jermenija). Njegove teorijske analize u naovonastaloj krizi Zapada i Istoka su upečatljive u principijelnoj odbrani Rusije i njene bezbednosti. Koliko se zamerio Zapadu govori podatak da je dobio sankcije SAD, tako da više nije gostujući profesor na američkim univerzitetima. Inače, dugi niz godina radio je kao ekspert Ujedinjenih nacija.

Margarita Simonovna Simonjan, mlada glavna urednica i direktor televizijske međunarodne mreže „Raša Tudej“ (Rossia Today), grčevito se bori za istinu koju pokušava da prezentira celom svetu uprkos sancijama prema njoj samoj i prema mediju koji predstavlja, od strane SAD i njegovih satelita.

Poreklom Jevrejin, novinar Vladimir Solovjev je jedan od najdoslednijih boraca za ruske nacionalne i državne interese

Ime Vladimira Rodolfoviča Solovjeva, ruskog Jevrejina, televizijskog voditelja i najpopularnijeg i najkompententijeg žurnaliste Rusije, na daleko je poznato. Njegova emisija „Večer s Vladimirom Solovjevim“ ima milionsko gledalište, kao i njegov TV kanal „Solovjevlajf“ (SolovevLife) na kojem gostuju sva poznata imena ruske politikologije, ekonomije, vojnih i političkih dela. I on i njegove emisije su među sankcionisanim novinarima i medijima od strane Zapada. I pored toga što ima nekretninu u Italiji, nije se odrekao, kao drugi, svoje ponekad i radikalne nacionalne retorike i političkih ubeđenja, kako bi spasao svoju imovinu. Po cenu da bude i oduzeta.

Armen Gasparjan, poznati politikolog jermenskog porekla dosledno i ubedljivo brani ruske pozicije i stavove

U poslednje vreme ponovo je u žiži javnosti znameniti mladi politikolog Armen Sumbatovič Gasparjan i njegova knjiga „Laž komonvelta“ (Ložь Pospolita) izdata pre tri-četiri godine. U njoj ovaj vatreni patriota, jermenskog porekla tvrdi i dokazuje da se nacizam, sa fašizmom, ponovo povanpiruje na Zapadu, pogotovo u Nemačkoj (prećutno), Ukrajini i Poljskoj. Dokazuje ono što se prećutkivalo decenijama i „guralo pod tepih“ a to je da su Poljaci za vreme Drugog svetskog rata bili veoma aktivni kolaboracionosti sa Hitelorovm Nemačkom i da su umnogome odgovorni za jevrejske žrtve u tom ratu. Njihova zlodela su trajala najviše u toku 1945. godine, čak i posle potpisane kapitulacije. Danas se Poljaci pojavljuju kao najveći neprijatelji Rusije, ruše spomenike oslobodiocima od fašizma, što revnosno čine u druge zemlje, prekrajaju istoriju govoreći da su Rusi okupatori Poljske, iako su sovjeti položili skoro milion života za njeno oslobođenje.

Čečeni, ili Rusijani, hrabro se bore po komandom Ramzana Kadirova u Ukrajini za ruske interese

Ovi podaci govore u prilog tezi da se u Rusiji njeni neprijatelji iz neruskog etničkog korpusa mogu istorijski objasniti ali ne i razumeti, a da se mrzitelji sveruskog iz ruskog nacionalnog tela ne mogu ni objasniti ni razumeti. Razmere ugroženosti Rusije su kolosalne,  a odbrana najveće zemlje na svetu predstavlja prekretnicu u istoriji čovečanstva i same Ruske federacije i ruskog naroda. To su shvatili i oni koji nisu etnički Rusi ali su ruski rodoljubi.

Otuda i priča o Dmitriju Peskovu s početka ovog teksta. Tri priče, dva antipoda.

………………..

[1] Rusi su pojam za etničko poreklo, dok su Rusijani svi građani Ruske federacije, bez obzira na etnicitet

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Mikić Sanja
Mikić Sanja
7 meseca ranije

SLAVA TEBI BOŽE NAŠ SLAVA TEBI!