Društvo, Kultura, Politika, Prenosimo, Rusija, Slobode, Srbija

Ristivojević smenjen sa mesta dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Smenjen sa mesta dekana Pravnog fakulteta, bez, za sada, jasnog obrazloženja

Savet Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu razrešio je dekana  fakulteta prof. dr Branislava Ristivojevića

  • Ristivojević: Ključni razlog je to što sam poslao studente da se interesuju za stipendije Ruske Federacije
  • Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović:Nečuven i skandalozan pokušaj smene Branislava Ristivojevića.
  • Mala grupa profesora sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu želi da spreči studentsku razmenu i saradnju sa Ruskim fakultetima što je na štetu studenata
  • Sav normalan svet na fakultetu bi trebalo da podrži mogućnost dobijanja studentskih stipendija

Na takav scenario ranije danas je upozorio predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, koji je razlog moguće smene naveo to što je Ristivojević hteo da ostvari univerzitetsku saradnju sa Rusijom.

Ristivojević: Ključni razlog je to što sam poslao studente da se interesuju za stipendije Ruske Federacije

Profesor Ristivojević potvrdio je da ga je Savet Pravnog fakulteta razrešio sa mesta dekana.

Ključni razlog je to što sam poslao studente da se interesuju za stipendije Ruske Federacije. Imamo jednog asistenta koji je koristio dosta ruskih stipendija, deca to znaju, pa su se raspitivali oni koji znaju ruski i koji su za to zainteresovani. Pitali su da li smeju da idu da se raspitaju u Ambasadu Rusije. Zameraju mi što sam to odobrio u osteljivom politčkom trenutku, ali ne znam kakve to veze ima sa stipendijama – kaže Ristivojević.

Pravni fakultet duguje javnosti objašnjenje o smeni svog dekana

Na pitanje da li je po samo povod za unutrašnje obračune na Pravnom fakultetu, Ristivojević je rekao da neslaganja ima, ali da o odnosima na fakultetu ne želi da govori javno.

Šta je razlog za razrešenje dosadašnjeg dekana i da li je njegova smena politički motivisana pitali smo predsednika Saveta Pravnog fakulteta. Odgovor čekamo.

Ranije danas predsednik Nove DSS Miloš Jovanović održao je konferenciju za novinare na kojoj je ocenio kao nečuven i skandalozan pokušaj smene Branislava Ristivojevića.

Ristivojević navodi banalne razloge za svoju smenu, ako su tačni odluka o smeni se mora poništiti

On je rekao da je par profesora tog fakulteta pokrenulo pitanje smene dekana Ristivojevića jer je on pokušao da ostvari „akademsko-obrazovnu“ saradnju Pravnog fakulteta sa Ruskom Federacijom

„Studenti su išli na razgovor sa predstavnicima ambasade Ruske Federacije da bi videli da li postoji mogućnost stipendiranja i odlaska u Rusiju. Ristivojević se kažnjava zbog brige za dobrobit studenata i fakulteta kojim rukovodi“, ocenio je lider Novog DSS-a.

Zašto je Ruska ambasada u Beogradu postala nepoželjno mesto za studente Pravnog fakulteta iz Novog Sada

Prema njegovim rečima, par profesora sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu pokušavaju da budu „veći katolici od Pape“, jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i čini se da to neće ni uraditi.

„Ovo što tih par profesora radi je pravo totalitarno ponašanje. Hoće da spreče običnu studentsku razmenu i saradnju“, zaključio je Miloš Jovanović.

Link

http://www.nspm.rs/hronika/branislav-ristivojevic-smenjen-sa-mesta-dekana-pravnog-fakulteta-u-novom-sadu.-milos-jovanovic-ristivojevic-smenjen-jer-je-hteo-da-ostvari-saradnju-sa-rusijom.html

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Bozidar
Bozidar
2 meseca ranije

Ristivojević je dobar čovek i stručnjak, studeni ga cene….., ali sve ovo govori u kakvom se blatu nalazi akademska zajednica. To je sloboda mišljenja, danas u Srbiji. Zamislite samo kako je naučnom podmlatku da radi na takvim fakultetima, gde profesori koji imaju većinu, pod maskom autonomije Univerziteta sprovode samovolju