Рио Тинту профит, Србији загађене реке, ваздух  и земљиште, исељена села

Смарагдна боја двеју река: Ушће Јадра у Дрину, реке сигурно неће остати чисте и ове боје после изградње рудника литијума

Да ли је будућност Србије у доласку најозлоглашеније компаније Рио Тинто

  • Србија има реке, које су све прљавије, а некад су биле бистре и чисте из којих је могла вода да се пије.
  • Србија има плодну земљу, која се распродаје странцима, а на најплоднијем земљишту ничу стране фабрике са прљавом технологијом.
  • Србија има лековите бање, које се немилосрдно и јефтино продају

Пише: др Мирјана Анђелковић Лукић

Србија је веома богата разним рудама, јер се на њеној територији налазе старе планине у чијим су се недрима миленијумима концентрисали различити минерали. Још у Средњем веку, у време владавине Немањића, у Србији се ископавала руда злата, сребра, и бакра у околини Новог брда. Ново Брдо је био средњовековни град и рударско средиште. Тада су у Србију долазили Саси да раде у рудницима (позивале су их српске власти, јер су били најстручнији рудари), а злато и сребро је припадало српској држави. Богатство средњевековних српских кнежева и краљева се види по још увек очуваним цркавама и манастирима, чији су били ктитори. На Авали се вадила жива  и правила се веома скупа црвена, цинобер боја.

Злато и сребро ископано на Новом брду остајало је Србији. Данашње богатство, злато, сребро и бакар односе Kинези, а ако дође Рио Тинто, односиће литијум из Србије. Њима вредан производ, нама непрегледне гомиле јаловине. Нама загађене реке, ваздух  и земљиште, исељена села, њима профит.

Где ће Рио Тинто са овим басенима са употребљеном прљавом водом пуном отрова и тешких метала, можда у В. Британију
Србија има велико благо у својим земаљским недрима, али се то благо за буд-зашто распродаје странцима на експлоатацију

Србија је богата плодном земљом и чистим планинским рекама.  Народ би у Србији одлично живео само када би се Србијом управљло домаћински, без крађа, подмићивања, лобирања. И кад би људи водили рачуна о природи, да је не загађују и чисте.

Србија има реке, које су све прљавије, а некад су биле бистре и чисте из којих је могла вода да се пије.

Србија има шуме, које шумокрадице све више секу и нико да им стане на пут.

Србија има много лепих и чистих планинских речица, које незајажљиви српски „привредници“ краду од народа и  трпају у цеви и тако остављају без воде села кроз која су текле. Kажу, праве зелену енергију, електричну, коју убацују у енергетски систем Србије са  свега 0,2% учешћа!

Ако се изгради рудник тешко ће река Јадар икада више овако изгледати

Србија има плодну земљу, која се распродаје странцима, а на најплоднијем земљишту ничу стране фабрике са прљавом технологијом.

Србија има лековите бање, које се немилосрдно и јефтино продају.

Србија има велико благо у својим земаљским недрима, али се то благо за буд-зашто распродаје странцима на експлоатацију, рудник постаје њихово власништво, они купују земљиште и уцењују мештане.

Шта је будућност Србије?

Киселе воде, нус производ руде Јадарит, где ће Рио Тинто са овим отровима? (Снимци са Рио Тинтових линкова) 

Да ли је будућност долазак најозлоглашеније компаније Рио Тинто, која жели да отпочне вађење руде литијума у близини Лознице,  уз заузимање огромног простора плодне земље у Рађевини и Мачви, од 1.023 хектара!  Загађењем и нестанком биће угрожена 22 села и 2.023 хектара површине.

Да ли је будућност Србије запоседање најплодније земље због  отварања великог броја рудника, који ће одузети српском сељаку плодну земљу, на којој су вековима живели његови преци?

Загађењем од рудника литијума Рио Тинта биће угрожено сва насеља у околини Лознице, Лозница, Kрупањ, Јадранска Лешница, Шабац, Мали Зворник, Kоцељева
После прераде руде Јадарит остајаће кратери, као овај, пуни отрова са прљавом и загађеном водом (снимци са Рио Тинтових линкова)

Рио Тинто планира да у околини Лознице, отвори рудник јадарита. У долини лепе реке Јадар, где живе законом заштићене животиње, као што су видре, где има много аутохтоних, законом заштићених биљака, у чијој се близини налази Бања Kовиљача, којој прети еколошко загађење од будућег рудника. Ту је стара црква и манастир Троноша из 1791 у непосредној близини Вуковог Тршића, 17 км од Лознице, на путу за Ваљево. Сматра се да је оснивање манастира било 1317. годину и задужбина је краља Драгутина и његове жене Kаталине. Испред манастира налази се капела Светог Пантелејмона са чесмом „Девет Југовића“, коју је народ Подриња изградио у част Југ Богдана и његових синова који су по легенди, пред одлазак у Kосовски бој, ту преноћили и напили се воде са тог извора.

Да ли ће се Рио Тинто забринути због угрожавања овог манастира њиховим свакодневним подземним експлозијама? Kад је могао без проблема да минира абориџинске пећине старе 40 хиљада година, што би се бринуо због једне црквице?  Битан је само интерес и добит.

Загађењем од рудника литијума Рио Тинта, ако народ дозволи да почне копање, биће угрожено више места у околини Лознице, сама Лозница, Kрупањ, Јадранска Лешница, Шабац, Мали Зворник, Kоцељева.

Испитивања руде литијума се врше у околини Ваљева и Пожеге.  Народ из Пожеге се дигао у протест и не дозвољава да компанија Рио Тинто истражује њихово рудно богатство.

Је ли ово судбина подземног рудника у Лозници: Контаминирана и поплављена рударска окна (слике са линкова Рио Тинта)
Врх српске власти мисли да је Србија њихова дедовина

По богатству руде литијума, Србија се не котира на високом месту, она је тек на 12-том месту у свету. У Србију се долази због ниске рудне ренте, због закона који су много толерантнији према загађењу од других земаља и долази се јер је држава уз њих, а против интереса свог народа.

Људи који се налазе у врху власти и које је народ ту довео, мисле да је Србија њихова дедовина, и раде са имовином Србије, која припада сваком становнику, и сваком од нас који овде живимо, шта им је воља. Лоша влада иза себе оставља непоправљиве последице.

Могући опасни инциденти у долини Јадра: цурење из складишта јаловине од пирита у јужној Кини (снимци са Рио Тинтових линкова)

Хоће ли Рио Тинто, уз помоћ подршке коју има у влади Србије, ипак отворити рудник? Ако држава и поред великих протеста (због којих председник умире од смеха!) дозволи рад рудника, онда „збогом памети“, збогом здрављу и чистом ваздуху.

ЛИНК

https://www.koreni.rs/rudno-bogatstvo-srbije-i-rio-tinto/

…………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Проф Ристић: Срби, тргните се из сна: За 60 локација издато истражно право на литијум

Prenosimo

Министарским незналицама треба одузети право да одлучују о судбини српске науке и националне памети

Gost autor

Српска власт не води српску политику

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x