Рајхстаг у Кабулу

Долина Бамијан са чувеним статуама буда (које су талибани оштетили)

 МИСТЕРИЈЕ АВГАНИСТАНА

 

  • Култ оружја као знак престижа, лепоте и мушкости. –
  • Од око 1.500 џамија најлепша и највећа “Руска”. –
  • Рушилачки поход талибана на високе статуе Буде

 

20. септембар 2001.

Пише:  Јово Вукелић

 

Као ратнички народ Авгани кроз целу своју историју гаје култ оружја, јер оно за њих оличава три симбола: доказ престижа, доказ лепоте и доказ мушкости.

Спавају са оружјем: сви су увек наоружани

У престоници Авганистана Кабулу (1760 метара надмореке висине) постоји чувени Музеј старина у коме истакнуто место заузимају управо стара оружја као што су пушке-кремењаче, ножеви, сабље, копља и пиштољи.

Авганистанци су, иначе, народ аријевског порекла и на то су врло поносни. Продор будизма остварен је крајем старе и почетком нове ере, када је овај простор припадао великој држави Персији. Ислам стиже теку 6. и 7. веку нове ере када јужни део Авганистана, око града Кандахара и Зарања, освајају Арапи. Од тада се ислам шири Авганистаном и становници, тачније народи (Паштуни, Таџици, Туркмени и Узбеци) већином су муслимани-сунити, а мањи део припада шиитским муслиманима (народ Хазара).

Авганистански етнички мозаик: састав становништва

Они говоре два дијалекта: пашту и дари, а оба припадају иранској групи индоевропских језика

Кукасти крст на стопалу Буде

Наш чувени карикатуриста, сликар, писац и „путописац”, како је себе волео да назове, легенда „Политике” Зуко Џумхур у својој познатој књизи „Писма из Азије” описује свој узбудљиви боравак у Авганистану, посебно путовање из Ирана ка северном делу Авганистана и долини Бамијан, где се налазе статуе великих Буда.

У незаборавним описима предела „величанствене пустоши и дивљине“ Џумхур описује свој улазак у „долину суза, кланац јецаја, проклети рај , описује места где мајстори старих заната праве ножеве и маказе и одакле се у долину из места Чарикара улази у место -Топчидер! (Да ли одатле, можда, потиче назив нашег београдског брда.)

 

Статуе Буда (које су недавно, 2001. тешко оштетили талибани) сматрају се једним од чуда уметности и културним благом човечанства. Огромне Буде, једна висина 56, а друга 36 метара, гледају ка обронцима планине Кохибабе.

Оштећене статуе Буда

Одевене су у одела грчких племића!

Какакул и астраган

Приче о добу и начину њиховог настанка су крајње различите. Посебно се испредају невероватне приче о томе одакле потиче огромни кукасти крст уцртан у стопало једне од статуа Буда, који је Хитлер употребио за обележје фашизма.

У мистерије Авганистана спадају и приче зашто је и како изграђена зграда авганистанског парламента у Кабулу која је скоро верна копија зграде – немачког Рајстага.

У Авганистану има око 1.500 џамија и више од 40 хиљада имама, улема, свештених лица. Од доласка талибана на власт тај број се сигурно знатно увећао. Од бројних џамија у Авганистану највећа и најлепша је „руска џамија”: она која је подигнута у време совјетске инвазије…

Ратовима оггустошени Авганистан деценијама је пун избеглица, ратне сирочади, а посебно инвалида. Познато је да у Авганистану има највише деце-инвалида. То је последица ратних страхота, бројних мина, али највише експеримената моћних војних сила које су на овом простору немилице испитивале дејство паклених направа, бомби сачињених у облику свих могућих дечијих играчака, лутки, лопти, оловки.

Наоружани тинејџери: Деца су од најмлађих дана окружена оружјем

Огроман број становника је неписмен. Крајем осамдесетих је програм УНЕСКО-а за описмењавање Авгана у Кабулу успешно водио дипломата из некадашње Јутославије Ешреф Делалић. Тај програм траје и до данашњих дана. Познато је да су за време совјетске инвазије на Авганистан тадашњи муџахедини убили више хиљада учитеља.

Авганистанци су познати као вешти трговци и врсни мајстори прастарих заната, израде оружја, ножева, сабљи, предмета од бакра, уметници у изради тепиха и чувених ћилима.

Астраган: авганистанско крзно које обожава цео свет

Као номадски народ они гаје велика стада оваца. Гаје посебне овце и јагњад – какакул (караул) од којих се прави чувени астраган и астраганске бунде. То је вековима био један од главних извозних артикала са овог подручја, поред већ чувених товара „најквалитетнијег и најфинијег опијума”, који овде успева најбоље на свету, а користи се у медицинске сврхе.

Од гајења мака и производње опијума се вековима уназад живи у Авганистану

Истраживачи и научници тврде да у овој земљи, чија површина углавном личи на нестварну Месечеву пустош, има нафте, утља, хрома и руде бакра. Али, није познато да је до сада било експлоатације тих богатстава.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Танасковић: Поточарски сандуци и мрак отерали српске фотографије убијених Срба– докле тако?

Prenosimo

Глобалистички геноцид у “научном” паковању

Gost autor

НЕУСТАВАН И АПСУРДАН ЗАКОН НЕ МОЖЕ ДА ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦУ

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x