Рашковић Ивић: Вратићемо отете пензије

Вучићева власт је отела пензије

  • Александар Вучић је 2013. обећавао да нико неће смети да дира пензије, а већ следеће године кренуо је у пљачку и отимачину
  • Уставни суд у Србији постао је саучесник нечасне радње тиме што је одбио да расправља о уставности
  • Када би Влада смањила пензије на 1.000 динара, или на један динар, то би за Уставни суд било у реду

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић истакла је да ће та странка, уколико дође на власт, вратити пензионерима проценат пензија који им је отет, које су у периоду од 2014. године до 2018. године биле смањене наводно у циљу фискалне консолидације, односно смањења буџетског дефицита.

“Ако буде среће, вратићемо директно пензионерима, а ако не, ми ћемо то учинити наследницима тих пензионера. Нећемо чекати да људи правду траже по европским судовима, да се тамо гањају, троше време и енергију, нећемо тражити и молити да буду стрпљиви”, изјавила је Рашковић Ивић на конференцији за новинаре у седишту Народне странке.

Она је подсетила да је председник Србије Александар Вучић 2013. године обећавао да нико “неће смети да дира пензије”, али да је већ следеће године кренуо у “пљачку и отимачину”. “Ушао је у сваки банковни рачун пензионера који је примао више од 25.000 динара”, оценила је Рашковић Ивић.

Народна странка ће од сутра кренути у акцију “Вратићемо отете пензије – Ми држимо реч” и на штандовима широм Србије подсетиће јавност на “велику неправду и отимачину која је урађена”.

На питање како коментарише јучерашњу изјаву председника Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, да њене тврдње о почасном конзулу Италије Роберту Вералдију нису истините, она је рекла да остаје при својим речима и додала да је све што је рекла чула “из уста почасног конзула”.

Функционер Народне странке Борислав Боровић изјавио је да су и неке земље Европске уније покушале да примене овај сценарио с пензијама, али да су убрзо морале да их врате.

“Грчка и Румунија су узеле пензије, али њихове судске инстанце су им поништиле то и одмах после тога су пензије морале бити враћене са каматама”, рекао је Боровић.

Према његовим речима, Уставни суд у Србији постао је “саучесник те нечасне радње” тиме што је одбио да расправља о уставности.

“Суд је објаснио да он не може да улази у аргументе Владе око јавног интереса економског. Суд се сложио да су пензије имовина, али да нигде није записано колика је та имовина. То народски значи да када би Влада смањила пензије на 1.000 динара, или на један динар, то би за Уставни суд било у реду”, казао је Боровић.

Функционер ове странке напоменуо је да постоји још једна посебна група од око 400.000 пензионера који су оштећени:

“То су пензионери који су улазили у пензије у годинама када је закон трајао. Тако да су они аутоматски били ускраћени, одмах им је пензија била смањена 10 одсто, тако да су они двоструко оштећени. Одмах у старту им је била мања пензија, а сада им не враћају, што раде другим пензионерима”, истакао је Боровић.

(Бета)

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Посланик СНС Бакарец, домобрански унук

Prenosimo

Мега шампион Никола Јокић

Јово

Због инцидената и првокација Русија напустила заседање

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x