Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija, Srbija i EU

Promene zakona uslov za ulazak u Evropu

 

 

O USKLAĐIVANJU NAŠEG PRAVA SA PRAVOM EVROPSKE UNIJE

 

  • Moramo prihvatiti sve međunarodne ugovore i propise EU. –
  • Nema integracije bez poštovanja ljudskih prava, prava manjina, zaštite privatnosti pojedinca i autorskih prava. –
  • U Saveznoj skupštini desetine novih zakona i propisa

 

  26 i 27. april 2001

Piše: Jovo Vukelić

Članstvo naše zemlje u Savetu Evrope uslovljeno je usklađivanjem svih naših zakonskih propisa sa pravom EU. Kako evropsko pravo ima primat nad nacionalnim zakonodavstvima nemoguće je zamisliti priključenje naše zemlje Evropskoj uniji bez usklađivanja pravnih propisa iz oblasti ekonomije, kulture, privrede, socijalnih prava, kao i trgovine.

O ovom izuzetno važnom poslu za naš list govore pravni stručnjaci dr Momčilo Grubač, dr Radoslav Stojanović i Dušan Ignjatović.

Četrdesetogodišnji razvoj pravnog sistema Evropske unije predstavlja primer integrativnog mehanizma. Pošto različiti društveni sistemi treba da obezbede razvoj, a on je moguć samo jačanjem zajedničkih elemenata pravnog sistema, EU predstavlja najopremljeniju laboratoriju za stvaranje sistema koji doprinosi progresu. O tome dr Stojanović kaže:

Bez samovolje političara

– Proces odlučivanja u EU vrlo je složen, skup i spor. Uprkos tome, taj sistem može da posluži kao primer poštovanja prava manjine i zaštite interesa svih. Uloga stručnosti i poslovnih asocijacija je velika, tako da su greške u odlučivanju male, a uključenost interesnih grupa odlučiva-nje svodi na najmanju moguću grešku. Kad u odlučivanju učestvuju svi zainteresovani smanjuje se mogućnost političkog voluntarizma i birokratske samovolje. Nema skoro nikakve šanse da ključne odluke donose neodgovorni političari ili samovolja birokratskih grupa. Stoga se slobodno može reći da se u ovakvom sistemu odlučivanja nalazi izvor uspeha procesa integracije.

Takva praksa je mnogo važnija od cene i brzine odlučivanja. Kod nas vlada lažna slika da je brzi sistem odlučivanja efikasan i jeftin, ali u njemu obično vlada nametanje volje pojedinaca iz vrha vlasti i manjih grupa. Posledice takvog odlučivanja poznate su našim građanima i iz bliže i dalje prošlosti. One su donosile štetu narodu i državi, skupo su stajale naše društvo i proizvodile su sukobe i razaranja naše zajednice“.

Savezni ministar pravde Momčilo Grubač ističe:

– Savezno ministarstvo pravde na čijem sam čelu ima pred sobom ogroman posao, ali mi smo već spremili niz novih zakonskih projekata koji su u saglasju sa pravom EU. To su zakoni o advokaturi, nevladinim organizacijama, krivičnom postupku, izvršnom postupku, ali i niz međunarodnih ugovora. Naša zemlja u poslednjih deset godina nije potpisala te važne ugovore i njihova ratifikacija je neophodna u saveznom parlamentu kako bismo ravnopravno mogli da sarađujemo sa Evropom. Nažalost, neki misle da je to posao od nekoliko meseci, a reč je o procesu usklađivanja pravnih propisa koji će potrajati nekoliko godina“.

„Bela knjiga” za zemlje u tranziciji

Evropska unija je 1995. izdala „Belu knjigu” koja propisuje paket mera koje „treće” države moraju ispuniti kako bi ušle u proces integracije sa EU. Paket mera odnosi se na obezbeđivanje slobode kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi. Traže se slobodna konkurencija, ukidanje monopola na tržištu koji imaju državna preduzeća, a zabranjuje se da se iz državnog budžeta pomažu neuspešna preduzeća. O tome kakve obaveze treba da ispunimo, za „Politiku” govori pravnik Dušan Ignjatović iz Jugoslovenskog komiteta pravnika:

– Usaglašavanje pravnih propi-sa koje sprovodimo biće jasan signal Evropi da smo spremni da se uključimo u proces integracije. Tek tada bismo mogli da očekujemo razne vidove pomoći. Dobili bismo carinske olakšice, a krajnji cilj bi bio potpisivanje ugovora o pridruživanju. Da bismo stigli da tog značajnog događaja moramo ubrzati demokratske procese, poštovati ljudska prava i građanske slobode. Zlatno pravilo u ovom poslu za našu državu glasi: prihvati sve tekovine zajednice evropskih država! Kad to učinimo moći ćemo da uđemo u Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

Pored pravnog regulisanja ekonomskih odnosa, naročito se naglašavaju zaštita privatnosti pojedinca, socijalna politika, zaštita industrijske svojine i autorskih prava, ekološka zaštita, zaštita potrošača i jedinstvene carine“.

0 položaju naše zemlje u Savetu Evrope predsednik jugoelovenske delegacije Dragoljub Mićunović kaže:

– Celokupni napredak našeg društva uslovljen je našom obavezom da u što kraćem roku prihvatimo pravila koja važe u EU u oblasti zaštite ljudskih prava, prava manjina, uvođenju slobodne trgovine, ratifikaciji međunarodnih ugovora i usklađivanju naših zakona sa evropskim pravom. U ovom poslu nema kompromisa, ni čekanja i stoga narednih meseci u Saveznoj skupštini treba očekivati desetine novih zakona i procisa koje treba usvojiti kako bismo konačno ušli u Evropu i počeli da sustižemo svet.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments