Пријем код патријарха Јерусалимског Теофила Трећег

Отисак једног стопала Исуса Христа у камену на Маслинској гори,у капели Вазнесења Господњег 

На Маслинској гори и у руском манастиру Вазнесења (2)

  • Отисак једног стопала Господа Исуса Христа се налази у капели Вазнесења Господњег на Маслинској Гори у Јерусалиму
  • Хиљадугодишње свето Јеврејско гробље на Маслинској гори са 150 хиљада гробова
  • Патријарх Јерусалемски Теофил Трећи радо је примио групу Срба поклоника у Светој земљи

Пише: Хаџи Јово Вукелић

Рано ујутро првог дана боравка крећемо аутобусом ка Маслинској гори, брду одакле пуца поглед на стари део Јерусалима. Брдо је у маслинама и боровима па има назив и уљарица,  а у долини Кедрон је јеврејско гробље са око 150.000 хиљада гробова и гробница од камена.. Та слика огромног гробља  је импресивна и показује жељу Јевреја из Јерусалима да буду сахрањани на најсветијем месту. Гробље је старо хиљадама година, с пажњом се одржава и обнавља.  Гробље је не само настарије већ и свето, где су углавном сахрањени само изабрани (сада се ту сахрањују и богати Јевреји из Русије) .

Јеврејско гробље на падини Маслинске горе (фото: др Зоран Раденковић)

А од подножја почињу да се ка врху брда дижу бројни хришћански манастири и православни храмови до самог врха.

Пут вијуга серпентинама ка врху, дан је сунчан, а око пута су декоративни жбунови цветајућих богумила у свим бојама. По свим стазама и путићима већ се крећу ка храмовима и богомољама стотине верника са својим водичима.

Српска поклоничка група на Маслинској гори (фото: Љубица Антић)

Наш водич Вукић је сваки дан са нама почињао читањем у аутобусу чувене молитве Филарета митрополита московског.

Свакодневна јутарња молитва

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе, и да се потпуно предам твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи сваког часа у току овог дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. He допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Научи ме да се правично односим према својим ближњима, да никог не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана, и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим.

Господе, дај да будем оруђе Твог мира: да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање-праштање, где је раздор-слогу, где је очајање-наду, где је тама-светлост, где је жалост-радост.

Свети Филарет Московски

О, Божански учитељу, немој никад да ме теше, него да ја друге тешим; немој да ме разумеју, него да ја друге разумем; не да ме љубе, него да ја друге љубим. Јер кад праштамо, онда се нама прашта, кад дајемо, онда добијамо, а кад умремо, онда се рађамо за живот вечни.

Душе свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу. Господе Исусе Христе, Сине Божји, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем ти Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.

 https://youtu.be/NjeuobkmAdo

Избави ме, милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе јер си ми за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави.

Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим правду изнад користи, да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе, и испуним Твоју заповест о љубави.

Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засја у мојој души.  Амин!

Водич Љубица Антић, маратонац и препешачених 50 километара
Водич Љубица Антић, маратонка на Галилејском језеру

Љубица Антић, водич „Доброчинства“ на овом путовању била је од драгоцене помоћи и колеги Драгану Вукићу, али још више нама поклоницима. Невероватна енергија зрачила је из ове жене којој ништа није било тешко. Водила је бригу о сваком поклонику на путовању, помагала споријим и уморним да стигну групу, налазила заборављене и изгубљене ствари, упућивала на продавнице сувенира и реликвија, мењачнице…бринула да сви имамо воде, враћала се стотинама метара по изгубљене и заостале путнике… Њеној љубазности и пожртвовању није било краја.

Са групом је путовао и некадашњи атлетичар и државни репрезентативац Милан Миле Томић и он је за средовечну госпођу Љубицу рекао да је би била даровити маратонац, јер је тако лаког корака да се такав таленат ретко среће.

Графикон печашења Срба по Светој земљи(Фото: др Зоран Раденковић)

Наши мобилни телефони бележили су и наше кораке и показали су на крају путовања графикон да смо пешачили у просеку 7,1 километар дневно (један дан је било око 5, а другог 12 километара пешачења). За седам дана препешачили смо укупно око 50 километара. Да ли је много или мало процените сами према вашим физичким могућностима. Мени, од 71-ог лета је било напорно, уморио сам се, много степеница, а млађима, по казивањима, изгледа није било тешко… Али одустајања није било, Христос нас је снажио и водио својим путем.

У сваком случају наша Љубица није бројала пређене километре, али сам сигуран да је чило прешла најмање 100 километара, дупло више од наших 50 километара…

Руска црква Вазнесења са 65-метарским торњем

Стижемо до руског манастира Вазнесење. Он доминира простором на врху Маслинске горе! Торањ – звоник се види са свих страна из Јерусалима. Сама Црква Узнесења на Маслинској гори (Имвомон) првобитно је саграђена 330-378. нове ере и место је Христовог ускрснућа.  На каменом поду на једној плочи остао је отисак Христовог стопала.

Испред храма Елеона др Зоран Раденковић

Персијанци су  је 614.  године уништили, након чега га је 632-634 поново обновио Модест (патријарх Јерусалимски), а затим је поново уништена. Коначно, храм је обновљен од стране крсташа у облику октогона.

Након снажног земљотреса који се догодио 1834. године, капелу је поправила православна грчка, католичка и јерменска заједница Светих места.

Јединствени и фасцинантни руски торањ- звоник висок 65 метара (фото: др Зоран Раденковић)

Манастир Вазнесење на Маслинској гори има предиван снежнобели звоник. Често се назива “руском свећом”. Ова предивна величанствена хришћанска зграда има висину од 65 метра. Црква је саграђена од 1870. до 1887.

Пријем код патријарха Јерусалимског Теофила Трећег

Журили смо потом аутобусом са Маслинске горе назад до Јерусалима, јер нам је пријем заказао патријарх Јерусалимски Теофил III који је поглавар Јерусалимске православне цркве и целе Палестине па смо променили дневни план путовања.

Милан Миле Томић, Отац Ђорђе и попадија Зора Пантелић са патријархом Јерусалимским и целе Палестине Теофилом Трећим и и отац Миладин Вујковић

Била је велика част за нашу поклоничку групу  да се сусретнемо са Патријархом. И заиста по доласку у његове дворе све је било спремно за наш пријем у великој свечаној сали.

Младићи црквенопојци из Фоче сачекали су Патријарха пригодном песмом, а он нам се потом обратио говорећи о значају православља истакавши значај наше посете Светој земљи и путовање Христовим стазама за јачање наше православне вере. Позвао нас је да се фотографишемо заједно с њим и потом је поделио свима пригодне поклоне, иконице Исуса Христа, ЦД са филмом о Христовом животу и своју фотографију, а наши оци из Беча даровани су и другим пригодним поклонима. И наша делегација, свештеници из храма Светог Саве из Беча је  уручила Патријарху Теофилу Трећем поклоне…

Распети Исус Христос на икони у цркви Васкрсења (Фото Горан Јанић)

Тако смо наставили наше путовање по светим местима уз Благослов Јерусалимског патријарха.

(У петак трећи наставак: Света литургија у храму Богородичиног гроба (Успења) на Митровдан, у манастиру Светог Саве освећеног у Јудејској пустињи и обилазак Храма Христовог Богорођења.)

5 3 votes
Article Rating

Related posts

ЧЕТВРТИ РАЈХ НАСТУПА – И НЕМЦИ СУ У КОЛОНИ

Prenosimo

Ного: Оно мало светла између две таме

Prenosimo

Новак Ђоковић није личност за споредне улоге нити играч за друго место

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x