Принцу принчево, држави државно

Комплекс Белог двора са капелом -храмом Светог Андреја Првозваног

САВЕЗНА ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ УГОВОРА О КОРИШЋЕЊУ КОМПЛЕКСА ДВОРОВА КАРАЂОРЂЕВИЋА НА ДЕДИЊУ

 

  • Прецизирани начин коришћења Белог и Старог двора, одржавање и чување културно-историјских и уметничких добара

 

9. август 2001.

Пишу: Ј. Вукелић и А. Апостоловски

 

Принцу Александру II Карађорђевићу, као старешини Краљевског дома Карађорђевића, биће понуђено да са директором Дирекције за имовину СРЈ Драгомиром Поповим ових дана потпише Уговор о коришћењу комплекса Белог и Старог двора на Дедињу, одлучила је савезна влада на последњој седници.

На овај начин прецизно ће се уредити права и обавезе породице Карађорђевић у коришћењу целог комплекса објеката на Дедињу који имају историјску и културно–уметничку вредност и у којима се налазе изузетно вредни предмети и богата ризница културних добара. Неки од тих драгоцених предмета у резиденцији Карађорђевића потичу из периода пре, а неки из периода после Другог светског рата и зато ће ових дана све те вредности пописати како би се боље чувале и како би се знало ко је одговоран за њихово одржавање.

Врло атрактивни пријемни хол Белог двора

Ниједан од тих предмета не сме се отуђити и мора бити адекватно изложен и доступан јавности по потреби.

Дакле, новим уговором се може уредити само „начин коришћења”, а не „право коришћења” покретне и непокретне имовине комплекса на Дедињу. После доношења Закона о укидању Указа из 1945. о одузимању имовине породици Карађорђевић прошле јесени у Савезној скупштини сада постоје услови да се посебним законом уреде услови за повраћај конфисковане имовине. Тек тада ће бити на траЈан начин решено ово осетљиво питање. Осетљиво стога што постоји Још много породица, сем Карађоревића, којима је нл, исти или сличан начин одузета имовина.

Бели двор (на слици) са Краљевским двором налази се у оквиру дворског комплекса на највишем брежуљку Дедиња, на имању површине 135 хектара

Зато је у овом уговору између савезне владе и принца Карађорђевића уместо правног израза „право коришћења” употребљен описни израз „овлашћен да држи, употребљава и користи”…

Учињено је све што је било могуће у правном смислу да не би дошло до несугласица између уговорних страна у извршавању уговора. Уговор нема рок трајања, јер се таква ствар није могла прецизније одредити, иако је извесно да ће ови односи бити ускоро законом трајно решени. Предложено је да се, у погледу земљишних парцела, које припадају комплексу дворова, оне прецизно означе у земљишно–књижном смислу како би се касније јасно одредио титулар те имовине.

До Белог двора и Краљевског двора стиже се кроз шумски дрворед

Једноставно речено цео уговор има само један циљ: да до коначног решења тачно разграничи шта је принчево, а шта државно и какве су обавезе и права обе стране у том погледу.

Што се тиче предмета историјско-документарне, уметничке и посебне културне вредности предложено је да се ове покретне ствари разликују према времену њиховог стицања – да се раздвоје ствари које су припадале породици Карађорђевић од оних које је Југославија, по било ком правном основу, стекла од завршетка Другог светског рата до данас.

Једна од просторија за одмор и рекреацију

Тако, на пример, скупоцене уметничке слике, скулптуре, ордење, предмети од племенитих метала, таписерије, повеље и други предмети ликовне и примењене уметности које је стекла Југославија од Другог светског рата, а које се налазе у Белом и Старом двору, као културна добра од посебног културно-историјског значаја за Југославију – треба да буду у посебном правном режиму – прецизирали су владини стручњаци, предлажући да би, сагласно члановима 36. и 37. Закона о имовини СРЈ, требало искључити дозволу њ. к. в. принца Александра, као услов за излагање ових предмета, или друго коришћење од стране музеја и других културних институција. Или, једноставније, савезна влада би искључиво доносила одлуке о коришћењу тих ствари.

Са комплекса Карађорђевића на Дедињу пружа се јединствен и незаборавни поглед на Београд и околину

……………………..

Регистрација ЊКВ

Принц Александар Други Карађорђевић у Србији користи два аутомобила са истом регистарском ознаком ЊКВ (Његово краљенско височанство) што је покренуло питање како то да неко има исту таблицу на два аутомобила и то само са словима, без бројева. Међутим, како нам је објашњено у Управи саобраћајне полиције МУП-а Србије, принц није привилегован, јер су аутомобили регистровани у, Великој Британији, а не у Југославији што се јасно види по формату таблица. У овој земљи, и углавном на Западу уопште, могуће је да више аутомобила има исту регистарску ознаку, па чак и да један аутомобил има више таблица. У Југославији, уз посебну доплату, може се бирати само број, али не и регистарско подручје, док могућност словне регистрације без цифара није предвиђена савезним законом о саобраћају и правилником о регистрацији возила.

…………………………

Такође, указано је на потребу поновног сагледавања питања пописа и утврђивања стања покретних ствари које се налазе у дворском комплексу.

Тако се дошло до новог предлога уговора о коришћењу комплекса Белог и Старог двора на Дедињу. Осим што је прецизирано шта сачињава дедињски комплекс (Стари двор, Бели двор, пратећи објекти у комплексу Белог и Старог Двора, земљишне парцеле…) прецизирано је да су уговорне стране сагласне да принц Александар и принцеза Катарина са члановима породице ступе у посед комплекса Белог и Старог двора након закључења овог уговора, а на основу претходно сачињеног пописа комплетне имовине која чини дворски комплекс.

Просторија за пројекцију филмова

…………….

ВЈ и даље чува дворове

Војска Југославије обезбеђиваће Комплекс Белог и Старог двора док надлежни органи не донесу другачију одлуку, с тим да ће се обезбеђење Војске Југославије реализовати у складу са Правилом службе у Војсци Југославије.

Војска Југославије користиће „Стражару“ и објекат „Специјалне ауто чете“. Прецизирано је, такође, да ће ВЈ користити ове објекте уз обавезу да обезбеди и одговарајући смештај дела возног парка принца Александра као старешине краљевсхог дома. Објекат „Специјалне ауто чете“ биће по потреби посебно заштићен, а краљевски дом ће имати и своје лично обезбеђење.

Односи ова два обезбеђења уредиће се посебним документом у складу са Правилом службе ВЈ.

…………….

Пријатан кутак: светларник за кафу, чај, картање, са величанственим погледом 

У новом предлогу уговора наводи се да ће се Бели и Стари двор повремено користити за државне и културне потребе (специјални гости, отворени дани и слично) на основу претходне дозволе коју принц Александар неће без оправданог разлога ускратити.

У члану 5. уговорне стране су сагласне да се, парафразирамо, комплекс Белог и Старог двора, као и ствари у њему, предају принцу Александру и другим члановима краљевскбг дома Карађорђевића у виђеном стању на основу сачињеног пописа имовине и утврђеног фактичког стања свих ствари припадајућом опремом.

Салони и цео комплекс изграђени су и декорисани, опремљени и урађени  по замисли арх.  Александра Ђорђевића

Једна уговорна страна не сме без сагласности друге уговорне стране (држава СРЈ и краљевски дом Карађорђевића), чинити битне измене на стварима дворског комплекса за време трајања права коришћења.

Уговорне стране су сагласне да се пре закључења орог уговора обави комисијски попис комплетне имовине у комплексу Белог и Старог двора који је предмет приморпредаје, као и комисијско утврђивање стања те имовине.

Краљевски двор

Извор из савезне владе нам је рекао да ће у најкраћем року представници федералне државе и Александар Карађорђевић потписати овај уговор.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Србија да води рачуна о интересима Европе у преговорима са Приштином

Јово

Путинова порука Америци: Нећете успети да распарчате Русију

Prenosimo

Фаланги др Костића речи не значе ништа

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x