Istraživanja-Dosije, Kosovo i Metohija, Politika, SAD (Amerika), Srbija

Pre će biti formirana Zajednica srpskih opština nego što će „Specijalni sud“ udariti na OVK

ISTRAŽIVANJE: EVO KAKO SU ŠIPTARI BLOKIRALI RAD SPECIJALNOG SUDA ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU (KRAJ)
  • Međunarodni Specijalni sud za ratne zločine – osnovan da presuđuje za zločine koje je počinila OVK prema Srbima na Kosovu – formalno postoji i dalje, ali je faktički već pokojnik. Šta god se sa njim dalje događalo – već je ušao u istoriju pravnog beščašća najvišeg ranga!
  • Dik Marti, časni švajcarski pravnik, na kraju je omalovažen, a njegov rad obesmišljen od američkih i EU nalogodavaca. Unapred je bio neutralisan i angažman specijalnog tužioca Švendimena. Njemu su možda jednostavno zabranili da radi svoj posao i podiže optužnice. A može se pretpostaviti da mu je i prećeno!
  • Krajnji cilj vrhuške NATO i SAD bio je da odugovlačenjem obesmisle svaki pokušaj rada ovog suda i utvrđivanja krivice za zločine vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Oni su te iste ratne vođe OVK (koje su 90-tih bili proglasili teroristima) u međuvremenu amnestirali i pretvorili u funkcionere američke nakazne države „Kosovo“
  • Mračno je vreme u kome se albanski zločinci predstavljaju kao žrtve, u kome zlikovci žive nekažnjeno i još prete nasiljem

Piše: Jovo VUKELIĆ

 

OD pretprazničke novogodišnje atmosfere unutar diplomatskog kora u Prištini i na Kosovu nije bilo ništa. Naprotiv svima, i albanskim političarima i diplomatskom koru zapadnih zemalja, SAD i EU, Euleksu i KFOR je preselo, jer su se u Skupštini Kosova spremali da ukinu Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine.

Koga su najviše plašile i danas plaše optužnice za ratne zločine?

Naravno, nekadašnje vođe OVK: sadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja i predsednika Hašima Tačija i njihove ratne drugove. Oni su bili u panici.

Trebalo je blokirati rad Specijalnog suda. Predsedništvo Kosova je u dva navrata pokušalo da zakaže vanrednu sednicu na zahtev 43 poslanika vladajućih stranaka o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu.

Ipak u poslednji čas, posle niza intervencija američkog ambasadora i predstavnika EU otkazana je vanredna sednica Skupštine Kosova o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine. Ali, nacrt zakona o njegovom ukidanju i sada može da Vlada Kosova ubaci u proceduru, navode kosovski poznavaoci pravnih pitanja

Ulazak u 2018. bez optužnica

        Posle niza upozorenja i pritisaka zapadnih diplomata, Priština je uz nelagodu u vrhu EU i SAD otišla na praznični novogodišnji odmor. U svakom slučaju „proces ukidanja Suda razljutio je „međunarodnu zajednicu“ na Kosovu.

Od stranih ambasadora to veče je moglo da se čuje da je pred Kosovom najrizičnija noć od 1999. i da bi eventualna odluka predstavljala „nož u leđa“, kako je javila „Slobodna Evropa“.

Profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu ocenio je da bi za ukidanje Suda bile potrebne najpre ustavne izmene, odnosno glasovi dve trećina poslanika.

Kosovski analitičar Imer Muškoljaj kaže da sva ova situacija nije za čuđenje uzimajući u obzir ponašanje rukovodilaca kosovskih institucija u poslednje vreme naspram Specijalnog suda. On ističe: „Sve se ovo tiče samo ličnih interesa, pre svega predsednika zemlje, koji želi da na ovaj način izvrši pritisak kako bi se spasio moguće optužnice“. (1)

S druge strane Nait Hasani, poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, koji je inicirao potpisivanje peticije, ističe: „Ovo nije sud koji će kazniti zločine, već je sud koji hoće da kazni Oslobodilačku vojsku Kosova. Moj lični zahtev potpisala su 43 poslanika“.

Tači i dalje čini sve i potajno pokušava da pobegne od pravde.

A onda se početkom godine, da bi smirila duhove i strasti oglašava skandaloznom izjavom predsednica Specijalnog suda Ekatarina Trendafilova, rekavši da „Specijalni sud neće suditi samo Albancima!

Trendafilova dala je skandaloznu izjavu kako bi se dodvorila bivšim vođama OVK

        Povodom Specijalnog suda oglasila se i ambasada SAD u Prištini: „Kosovski lideri su više puta davali javne izjave da inicijativa u Skupštini Kosova u vezi Specijalnog suda neće oštetiti međunarodne odnose Kosova. Oni greše. Svi takvi obnovljeni pokušaji imali bi duboke negativne posledice po evropsku budućnost Kosova i njegove odnos sa SAD. Osim toga, pretnje nasiljem su potpuno neprihvatljive, i trebalo bi ih jasno i nedvosmisleno odbaciti od strane Vlade. Krajnje smo razočarani onima koji bi žrtvovali budućnost svoje zemlje i nepokolebljivu podršku SAD, u korist svojih ličnih interesa“.

Specijalni sud ili izolacija Kosova

        Užasno uplašene mogućim ukidanjem Suda – čemu su doprineli nečinjenjem protiv opstrukcija suda – zapadne diplomate su počele otvoreno da prete kosovskim rukovodiocima da će biti uvedena izolacija Kosova ako ukinu Specijalni sud.

Pravnik Dastid Palaska dobio je nalog mentora da upozori: „Mislim da bi u slučaju ukidanja Suda međunarodna zajednica povukla diplomatsku, ekonomsku i političku podršku Kosovu, a to bi se pre svega odrazilo u odnosima sa Srbijom. Zapravo, osetićemo pravu težinu srpske države ili neprijateljstava koja dolaze iz te zemlje”.

Usledilo je i upozorenje da će se Kosovo pre svega izolovati u međunarodnom smislu, ne samo kao država, već će i nosioci institucija biti na listi različitih sankcija, što bi „jako štetilo međunarodnom imidžu Kosova“. Takođe, zaprećeno je: „države koje su podržavale Kosovo od 1999. ukinuće tu podršku”.

Čak su se početkom 2018. oglasile i zemlje već zaboravljene Kvinte: „Upozoravamo kosovske zvaničnike da ne pomišljaju da zaustave rad Suda. Traže od najviših državnih zvaničnika da obaveste građane Kosova o oštrim negativnim posledicama, uključujući i posledice po međunarodnu i evroatlantsku integraciju Kosova“. (2)

I EU poziva poslanike Skupštine i organizatore inicijative da povuku zahtev.

Ali, politički klip iz vrha vlasti Kosova bačen je pod noge Specijalnom sudu. I u januaru vlada panika među diplomatama EU i SAD.

Dok oni dvojica vladaju -vlada mrak i nema pravde

Predsednik Skupštine i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, čiji poslanici su i predložili ukidanje Suda ističe: „Oslobodilačka vojska Kosova ostaje čista kada je u pitanju njena borba, dok svaki pokušaj da se putem Suda deformiše njen karakter predstavlja veliki izazov za sve nas”. (3)

Oglašava se energičnim upozorenjem pred sednicu Predsedništva Kosova i američki ambasador Greg Delavi: „Kosovo ne može da bude država u kojoj je nekažnjivost norma. Ovo je užasan primer privatnog interesa koji nadvladava zajedničko dobro i interese Kosova kao države“. ( 4.)

 

Alhemija Delavija: kako od zločinaca napraviti žrtve, “borce za slobodu”

Predlog o ukidanju Suda se potom upućuje iz Skupštine vladi Kosova i tu od kraja januara stoji taj zahtev!

Lideri Kosova odustaju tako, bar privremeno, od ukidanja Specijalnog suda. Predsednik Tači iznenada „otkriva Ameriku“ i saopštava „da se Specijalni sud za ratne zločine ne može i neće ukinuti, to je stav države“.Tači se još setio „da Kosovo nije formiralo ovaj sud 2015, to bi uradio SB UN“ .

 

Mrtvi međunarodni Specijalni sud

        Ipak, on opet objašnjava ono što je neobjašnjivo: da su Kosovo i Oslobodilačka vojska Kosova vodili pravednu borbu. Dodao je: „Formiramo sud jer nemamo čega da se plašimo. Znamo da je nepravedan, ali to je nešto što moramo da progutamo radi očuvanja partnerstva sa SAD, NATO-om i Evropskom unijom“.

I Haradinaj krajem januara poručuje da njegova „Vlada ne polaže račune stranim ambasadorima već Skupštini koja ih je izabrala!“

Posle ovakvog neviđenog skandala gde zločinci sa Kosova ukidaju međunarodni Sud koji treba da im presuđuje za užasna počinjena zlodela prema Srbima, a SAD i Evropa to tolerišu i umiruju ih i tapšu po ramenima – nema šta mnogo da se kaže. Shvata i tužilac Švendimen da nema šta da traži među zlikovcima koji su postali vlast i koje podržavaju EU, NATO i SAD i odlazi polovinom februara sa funkcije. Bez podignute ijedne optužnice!

Sada već pokojni međunarodni Specijalni sud za ratne zločine – osnovan da presuđuje za zločine koje je počinila OVK prema Srbima na Kosovu – formalno postoji i dalje. Ali, on je mrtvo slovo na papiru, mrtvac čiji zadah stiže i do najudaljenijih krajeva sveta. Šta god uradio ubuduće on je već ušao u istoriju pravnog beščašća najvišeg ranga!

Prištinski dnevnik “Bota Sot” objavio je na naslovnoj strani slike bivših pripadnika OVK koje bi Specijalni sud mogao optužiti za zločine

Može se konstatovati da je Dik Marti, časni švajcarski pravnik na kraju omalovažen, a njegov rad obesmišljen od američkih i EU nalogodavaca. A unapred je bio neutralisan angažman tužioca Švendimena. Njemu su možda jednostavno zabranili da radi svoj posao i podiže optužnice.

A može se pretpostaviti da mu je i prećeno!

Zato je lako zaključiti da je krajnji cilj vrhuške NATO i SAD bio da odugovlačenjem obesmisle svaki pokušaj rada ovog suda i utvrđivanja krivice za zločine vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Oni su te iste ratne vođe OVK (koje su 90-tih i zvanično smatrali i bili proglasili teroristima) u međuvremenu amnestirali i pretvorili u funkcionere ilegalne kvazi države Kosovo.

Tako su celom svetu pokazali kako izgleda današnje američko i NATO-vsko cirkusko shvatanje pravde.

Mračno je vreme u kome se albanski zločinci predstavljaju kao žrtve, u kome zlikovci žive nekažnjeno i još prete nasiljem.

Ponižavajuće je za ljudski rod da živi u ovakvom pravnom i svakom drugom nasilju koje brutalnom silom podržava Amerika.

………………….

  1.        Radio slobodna Evropa | Koga na Kosovu plaše optužnice za ratne zločine?
  2.        Radio slobodna Evropa | Specijalni sud ili izolacija Kosova
  3.        Radio slobodna Evropa | Politički klip pod noge Specijalnom sudu na Kosovu
  4.        Radio slobodna Evropa | Delavi: Posledice ako se ne usvoji Zakon o Specijalnom sudu

 

 

 

 

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments