Пре ће бити формирана Заједница српских општина него што ће „Специјални суд“ ударити на ОВК

ИСТРАЖИВАЊЕ: ЕВО КАКО СУ ШИПТАРИ БЛОКИРАЛИ РАД СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА КОСОВУ (КРАЈ)
  • Међународни Специјални суд за ратне злочине – основан да пресуђује за злочине које је починила ОВК према Србима на Косову – формално постоји и даље, али је фактички већ покојник. Шта год се са њим даље догађало – већ је ушао у историју правног бешчашћа највишег ранга!
  • Дик Марти, часни швајцарски правник, на крају је омаловажен, а његов рад обесмишљен од америчких и ЕУ налогодаваца. Унапред је био неутралисан и ангажман специјалног тужиоца Швендимена. Њему су можда једноставно забранили да ради свој посао и подиже оптужнице. А може се претпоставити да му је и прећено!
  • Крајњи циљ врхушке NATO и САД био је да одуговлачењем обесмисле сваки покушај рада овог суда и утврђивања кривице за злочине вођа Ослободилачке војске Косова (ОВК). Они су те исте ратне вође ОВК (које су 90-тих били прогласили терористима) у међувремену амнестирали и претворили у функционере америчке наказне државе „Косово“
  • Мрачно је време у коме се албански злочинци представљају као жртве, у коме зликовци живе некажњено и још прете насиљем

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

 

ОД претпразничке новогодишње атмосфере унутар дипломатског кора у Приштини и на Косову није било ништа. Напротив свима, и албанским политичарима и дипломатском кору западних земаља, САД и ЕУ, Еулексу и KFOR је пресело, јер су се у Скупштини Косова спремали да укину Закон о Специјалном суду за ратне злочине.

Кога су највише плашиле и данас плаше оптужнице за ратне злочине?

Наравно, некадашње вође ОВК: садашњег премијера Рамуша Харадинаја и председника Хашима Тачија и њихове ратне другове. Они су били у паници.

Требало је блокирати рад Специјалног суда. Председништво Kосова је у два наврата покушало да закаже ванредну седницу на захтев 43 посланика владајућих странака о укидању Закона о Специјалном суду.

Ипак у последњи час, после низа интервенција америчког амбасадора и представника ЕУ отказана је ванредна седница Скупштине Косова о укидању Закона о Специјалном суду за ратне злочине. Али, нацрт закона о његовом укидању и сада може да Влада Косова убаци у процедуру, наводе косовски познаваоци правних питања

Улазак у 2018. без оптужница

        После низа упозорења и притисака западних дипломата, Приштина је уз нелагоду у врху ЕУ и САД отишла на празнични новогодишњи одмор. У сваком случају „процес укидања Суда разљутио је „међународну заједницу“ на Косову.

Од страних амбасадора то вече је могло да се чује да је пред Косовом најризичнија ноћ од 1999. и да би евентуална одлука представљала „нож у леђа“, како је јавила „Слободна Европа“.

Професор Уставног права Мазлум Бараљиу оценио је да би за укидање Суда биле потребне најпре уставне измене, односно гласови две трећина посланика.

Косовски аналитичар Имер Мушкољај каже да сва ова ситуација није за чуђење узимајући у обзир понашање руководилаца косовских институција у последње време наспрам Специјалног суда. Он истиче: „Све се ово тиче само личних интереса, пре свега председника земље, који жели да на овај начин изврши притисак како би се спасио могуће оптужнице“. (1)

С друге стране Наит Хасани, посланик владајуће Демократске партије Косова, који је иницирао потписивање петиције, истиче: „Ово није суд који ће казнити злочине, већ је суд који хоће да казни Ослободилачку војску Косова. Мој лични захтев потписала су 43 посланика“.

Тачи и даље чини све и потајно покушава да побегне од правде.

А онда се почетком године, да би смирила духове и страсти оглашава скандалозном изјавом председница Специјалног суда Екатарина Трендафилова, рекавши да „Специјални суд неће судити само Албанцима!

Трендафилова дала је скандалозну изјаву како би се додворила бившим вођама ОВК

        Поводом Специјалног суда огласила се и амбасада САД у Приштини: „Косовски лидери су више пута давали јавне изјаве да иницијатива у Скупштини Косова у вези Специјалног суда неће оштетити међународне односе Косова. Они греше. Сви такви обновљени покушаји имали би дубоке негативне последице по европску будућност Косова и његове однос са САД. Осим тога, претње насиљем су потпуно неприхватљиве, и требало би их јасно и недвосмислено одбацити од стране Владе. Крајње смо разочарани онима који би жртвовали будућност своје земље и непоколебљиву подршку САД, у корист својих личних интереса“.

Специјални суд или изолација Косова

        Ужасно уплашене могућим укидањем Суда – чему су допринели нечињењем против опструкција суда – западне дипломате су почеле отворено да прете косовским руководиоцима да ће бити уведена изолација Косова ако укину Специјални суд.

Правник Дастид Паласка добио је налог ментора да упозори: „Мислим да би у случају укидања Суда међународна заједница повукла дипломатску, економску и политичку подршку Косову, а то би се пре свега одразило у односима са Србијом. Заправо, осетићемо праву тежину српске државе или непријатељстава која долазе из те земље”.

Уследило је и упозорење да ће се Косово пре свега изоловати у међународном смислу, не само као држава, већ ће и носиоци институција бити на листи различитих санкција, што би „јако штетило међународном имиџу Косова“. Такође, запрећено је: „државе које су подржавале Косово од 1999. укинуће ту подршку”.

Чак су се почетком 2018. огласиле и земље већ заборављене Квинте: „Упозоравамо косовске званичнике да не помишљају да зауставе рад Суда. Траже од највиших државних званичника да обавесте грађане Косова о оштрим негативним последицама, укључујући и последице по међународну и евроатлантску интеграцију Косова“. (2)

И ЕУ позива посланике Скупштине и организаторе иницијативе да повуку захтев.

Али, политички клип из врха власти Косова бачен је под ноге Специјалном суду. И у јануару влада паника међу дипломатама ЕУ и САД.

Док они двојица владају -влада мрак и нема правде

Председник Скупштине и лидер владајуће Демократске партије Косова Кадри Весељи, чији посланици су и предложили укидање Суда истиче: „Ослободилачка војска Косова остаје чиста када је у питању њена борба, док сваки покушај да се путем Суда деформише њен карактер представља велики изазов за све нас”. (3)

Оглашава се енергичним упозорењем пред седницу Председништва Косова и амерички амбасадор Грег Делави: „Косово не може да буде држава у којој је некажњивост норма. Ово је ужасан пример приватног интереса који надвладава заједничко добро и интересе Косова као државе“. ( 4.)

 

Алхемија Делавија: како од злочинаца направити жртве, “борце за слободу”

Предлог о укидању Суда се потом упућује из Скупштине влади Косова и ту од краја јануара стоји тај захтев!

Лидери Косова одустају тако, бар привремено, од укидања Специјалног суда. Председник Тачи изненада „открива Америку“ и саопштава „да се Специјални суд за ратне злочине не може и неће укинути, то је став државе“. Тачи се још сетио „да Косово није формирало овај суд 2015, то би урадио СБ УН“ .

 

Мртви међународни Специјални суд

        Ипак, он опет објашњава оно што је необјашњиво: да су Косово и Ослободилачка војска Косова водили праведну борбу. Додао је: „Формирамо суд јер немамо чега да се плашимо. Знамо да је неправедан, али то је нешто што морамо да прогутамо ради очувања партнерства са САД, NATO-ом и Европском унијом“.

И Харадинај крајем јануара поручује да његова „Влада не полаже рачуне страним амбасадорима већ Скупштини која их је изабрала!“

После оваквог невиђеног скандала где злочинци са Косова укидају међународни Суд који треба да им пресуђује за ужасна почињена злодела према Србима, а САД и Европа то толеришу и умирују их и тапшу по раменима – нема шта много да се каже. Схвата и тужилац Швендимен да нема шта да тражи међу зликовцима који су постали власт и које подржавају ЕУ, NATO и САД и одлази половином фебруара са функције. Без подигнуте иједне оптужнице!

Сада већ покојни међународни Специјални суд за ратне злочине – основан да пресуђује за злочине које је починила ОВК према Србима на Косову – формално постоји и даље. Али, он је мртво слово на папиру, мртвац чији задах стиже и до најудаљенијих крајева света. Шта год урадио убудуће он је већ ушао у историју правног бешчашћа највишег ранга!

Приштински дневник “Ботa Сот” објaвио је нa нaсловној стрaни слике бивших припaдникa ОВК које би Специјaлни суд могaо оптужити зa злочине

Може се констатовати да je Дик Марти, часни швајцарски правник на крају омаловажен, а његов рад обесмишљен од америчких и ЕУ налогодаваца. A унапред је био неутралисан ангажман тужиоца Швендимена. Њему су можда једноставно забранили да ради свој посао и подиже оптужнице.

А може се претпоставити да му је и прећено!

Зато је лако закључити да је крајњи циљ врхушке NATO и САД био да одуговлачењем обесмисле сваки покушај рада овог суда и утврђивања кривице за злочине вођа Ослободилачке војске Косова (ОВК). Они су те исте ратне вође ОВК (које су 90-тих и званично сматрали и били прогласили терористима) у међувремену амнестирали и претворили у функционере илегалне квази државе Косово.

Тако су целом свету показали како изгледа данашње америчко и NATO-вско циркуско схватање правде.

Мрачно је време у коме се албански злочинци представљају као жртве, у коме зликовци живе некажњено и још прете насиљем.

Понижавајуће је за људски род да живи у оваквом правном и сваком другом насиљу које бруталном силом подржава Америка.

………………….

  1.        Радио слободна Европа | Koga na Kosovu plaše optužnice za ratne zločine?
  2.        Радио слободна Европа | Specijalni sud ili izolacija Kosova
  3.        Радио слободна Европа | Politički klip pod noge Specijalnom sudu na Kosovu
  4.        Радио слободна Европа | Delavi: Posledice ako se ne usvoji Zakon o Specijalnom sudu

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Асанжу угрожен живот због изношења истине о малверзацијама и незаконитостима владе САД

Јово

Руси и Пољаци ће на крају морати да нађу заједнички језик

Prenosimo

Годишњица масакра у Бјеловцу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x