Преминуо адвокат Ђорђе Мамула

I N   M E M O R I A M

  • Ђорђа Мамулу памтићемо по нечему што је у данашњем времену изузетна реткост – био је частан човек.

 Пише: Милорад Миша Перовић *

Јуче, 14. децембра 2020. у 69-ој години, преминуо је Ђорђе Мамула, отац кћери, адвокат и један од оснивача Демократске странке у којој је био од њеног самог оснивања, децембра 1989. године. Касније, са Војиславом Коштуницом и истомишљеницима оснива Демократску странку Србије, и постаје њен градски одборник, народни и савезни посланик, у више сазива и мандата.

Рођен је у Београду 1951. године, дипломирао на Правном факултету, а цео радни век провео је у адвокатури. По природи проницљив и вредан, хитре мисли, одмах је стекао поштовање колега из Адвокатске коморе који су га ценили као стручњака у области кривичног права. Своју професионалну каријеру отпочео је у Адвокатској задрузи.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Сахрана Ђорђа Мамуле одржаће се у понедељак, 21. децембра на Новом Бежанијском гробљу у 13,30 часова.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Као посланик, Мамула је био поштен и доследан десничар. Поседујући широко образовање и политичку зрелост, конзервативизам није схватао апстрактно, већ као најбоље српско духовно наслеђе у апсолутној функцији демократије. Политичка пракса за коју се Мамула залагао фаворизовала је институције и одговорност владе да буду народне слуге, а не господари политике која „нема алтернативу“.

Деценије животног и радног искуства стицаног по београдским и српским судовима, изоштриле су, ионако луцидног и духовитог Ђорђа. С њим сте увек знали како стојите – за клијенте или другове, имао је речи охрабрења и мудрости; млађе је учио одбрани од „школе ниских удараца“ дајући им драгоцене савете и оцене да понесу и пренесу даље.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Одборник и посланик ДСС

Ђорђе Мамула рођен је 1951. године. Дипломирао је на Правном факултету и бавио се адвокатуром.

Kао члан Демократске странке Србије, био је одборник је у скупштини Београда и народни посланик у Скупштини Републике Србије у сазивима од 2001. до 2004, од 2004. до 2007. и од 2007. до 2008. године.

Последњих година Мамула је био и колумниста портала Правда.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Његова обраћања за скупштинском говорницом памтиће се не само по стручним полемикама, већ и по често несташним репликама. Приликом коментара на стање људских права код нас, рекао је да свако ко жели да брзо упозна неку државу треба да у првој књижари купи закон о кривичном поступку, а не устав, зато што се право стање људских слобода и права види у кривичној процедури, а не у уставу.

Често су га питали да ли му је Бранко Мамула био фамилија. Одговорио би: “Није, адмирал је био у партизанима. Моји су знате, изгубили Други светски рат”. Пошто га је ДСС редовно предлагала у скупштинске анкетне одборе, питали су га који му је то по реду: „Бог зна, ал шта ћете, неком управни, а неком анкетни одбор…“.

Ђорђе је добио позив од Суда за рочиште са којег се неће вратити, неку врсту понуде која се „не може одбити“. Оно му неће пасти тешко, јер иде чистог срца и радостан јер ће се окупити породица и пријатељи које дуго није видео. Да је знао и стигао, адвокат Ђорђе Мамула би нас, онако савестан и тачан,  педантно и благовремено обавестио да је његов посао овде завршен.

Ђорђа Мамулу памтићемо још по нечему што је у данашњем времену изузетна реткост – био је частан човек.

* Милорад Миша Перовић, некадашњи посланик ДСС и председник Скупштине града Београда (2004-2007)

………………………

Сахрана Ђорђа Мамуле одржаће се у понедељак, 21. децембра на Новом Бежанијском гробљу у 13,30 часова.

 

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Руси, Срби и Колективни запад

Славко

Да ли архив у Загребу чува тајне ратне српске историје

Gost autor

Слободоумни бунтовници постали проститутке “дубоке државе” и слуге војно-индустријског комплекса

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x