Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Pred licem pravde uskoro Matković, Ivković i Milačić

 

POKRETANJE ISTRAGE PROTIV BIVŠIH FUNKCIONERA

 

  • Nadležni istražni organi i tužilaštvo raspolažu osnovanim sumnjama i indicijama da je Dušan matković učrstvovao u malverzacijama i novčanim transakcijama.- Ivkoviću se na teret stavljaju nezakonite radnje u dodeli stanova i vila.-
  • Milačić učestvovao u nezanonitim isplatama novca iz republičke kase u kasu SPS-a

četvrtak 5. april 2001.

 

Iz dobro obaaeštenih izvora u MUP-u Srbije i Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u tužilaštvu, „Politika” od ovlašćenih organa saznaje da su završene skoro sve pripremne istražne radnje i prikupljeni svi dokazi za pokretanje istrage protiv trojice doskorašnjih visokih državnih funkcionera: Duška Matkovića, direktora .Sartida“, Branislava Ivkovića, doskorašnjeg republičkog ministra i sadašnjeg potpredsednika SPS-a, i Borislava Milačića. bivšeg republičkog ministra za finaksije.

Očekuje se da ovih dana tužilaštvo uputi zahtev istražnom sudiji za pokretanje istrage protiv ovih funkcionera zbog različitih oblika zloupotrebe zakona i službenog položaja na kojima su se nalazili.

Ispituje se dodela stanova Komisije u kojoj je bio Ivković

Branislav Ivković je šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u Narodnoj skupštini Srbije i zahtev za pokretanje istrage protiv njega istražni sudija moraće da podnese nadlež nom skupštinskom odboru koji odlučuje o imunitetu. Za Milačića i Matkovića to neće biti potrebno.

Nadležna tužilaštva i istražni organi raspolažu osnovanim sumnjama,

indicijama i dokazima da je Duško Matković učestvovao u malverzacijama i nezakonitim novčanim transakcijama.

Dušan Matković pod istragom

Ivkoviću se na teret stavljaju nezakonite dodele stanova i vila dok je bio predsednik stambene komisije u Vladi Srbije, ali je moguće da istraga bude pokrenuta i oko još nekih sumnjivih finansijskih poslova u kojima je učestvovao.

Milačić, ministar finansija, pod istragom

Za Borislava Milačića postoje dokazi i dokumenti o tome da je kao ministar finansija u Vladi Republike Srbije iz republičke kase novac uplaćivao na račun SPS-a.

J. Vukelić

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

MINISTAR KOJI JE SEJAO OPTIMIZAM

Zlatousti” Bane

 5. april 2001.

Doskorašnji republički ministar Branislav Ivković nikada nije posustajao u dokazivanju da nas čeka „svetla budućnost“

 

Branislav Ivković jv rođen 1952. u Bijeljini i potiče iz veoma ugledne porodice. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1979, a po-tom magistrirao i diktorirao 1988. i postao doktor tehničkih nauka.

Već deceniju je predavač i profesor na Građevinskom fakultetu. Izuzetno vredan i agilan počeo je 1979. radni angažmai kao inženjer u GP „Napred“, a potom je gradio naučiu karijeru.

U prve redove Socijalističke partije ušao je nakon smena koje su u vrhu SPS usledile posle Dejtonskog sporazuma 1995. Postao je predsednik SPS-a u Beogradu, a to je oduvek bila vrlo prestižna partijska funkcija. Kao šef socijalista Beograda doživeo je da njegova partija na lokalnim izborima u decembru 1996. doživi težak poraz u Beogradu, pa ga je na toj funkciji zamenio Dragan Tomić.

Postao je republički ministar za urbanizam i građevinarstvo i tada je, 1996, promovisao projekat „Evropolis“ od kojeg nije bilo ništa. Inače, dobio je zbog stalne vedrine i optimizma koji je širio i u najgorim vremenima, nadimak „zlatousti”. Dar za propagandu koristio mu je dok je bio ministar nauke i tehnologije.

Imao je za vreme svog ministrovanja sukob sa Udruženjem ratnih vojnih invalida kojima je obećao da će do kraja 1997. rešiti stambeni problem 102 najugroženija invalida. ali tonije učinio. Usledila su tri štrajka invalida i Ivković je zbog njih imao velikih teškoća.

Vrlo je zanimljiv njegov izbor u predsednički savet evropskih parlamentaraca „Habitat“. Pominje se da je organizacija „Habitat“ uplaćivala našoj zemlji sume od više miliona dolara, ali jnje kasnija sudbina tog novca neizvesna.

Treba podsetiti da jv Ivković figurirao kao protivkandidat Miloševiću za mesto prvdsednika SPS na poslednjem vanrednom kongresu ove partije u novembru prošle go-dine. Međutim, Ivković je u poslednji čas povukao kandidaturu.

 

U poslednjim mesecima, od završetka decembarskih republičkih izbora, Ivković je postao najistaknutiji  politički funkcioner SPS.

U ime svoje partije učestvovao je u svim najvažnijim dogovorima sa DOS-om. Zanimljivo je da  pre mesec dana na sednici GO SPS tražio da se njegova partija distancira od delovanja Siniše Vučinića i njegovog organizovanja .narodnih straža” ispred kuće Slobodana Miloševića. Takođe, tražio je da se tu ne pojavljuje Vlajko Stojiljković, bivši ministar unutrašnjih poslova, jer on nema „tu šta da traži”. Ograđivao se od izjava o 50 hiljada naoružanih ljudi koji će sprečiti hapšenje Miloševića. Ovih dana igrao je vrlo aktivnu ulogu u pregovorima oko mirne predaje Miloševića istražnim organima.

Pre mesec dana počele su da stižu krivične prijave povodom njegovog rada u Komisiji za stanove Vlade Republike Srbije, a ovih dana i oko drugih poslova. Istražne radnje traju i dalje, moguće su nove istrage koje tek treba da pokažu da li su osnovane i ima li osnova za podizanje optužnice.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments