Пред лицем правде ускоро Матковић, Ивковић и Милачић

 

ПОКРЕТАЊЕ ИСТРАГЕ ПРОТИВ БИВШИХ ФУНКЦИОНЕРА

 

  • Надлежни истражни органи и тужилаштво располажу основаним сумњама и индицијама да је Душан матковић учрствовао у малверзацијама и новчаним трансакцијама.- Ивковићу се на терет стављају незаконите радње у додели станова и вила.-
  • Милачић учествовао у незанонитим исплатама новца из републичке касе у касу СПС-а

четвртак 5. април 2001.

 

Из добро обааештених извора у МУП-у Србије и Савезном министарству унутрашњих послова, као и у тужилаштву, „Политика” од овлашћених органа сазнаје да су завршене скоро све припремне истражне радње и прикупљени сви докази за покретање истраге против тројице доскорашњих високих државних функционера: Душка Матковића, директора .Сартида“, Бранислава Ивковића, доскорашњег републичког министра и садашњег потпредседника СПС-а, и Борислава Милачића. бившег републичког министра за финаксије.

Очекује се да ових дана тужилаштво упути захтев истражном судији за покретање истраге против ових функционера због различитих облика злоупотребе закона и службеног положаја на којима су се налазили.

Испитује се додела станова Комисије у којој је био Ивковић

Бранислав Ивковић је шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије у Народној скупштини Србије и захтев за покретање истраге против њега истражни судија мораће да поднесе надлеж ном скупштинском одбору који одлучује о имунитету. За Милачића и Матковића то неће бити потребно.

Надлежна тужилаштва и истражни органи располажу основаним сумњама,

индицијама и доказима да је Душко Матковић учествовао у малверзацијама и незаконитим новчаним трансакцијама.

Душан Матковић под истрагом

Ивковићу се на терет стављају незаконите доделе станова и вила док је био председник стамбене комисије у Влади Србије, али је могуће да истрага буде покренута и око још неких сумњивих финансијских послова у којима је учествовао.

Милачић, министар финансија, под истрагом

За Борислава Милачића постоје докази и документи о томе да је као министар финансија у Влади Републике Србије из републичке касе новац уплаћивао на рачун СПС-а.

Ј. Вукелић

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

МИНИСТАР КОЈИ ЈЕ СЕЈАО ОПТИМИЗАМ

Златоусти” Бане

 5. април 2001.

Доскорашњи републички министар Бранислав Ивковић никада није посустајао у доказивању да нас чека „светла будућност“

 

Бранислав Ивковић јв рођен 1952. у Бијељини и потиче из веома угледне породице. Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду 1979, а по-том магистрирао и дикторирао 1988. и постао доктор техничких наука.

Већ деценију је предавач и професор на Грађевинском факултету. Изузетно вредан и агилан почео је 1979. радни ангажмаи као инжењер у ГП „Напред“, а потом је градио научиу каријеру.

У прве редове Социјалистичке партије ушао је након смена које су у врху СПС уследиле после Дејтонског споразума 1995. Постао је председник СПС-а у Београду, а то је одувек била врло престижна партијска функција. Као шеф социјалиста Београда доживео је да његова партија на локалним изборима у децембру 1996. доживи тежак пораз у Београду, па га је на тој функцији заменио Драган Томић.

Постао је републички министар за урбанизам и грађевинарство и тада је, 1996, промовисао пројекат „Европолис“ од којег није било ништа. Иначе, добио је због сталне ведрине и оптимизма који је ширио и у најгорим временима, надимак „златоусти”. Дар за пропаганду користио му је док је био министар науке и технологије.

Имао је за време свог министровања сукоб са Удружењем ратних војних инвалида којима је обећао да ће до краја 1997. решити стамбени проблем 102 најугроженија инвалида. али тоније учинио. Уследила су три штрајка инвалида и Ивковић је због њих имао великих тешкоћа.

Врло је занимљив његов избор у председнички савет европских парламентараца „Хабитат“. Помиње се да је организација „Хабитат“ уплаћивала нашој земљи суме од више милиона долара, али јње каснија судбина тог новца неизвесна.

Треба подсетити да јв Ивковић фигурирао као противкандидат Милошевићу за место првдседника СПС на последњем ванредном конгресу ове партије у новембру прошле го-дине. Међутим, Ивковић је у последњи час повукао кандидатуру.

 

У последњим месецима, од завршетка децембарских републичких избора, Ивковић је постао најистакнутији  политички функционер СПС.

У име своје партије учествовао је у свим најважнијим договорима са ДОС-ом. Занимљиво је да  пре месец дана на седници ГО СПС тражио да се његова партија дистанцира од деловања Синише Вучинића и његовог организовања .народних стража” испред куће Слободана Милошевића. Такође, тражио је да се ту не појављује Влајко Стојиљковић, бивши министар унутрашњих послова, јер он нема „ту шта да тражи”. Ограђивао се од изјава о 50 хиљада наоружаних људи који ће спречити хапшење Милошевића. Ових дана играо је врло активну улогу у преговорима око мирне предаје Милошевића истражним органима.

Пре месец дана почеле су да стижу кривичне пријаве поводом његовог рада у Комисији за станове Владе Републике Србије, а ових дана и око других послова. Истражне радње трају и даље, могуће су нове истраге које тек треба да покажу да ли су основане и има ли основа за подизање оптужнице.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Идиотске понуде ЕУ и Запада Украјини и Грузији постале прилично велика трагедија

Prenosimo

Руска држава је одлучила да очисти неонацистичке Аугијеве штале у Украјини

Prenosimo

Одоше Вучићеве и Брнабићкине литијумске батерије у историју

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x