Društvo, Politika, Svet (planeta), Slobode, Srbija

Predsednik Srbije bruka Srbe i Srbiju u kontaktu sa strancima

Sastanak srpske državne delegacije i predstavnika “Rio Tinta” na kome je sve bilo naopačke

Podanički odnos Vučića prema kompaniji “Rio Tinto”

  • Predsednik Srbije se podanički zahvaljivao gostima što su spremni da razgovaraju sa nama kao domaćinima
  • Kad bilo šta važnije pitate predstavnike „Rio Tinta“ oni nemaju odgovor, ne znaju, već kažu da mogu da odgovore tek sutra!?!
  • Tehnologija iskopavanja rude jadarit jedna od najprljavijih na svetu. I opasnost od zagađenja i trovanja je ogromna, neki kažu i neizbežna i neotklonjiva.
  • Rio Tinto iznosi novu cifru od uloženih 450 miliona dolara koja jeapsolutno netačna, lažna.
  • U bilo koju meru zaštite životne sredine „Rio Tinto“ do sada nije uložio ni dinar, ne dolar, njih to uopšte ne interesuje.
  • Vreme da se ovaj projekat što pre napusti, a investitor isplati i ode što dalje gde će praviti neki veštiji bal pod maskama.

Piše: Jovo Vukelić

Sve je pretumbano u Vučićevoj glavi.

I nije to od juče i nije prvi put. Tako se juče, prema izveštajima agencije Tanjug, predstavnicima strane, britansko-australijske, kompanije „Rio Tinto“ na sastanku„zahvaljivao što su spremni da razgovaraju sa državnim vrhom Srbije o otvorenim pitanjima, kao i njihovoj posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije“.

Umesto da je istakao obavezu kompanije „Rio Tinto“, koja je došla u Srbiju dobrom voljom Srbije da istražuje srpska rudna bogatstva, da su oni obavezni da razgovaraju sa državnim organima Srbije o otvorenim pitanjima. Umesto da je to posebno naglasio, jer „Rio Tinto“ do sada nije otvoreno razgovarao ni sa građanima Podrinja gde vrši istraživanja, a ni sa državnim organima (sem ako nije bilo tajnih pregovora proteklih godina sa bivšim i sadašnjim  ministrima rudarstva i drugim državljanima Srbije).

Poruka koja masovno stiže kompaniji “Rio Tinto”od građana iz cele Srbije
Jesmo li u Britaniji ili u Srbiji?

Tako se predsednik podanički zahvaljivao gostima što su spremni da razgovaraju sa nama kao domaćinima!?!  Kao da smo mi došli kod njih u Britaniju, a ne oni kod nas u Srbiju.

Drugo, poznato je da bahati i za informacije zatvoreni „Rio Tinto“ za 15 godina nije pokazao nikakvu transparentnost u radu i zato su se na njih okomili građani Srbije i sve nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine ne samo iz Podrinjskog kraja, već i iz cele Srbije. Inače, kad bilo šta važno pitate predstavnike „Rio Tinta“ oni nemaju odgovor, već mogu da odgovore tek sutra!?!

Treće, „Rio Tinto“ je i u Srbiji, kao i ranije na drugim lokalitetima u svetu gde je vršio istraživanja, iskazao potpunu nebrigu o zaštiti životne sredine i ekološkim pitanjima. Niti je o tome „Rio Tinto“ govorio, sem  odnedavno, kada su priterani uza zid zbog oštrih kritika i stručnjaka i aktivista za očuvanje životne sredine.

Ovo čeka Jadar i Loznicu: Ogromna jezera otrvnog mulja punog teških metala i hemikalija: gde će s ovim otrovima “Rio Tinto”, da li u London ili Melburn?
Vučić se smejao građanima, a sad ponavlja ono što su tražili

Zatim je Vučić onako parolaški i suprotno svakoj logici nastavio da govori ono što su gosti trebali da kažu, pa je rekao: „„Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“.

Uz to, treba podsetiti da je pre samo nekoliko meseci na iste ove zahteve srpskih građana prema „Rio Tintu“ Vučić onako nadmeno i bahato, kako on ume, izjavio da se smeje tim građanima…da umire od smeha, jer ništa ne razumeju i da nema nikakve opasnosti od zagađenja životne sredine i trovanja reka, potoka i izvorišta, bunara i voda, vazduha i zemljišta…

Ovo u dolini Jadra čeka stanovništvo Lozničkog kraja: dimnjaci iz prljave tehnologije izbacivali bi smrdljive gasove i otrovna isparenja

U pitanju je bila drska i potpuna obmana stanovništva Srbije, jer je ova tehnologija iskopavanja rude Jadarit jedna od najprljavijih na svetu. I opasnost od zagađenja i trovanja je ogromna, neki kažu i neizbežna.

Zatim su predstavnici Rio Tinta informisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i „naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita“.

Postavlja se pitanje zašto obe ove studije „Rio Tinto“ nije do sada završio i obelodanio. Ovako ih on ko zna od kada krije, godinama frizira, lobira i kod srpskih stručnjaka i vrši pritiske kod političara (mito i korupcija), ko zna šta radi sa njima kako bi pokušali da ovo pitanje dovedu pred svršen čin i da nema dovoljno vremena za proveru njihovih „stučnih studija“.

Desetine kilometara tunela: Ruda Litijum nalazi se na velikoj dubini (500-700 metara) na nestabilnom terenu sa klizećim slojevima
Rio Tinto izmišlja i uveličava svoje investicije

Uz to, „Rio Tinto“ ponovo čini podmetanje nedostojno države Srbije. Naime, oni se ponašaju kao da niko ne prati ni ono što oni govore. Opet su, i na sastanku sa predsednikom izjavili da „do kraja 2021. godine, u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradustudija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara!?

Ova nova cifra od 450 miliona dolara koju su sada saopštili apsolutno je netačna, lažna. To je obmana i na nju niko od pristnih ovom sastanku nije reagovao. (A bila je prisutna premijerka Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i Danilo Cicmil, savetnik predsednika Srbije za investicije. I niko nije demantovao ovu neistinitu izjavu „Rio Tinta“.) To možemo da tvrdimo sa sigurnošću jer je samo pre nekoliko meseci iz „Rio Tinta“ bilo saoštavano da su u dosadašnji rad uložili do kraja 2020. godine oko 100 miliona dolara,  pa početkom 2021. godine je taj iznos povećan na 150 miliona, pa su najavili da uložiti  u toku ove godine još 200 miliona… Ono što je sigurno je da „Rio Tinto“ nema nameru da saopšti na šta je konkretno potrošio ni tih 100 miliona  dolara, a kamoli ovih astronomskih, novih 450 miliona.

Ministarka rudarstva Mihajlović sa predstavnicima “Rio Tinta” je jednom od brojnih sastanaka u Bladi Srbije o kojem javnost ništa ne zna

I ono što je takođe evidentno u bilo koju meru zaštite životne sredine „Rio Tinto“ do sada nije uložio ni dinar, ne dolar, njih to uopšte ne interesuje. Neka demantuju, ako imaju čime! Ali zato o zaštiti životne sredine pričaju li pričaju poslednjih meseci, spinuju, kao da se time bave! A kako će eliminisati otrove iz proizvodnje oni pojma nemaju. Pominju navodno neke nove načine koje niko nikad nije ni video ni primenio…

                                       ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Najnoviji cirkus sa astronomskim investicijama „Rio Tinta“
Sada  ulažu čak dve milijarde dolara!
  • Stručnjaci iz celog sveta sada su na okupu zbog rudnika u Jadru kako bi zaštitili životnu sredinu? Da li iko u to veruje?

Izvršni direktor „Rio Tinta“  je juče na sastanku istakao „da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine, radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarsko-metalurškog greenfield projekta kakav je projekat “Jadar”, koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu dve milijarde dolara“.

Da li ima iko ko veruje u ovo što je izgovorio predstavnik „Rio Tinta“.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Na kraju, treba navesti zbog potpune slike šta je još rečeno na ovom neverovatnom sastanku.

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno odnajvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i zacelu Srbiju“, naglasio je predsednik.

Radovi na ulazu u okno rudnika i izradu prostora za lift
Ovako krupna manipulacija se ne može sakriti

Ni ovo nije tačno, jer nalazište Jadarita u dolini Jadra nije jedno od najvećih po obimu na svetu, a ni u Evropi. U svetu ima čak deset mnogo većih nalazišta, a u Nemačkoj ima dva i po puta više litijuma nego u Srbiji, a ima litijuma više i u Češkoj.  Ni po procentu litijuma u rudi  Jadarit nije bogato nalazište nego relativno siromašno sa prosekom oko 1,6 do 1,9 procenata. I to svi znaju, a predsednik ponavlja ono što je neistina.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstva: „Kao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i VladomSrbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja“.

Istine radi treba reći da o uzajamnom poštovanju ove kompanije sa lokalnom zajednicom, vlasnicima zemljišta, društvom, širom zajednicom gde god je istraživao u svetu do sada „Rio Tinto“ nije imao uspeha.

Umesto zaključka treba da se pitamo ima li predsednik odvažnog saradnika da mu hrabro i otvoreno u lice kaže da je vreme da ispravi savijenu kičmu i sa ponosom, dostojanstveno predstavlja Srbiju i da prestane sa ovakvom slugaranjskom politikom od koje ni građani, ni Srbija, nemaju nikakve koristi.

A ima li koristi on lično saznaće se, jer se ovakva velika manipulacija ne može sakriti.

Uzgred i Ana Brnabić bi mogla da razmisli, dok ima vremena o ovoj „neupitnom“ projektu, kako kaže, kojeg ona promoviše i podržava starnog investitora… Projekta, koji je sve sem neupitan: problematičan, netransparentan, tehnološki prljav i toksičan, bez poznatih ekoloških rešenja eliminacije otrova iz proizvodnje…

Zato je vreme da se ovaj projekat što pre napusti, a investitor isplati ( po realnim, a ne desetostruko naduvanim troškovima) i ode što dalje gde će praviti neki veštiji bal pod maskama.

Donosi Srbiju ogromnu štetu, a malu korist.

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
1 godina ranije

Ima li zlocina u kome Englezi nisu ucestvovali?