Тачку на спорења ко је најбољи тенисер свих времена ставиће – Новак Ђоковић

СРПСКИ АС ПРЕД СОБОМ ИМА ДВЕ ИЛИ ТРИ СВОЈЕ НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ, А МНОГЕ РЕКОРДЕ ЈЕ ВЕЋ ПООБАРАО

 

  • Ако се погледа листа десет, или чак и 20 најбољих тенисера – уочљиво је да су безмало сви старији од Ђоковића за једну или више година, Федерер чак пет (Надал и Бердих по годину, Варвинка, Симон, Изнер и Цонга по две, Ферер пет…). А са свима њима Ђоковић већ има до сада позитиван, чак драстично бољи скор у међусобним сусретима
  • Група млађих од Ђоковића и талентованих младих играча која се пробила међу првих 20 тенисера света – Нишикори (26), Тием (22), Раонић (25), Гофан (25) и Кириос (21) – засад нема константност и континуитет у високом квалитету игре. Зато и губе на великим турнирима углавном мечеве у четврфиналу или полуфиналу (као што их је некада губио и Ђоковић, али као знатно млађи од њих, са 18-19 година)
  • Најмлађима (Звереву, Ћорићу…) биће потребне још 2-3 године за врхунска достигнућа, а то значи да Новак има добреш шансе да буде неприкосновени број 1. на ATP листи. У том периоду ће бити у прилици да освоји нове титуле на највећим турнирима и обори све постојеће рекорде у тениском спорту и да на тај начин закључи расправу на тему – ко је најбољи играч у тенису свих времена

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ                                                       9. јун 2016. Факти

СА 29 година Новак Ђоковић има такву ниску успеха у тенису да је по свим табелама већ међу првих пет тенисера свих времена. На некој од тих табела је први, негде други, трећи… али је свуда међу најбољих пет. О томе не треба много писати, јер то знају сви љубитељи спорта, посебно тениса.

Оно што Ђоковића као активног спортисту чини најперспективнијим тенисером данашњице и сутрашњице нису само његови досадашњи бриљантни резултати, тутуле, рекорди, већ реални однос снага између њега и осталих тенисера у врху светске ранг листе.

Било да се посматра првих десет најбољих на ранг листи, или чак и 20 најбољих тенисера – уочљиво је да су они углавном старији од Ђоковића за једну или више година, Федерер чак пет (Надал и Бердих по годину, Варвинка, Симон, Изнер и Цонга по две, Ферер пет…)

Са свима њима Ђоковић има до сада позитиван, чак драстично бољи скор у међусобним сусретима. Више победа, толико више да је искрени Цонга дао изјаву да му је Ђоковић „уништио каријеру“. То је његов утисак, али он наравно није тачан, иако је Цонга изгубио све кључне, пресудне мечеве од Новака. То се десило и другим тенисерима у сусретима са Ђоковићем. Шта би требало да кажу Бердих или Мареј, који су од Ђоковића изгубили више пресудних мечева?

Јер, слично би, као Цонга, могли да мисле чак и Федерер и Надал!

Уосталом, тако исто је на почетку каријере и потом чак и у успону каријере Ђоковић губио пресудне мечеве, нарочито од Надала и Федерера, па их никада није оптужио да су му уништили каријеру. Није се никада деморалисао, него је стрпљиво радио, тренирао, напредовао и чекао своју шансу…

Сви стручњаци и љубитељи тениса се у последње време баве питањем: да ли је Ђоковић већ сада најбољи тенисер свих времена. Али, та тема је преурањена и наметнута, јер Ђоковић управо стиже ка врхунцу своје каријере. Не можемо да знамо поуздано колико дуго ће трајати тај врхунац, још годину-две или дуже.

Врхунац његове каријере тек почиње и његову дужину је тешко одредити. Она наравно зависи и од непредвидивих околности, од могућности да доживи неку тежу повреду, што је у спорту увек могуће.

Иако су његови главни актуелни ривали углавном старији од њега – па је и у томе свакако његова предност да и убудуће побеђује и осваја већину титула на главним турнирима – Ђоковић има још једну врло повољну околност која му иде на руку да и убудуће буде најбољи играч света, први на ранг листи.

Наиме, група талентованих и младих (и млађих од Ђоковића) играча која се пробила међу првих 20 тенисера света: Нишикори (26), Тием (22), Раонић (25), Гофан (25) и Кириос (21) нема до сада константност и континуитет у високом квалитету игре. Зато и губе на великим турнирима углавном мечеве у четвртфиналу или полуфиналу. (Као што их је некада губио и Ђоковић, али као знатно млађи од њих, са 18-19 година.)

Не треба заборавити да је свој први Мастер турнир Ђоковић ипак освојио давне 2007. у Мајамију, као 19-годишњак! Од поменутих играча то нико није успео!

Врло млади и посебно надарени Борна Ћорић (19) и Александар Зверев (19), који су око 40. места на ранг листи заиста напредују брзо, али њима је потребно још најмање две-три године учешћа на великим турнирима да би дошли у ситуацију да се боре за титуле на Мастер или Гренд слем турнирима.

Овај сплет околности иде на руку најбољем тенисеру данашњице. Зато се са великом сигурношћу може очекивати да он суверено влада светским тенисом у наредне две до три године.

То значи да буде неприкосновени број 1. на ATP листи. У том периоду ће имати шансе да освоји нове титуле на највећим турнирима и обори све постојеће рекорде у тениском спорту и да на тај начин закључи расправу на тему – ко је најбољи играч у тенису свих времена.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Умирали су певајући о слободи

Gost autor

Држава из магареће клупе

Gost autor

Аукус – Пакт Америке, Велике Британије и Аустралије против Kине

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x