Svet (planeta), Sport, Srbija

Tačku na sporenja ko je najbolji teniser svih vremena staviće – Novak Đoković

SRPSKI AS PRED SOBOM IMA DVE ILI TRI SVOJE NAJBOLJE GODINE, A MNOGE REKORDE JE VEĆ POOBARAO

 

 • Ako se pogleda lista deset, ili čak i 20 najboljih tenisera – uočljivo je da su bezmalo svi stariji od Đokovića za jednu ili više godina, Federer čak pet (Nadal i Berdih po godinu, Varvinka, Simon, Izner i Conga po dve, Ferer pet…). A sa svima njima Đoković već ima do sada pozitivan, čak drastično bolji skor u međusobnim susretima
 • Grupa mlađih od Đokovića i talentovanih mladih igrača koja se probila među prvih 20 tenisera sveta – Nišikori (26), Tiem (22), Raonić (25), Gofan (25) i Kirios (21) – zasad nema konstantnost i kontinuitet u visokom kvalitetu igre. Zato i gube na velikim turnirima uglavnom mečeve u četvrfinalu ili polufinalu (kao što ih je nekada gubio i Đoković, ali kao znatno mlađi od njih, sa 18-19 godina)
 • Najmlađima (Zverevu, Ćoriću…) biće potrebne još 2-3 godine za vrhunska dostignuća, a to znači da Novak ima dobreš šanse da bude neprikosnoveni broj 1. na ATP listi. U tom periodu će biti u prilici da osvoji nove titule na najvećim turnirima i obori sve postojeće rekorde u teniskom sportu i da na taj način zaključi raspravu na temu – ko je najbolji igrač u tenisu svih vremena

Piše: Jovo VUKELIĆ                            9. jun 2016. Fakti

SA 29 godina Novak Đoković ima takvu nisku uspeha u tenisu da je po svim tabelama već među prvih pet tenisera svih vremena. Na nekoj od tih tabela je prvi, negde drugi, treći… ali je svuda među najboljih pet. O tome ne treba mnogo pisati, jer to znaju svi ljubitelji sporta, posebno tenisa.

Ono što Đokovića kao aktivnog sportistu čini najperspektivnijim teniserom današnjice i sutrašnjice nisu samo njegovi dosadašnji briljantni rezultati, tutule, rekordi, već realni odnos snaga između njega i ostalih tenisera u vrhu svetske rang liste.

Bilo da se posmatra prvih deset najboljih na rang listi, ili čak i 20 najboljih tenisera – uočljivo je da su oni uglavnom stariji od Đokovića za jednu ili više godina, Federer čak pet (Nadal i Berdih po godinu, Varvinka, Simon, Izner i Conga po dve, Ferer pet…)

Sa svima njima Đoković ima do sada pozitivan, čak drastično bolji skor u međusobnim susretima. Više pobeda, toliko više da je iskreni Conga dao izjavu da mu je Đoković „uništio karijeru“. To je njegov utisak, ali on naravno nije tačan, iako je Conga izgubio sve ključne, presudne mečeve od Novaka. To se desilo i drugim teniserima u susretima sa Đokovićem. Šta bi trebalo da kažu Berdih ili Marej, koji su od Đokovića izgubili više presudnih mečeva?

Jer, slično bi, kao Conga, mogli da misle čak i Federer i Nadal!

Uostalom, tako isto je na početku karijere i potom čak i u usponu karijere Đoković gubio presudne mečeve, naročito od Nadala i Federera, pa ih nikada nije optužio da su mu uništili karijeru. Nije se nikada demoralisao, nego je strpljivo radio, trenirao, napredovao i čekao svoju šansu…

Svi stručnjaci i ljubitelji tenisa se u poslednje vreme bave pitanjem: da li je Đoković već sada najbolji teniser svih vremena. Ali, ta tema je preuranjena i nametnuta, jer Đoković upravo stiže ka vrhuncu svoje karijere. Ne možemo da znamo pouzdano koliko dugo će trajati taj vrhunac, još godinu-dve ili duže.

Vrhunac njegove karijere tek počinje i njegovu dužinu je teško odrediti. Ona naravno zavisi i od nepredvidivih okolnosti, od mogućnosti da doživi neku težu povredu, što je u sportu uvek moguće.

Iako su njegovi glavni aktuelni rivali uglavnom stariji od njega – pa je i u tome svakako njegova prednost da i ubuduće pobeđuje i osvaja većinu titula na glavnim turnirima – Đoković ima još jednu vrlo povoljnu okolnost koja mu ide na ruku da i ubuduće bude najbolji igrač sveta, prvi na rang listi.

Naime, grupa talentovanih i mladih (i mlađih od Đokovića) igrača koja se probila među prvih 20 tenisera sveta: Nišikori (26), Tiem (22), Raonić (25), Gofan (25) i Kirios (21) nema do sada konstantnost i kontinuitet u visokom kvalitetu igre. Zato i gube na velikim turnirima uglavnom mečeve u četvrtfinalu ili polufinalu. (Kao što ih je nekada gubio i Đoković, ali kao znatno mlađi od njih, sa 18-19 godina.)

Ne treba zaboraviti da je svoj prvi Master turnir Đoković ipak osvojio davne 2007. u Majamiju, kao 19-godišnjak! Od pomenutih igrača to niko nije uspeo!

Vrlo mladi i posebno nadareni Borna Ćorić (19) i Aleksandar Zverev (19), koji su oko 40. mesta na rang listi zaista napreduju brzo, ali njima je potrebno još najmanje dve-tri godine učešća na velikim turnirima da bi došli u situaciju da se bore za titule na Master ili Grend slem turnirima.

Ovaj splet okolnosti ide na ruku najboljem teniseru današnjice. Zato se sa velikom sigurnošću može očekivati da on suvereno vlada svetskim tenisom u naredne dve do tri godine.

To znači da bude neprikosnoveni broj 1. na ATP listi. U tom periodu će imati šanse da osvoji nove titule na najvećim turnirima i obori sve postojeće rekorde u teniskom sportu i da na taj način zaključi raspravu na temu – ko je najbolji igrač u tenisu svih vremena.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments