Društvo, Politika, Prenosimo, Slobode, Srbija

Počela da puca koalicija Vučićevog režima i lekarske “struke”

Razočarani lekari Infektivne klinike u Nišu pisali Vučiću

  • Lekari Infektivne klinike u Nišu protestvovali kod Vučića: traže bolje uslove i ukazuju na porast broja obolelih od korone
  • Lekari progovorili o lošim uslovima i preopterećenosti na Infektivnoj klinici
  • Lekari smatraju da nadležni nešto kriju time što ne objavljuju zvanične podatke o broju obolelih po gradovima u Srbiji
  • Država duguje plate lekarima

  1. jun, Niš

Autor: J. Adamović, novinar „Južnih vesti“

Da je korona cunami sprečen, ali nas epidemija virusa korona i dalje zapljuskuje, kažu lekari Klinike za infektivne bolesti u Nišu, čiji kapaciteti su konstantno puni, a ukazuju i da je poslednjih nedelju dana primećen porast broja obolelih i respiratorno ugroženih.

Zato su pisali predsedniku Aleksandru Vučiću, opisujući teške uslove u kojima rade, a njihova molba iz pisma jeste da im se vrati dostojanstvo, za njihovo, ali i opšte dobro.

Infektivna klinika u Nišu od početka epidemije korone je na najvećem udaru, ali se zaposleni do sada nisu oglašavali.

Lekari koji su bili heroji razočarani uslovima rada, traže pomoć predsednika (foto: Vanja Keser)

To i sami priznaju u pismu koje su prošle nedelje uputili predsedniku Srbije, u kome priču počinju rečima da su nazvani herojima, aplaudiralo im se kada je bilo najteže, a iako su se, kažu, tokom marta i aprila osećali dostojnim poziva, sada su razočarani aktuelnom organizacijom posla i materijalnim vrednovanjem truda i rada.

Teški uslovi rada, nedostatak opreme, bolničkih kreveta i lekara

Uprkos činjenici da je “korona cunami” sprečen, epidemija virusom korone nas i dalje zapljuskuje. Kako se KC Niš vratio na uobičajenu formu rada, tako se pojavila prevelika opterećenost Infektivne klinike, uz znatno ograničen manevarski prostor – pišu lekari.

Pojašnjavaju šta su najveći problemi na Klinici – ima 46 kreveta, sa samo 4 takozvanih “respirator kreveta” u jedinici intezivnog lečenja i 3 u improvizovanoj prostoriji.

Infektivna je stalno popunjena 100 %, navode lekari, pa se postavlja pitanje šta sa pacijentima koji su “višak”.

Na žalost, ne postoji centralni razvod gasova u celoj Klinici, pa pojedini, “prekobrojni”, a respiratorno insuficijentni pacijenti, leže u običnim bolesničkim sobama, a aparati su priključeni na boce sa kiseonikom, što je nedopustivo za ustanovu kalibra Kliničkog centra. Uz to, u konstantnom smo nedostatku prateće opreme (monitora, pulsnih oksimetara, kapnografa, tenziometra, aspiratora, itd), a i to što imamo iskamčimo sa mukom i polovno. Kao da naša klinika nije deo kliničkog centra, nego neki surogat – pojašnjavaju.

Novi porast broja obolelih  od korone

Takođe, napominju da su medicinske sestre i tehničari prinuđeni da po ceo dan i noć “kotrljaju” boce po Klinici, pa im malo vremena ostaje za terapiju i negu, a još manje za lekovitu lepu reč.

Opisuju da su time otežani uslovi rada, pod zaštitinim odelima i maskama, nepotrebno još mukotrpniji za sve njih.

Objašnjavaju da je 11 lekara specijalista, od početka epidemije, obavilo više od 4.500 ambulantnih pregleda, hospitalizovali su sve teške upale pluća, lečili respiratorno ugrožene na respiratorima, ali da se nijednom nisu ni žalili, ni hvalili, već uvek ćutke i bez pogovora prihvatali svaki zadatak.

Sada imamo praktično 10 lekara specijalista (jedan od  1. jula 2020. odlazi u penziju), i sa postojećim kadrom nismo mogli i ne možemo da organizujemo rad, a da to ne bude više od 40 sati dežurstva mesečno, bez, ili, uz pripravnost lekara.

Lekari nisu u potpunosti plaćeni za svoj rad

Ali, za razliku od meseca aprila, kada smo u potpunosti isplaćeni, KC Niš sada nema novca da nam taj prekovremeni rad isplati, pa umesto da volonteri budu zapošljavani, od zapošljenih specijalista pravimo volontere – napominju.

Lekari Infektivne klinike u pismu su delimično potvrdili sumnje i strahove Nišlija koji smatraju da nadležni time što ne objavljuju zvanične podatke o broju obolelih po gradovima nešto kriju. Pišu da posle više od 3 meseca od izbijanja epidemije i dalje svakodnevno vode borbu sa koronom, iako se u jednom trenutku činilo da jenjava.

Ukazuju i na porast broja obolelih i to u periodu u kome nije bilo informacija o novoobolelima u Nišu.

Pogotovu poslednjih 7 dana imamo ponovni porast ukupnog broja obolelih (sa ili bez PCR dokaza), pa samim tim i onih respiratorno ugroženih. Svesni smo da je relaksiranje mera bitno za ekonomiju države, pa time, indirektno, za položaj zdravstevnih ustanova i zapošljenih u njima, ali treba obazrivo naći ravnotežu, da nam se ne bi sve, još više i jače obilo o glavu – ističu.

Na kraju pisma koji su uputili Vučiću mole ga da učini sve što je u njegovoj moći da im se vrati dostojanstvo, kako kažu, u svakom smislu te reči, za njihovo i opšte dobro.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Direktor Infektivne klinike i Uprava KC Niš demantuju kolege

Navodno, lekari su zlonamerni i pišu poluistine
  • “Rat pismima” – umesto Vučića, lekarima su odgovorili direktor dr M. Verbić i Uprava KC Niš

Na loše i teške uslove rada u danima kada se povećava broj obolelih od virusa korona požalili su se lekari niške Infektivne klinike predsedniku Aleksandru Vučiću. Njegov odgovor nisu dobili, ali su pismima reagovali direktor Klinike Miodrag Vrbić koji kaže da su lekari izneli poluistine, kao i Uprava Kliničkog centra Niš gde navode da su njihove primedbe nekorektne i zlonamerne.

Iz Uprave KC Niš, u mejlu koji su poslali navode da je protestno pismo lekara “posve nekorektno i zlonamerno, a koje služi samo kako bi dezavuisalo rad rukovodstva Kliničkog centra Niš i svih zaposlenih, koji mesecima daju sve od sebe u borbi protiv korona virusa”.

Ipak, u oba pisma potvrđuju da centralni razvod gasova na Klinici još ne postoji, iako je reč o ustanovi u kojoj se tokom epidemije leče najteži bolesnici.

Smatraju da je KC Niš dobrom organizacijom i koordinacijom, pravovremeno reagovao i obezbedio dovoljan broj zaposlenih kao ispomoć sa drugih klinika i iz drugih centara. Pisali su i o žalbama lekara koje se odnose na plate, a tvrde da je plata lekara za april isplaćena svima u iznosu od 220.000 do 250.000 dinara za specijaliste, dok je za maj iznosila između 160.000 i 170.000 dinara i isplaćena su i 40-dnevna dežurstva.

Direktor Miodrag Vrbić kaže da su lekari izneli poluistine u pismu Vučiću, ali priznaje da je Klinika za infektivne bolesti projektovana za vanepidemijske situacije, te da su imali pomoć Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju.

Da li će stati uz kolege, uz struku ili uz Vučića? Dr Darija Kisić poznata po izreci: Mi znamo šta radimo!?

Istovremeno, odlukom Upravnog odbora Kliničkog centra, već su opredeljena sredstva za uvođenje centralnog razvoda gasova, sa još 24 “kiseonička mesta”, pored postojećih 7, čime će se prevazići prethodni problemi i rasteretiti osoblje.

I on napominje da su u jeku epidemije imali pomoć – 5 lekara specijalista infektologije iz okolnih zdravstvenih centara, a i danas 4 pulmologa, uz stalno prisustvo anesteziologa, dodatnih 28 medicinskih sestara/tehničara i nemedicinsko osoblje upućeno iz drugih jedinica.

Piše dr Vrbić i da o pritužbama o neisplaćenim dodatnim primanjima, za koja je obećano da će biti nadoknađena, ne želi, niti je primereno da to komentariše.

…………………….

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Lekari-Infektivne-klinike-u-Nisu-pisali-Vucicu-traze-bolje-uslove-i-ukazuju-na-porast-broja-obolelih-od-korone.sr.html

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Direktor-Infektivne-klinike-i-Uprava-KC-Nis-o-primedbama-lekara-zlonamerno-pismo-i-poluistine.sr.html

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments