Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Religija, Srbija

Postoji li interes Srbije, SPC i Srba da Papa poseti Srbiju?

 

Spomen obeležje žrtvama,Srbima,Jevrejima i Romima u Donjoj Gradini: koncentracioni logor Jasenovac je bio državni projekat NDH
Povodom ideje o poseti Rimokatoličkog poglavara Srbiji koja se neprekidno priprema već decenijama (3)

 

  • Hrvatima je potrebno reći konačno pravu istinu o zločinima nad Srbima za vreme NDH. Mora im je reći baš njihov Rim, Vatikan koliko god im to teško bilo da čuju!
  • Hitlerov izaslanik Herman Nojbaher je pisao: “Kada glavne ustaše tvrde da su ubili jedan milion pravoslavnih Srba (uključujući bebe, djecu, žene i starce), to je po mom mišljenju pretjerivanje. Na bazi dokumenata koje sam ja dobio, procjenjujem da je ubijeno 750.000 nezaštićenih ljudi.“
  • Neraskidivi brak NDH i rimokatoličke Stepinčeve crkve ogledao se u tome što su za vreme NDH desetine i desetine fratara postali i ustaški funkcioneri. Svi uz saglasnost i odobrenje Stepinca
  • Utvrđeno je i popisano i objavljeno da su ustaše ubile 17.960 Roma u koncentracionom logoru Jasenovac i na drugim mestima tokom postojanja ustaške NDH, uz još 5.273 romskih žrtave, bez potpunih podataka . Ukupno je reč o 23.233 stradala Roma, koji su dovođeni u logore sa teritorija Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore
  • Prema verodostojim izvorima i dokumentima ( i iz hrvatske štampe iz Drugog svetskog rata) ustaše su, uz pomoć muslimana, ubili oko 110.000 srpske dece!
  • Misle li u Vatikanu i Rimokatoličkoj crkvi da ćemo zaboraviti ove žrtve, svoje preklane pretke?

Piše: Jovo Vukelić

Dokazi  strašnih zverstava su svuda od strane zločinaca ustaša i fratara (jezuita posebno) uništavani i brižljivo uklanjani ne bi li se sakrilo satiranje celog srpskog naroda. Ali, nisu uvek uspevali u tome zatiranju i života i dokaza o zlu koje su činili. Ostalo je, na nesreću sledbenika NDH dovoljno dokaza.

Srpski patrijarh German izrekao je svojevremeno značajnu misao: „Moramo da praštamo ali da ne zaboravljamo!“

Rimokatolički zlotvori Srba bi hteli da zaboravimo, zato decenijama zatiru tragove…

Ubijene bebe i logoru Jastrebarsko: Manastir sa zatvorenom decom koja su tu ubijana obilazio je više puta nadbiskup Alojzije Stepinac

I čemu se posle svega danas nada rimski Papa, Vatikan i Rimokatolička crkva uopšte, pa i pomesna crkva u Hrvatskoj?

Misle li da će Srbi zaboraviti preklane pretke

Nadaju li se da će Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici Srbi zaboraviti na masovne zločine ustaške Nezavisne države Hrvatske počinjene u Drugom svetskom ratu nad Srbima?

Nadaju li se zaista rimski kardinali i biskupi da je moguć normalan život dva naroda Srba i Hrvata i danas i u budućnosti, i pripadnika dve vere bez izvinjenja Pape, Rimokatoličke crkve i crkve u Hrvatskoj?

Nadaju li se da će Srbi zaboraviti logore i stotine hiljada nevino ubijenih sunarodnika u stratištima i koncentracionim logorima  Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Prebilovce i desetine drugih… gde su Srbi bezrazložno masovno mučeni i ubijani, gde je sproveden nesporni genocid nad njima?

Zvanično ustaško obeležje pod kojim su Srbi klani

Misli li Papska stolica da će Srbi zaboraviti? Misle li da smo preumljeni u protestante ili da smo postali anacionalni, da nismo pravoslavni vernici, Pravoslavci! Pa Rimska kurija šalje sada čak i državne sekretare Vatikana… da ispipaju kod Srba globalista, ali i kod ekumenista (ekumenizam je religijski globalizam, religijsko „poravnavanje“ s ciljem da svi budu u „jednoj veri“, ali, naravno, sa papom na čelu), ateista, anacionalista, neokumunista i internacionalista mogu li i dalje  pritiskati, podmetati, varati kako bi Papa stigao u maticu svih Srba, u Srbiju?

Misle li u Vatikanu i Rimokatoličkoj crkvi da ćemo zaboraviti svoje žrtve, svoje preklane pretke? Da smo „primitivni, prosti, glupavi, nedostojni“, da smo ipak niža rasa iako smo Sloveni (kao i Hrvati, ako oni nisu ustanovili da su Eskimi). Ali Srbi su uglavnom ostajali pravoslavni! Tu je izgleda najveći i dalje nerešiv problem za Vatikan, Rimokatoličku crkvu i, na žalost, i današnju zvaničnu Hrvatsku.

Postoje popisana imena većine pobijenih (uglavnom zaklanih Srba, dece, žena staraca, kao i Roma i Jevreja)… od Hercegovine pa preko Bosne do Hrvatske, Like, Srpske Krajine, Korduna do granice sa Slovenijom. To su  stotine hiljada stradalih Srba, Jevreja, Roma, a i antifašista, komunista, socijalista, internacionalaca svih nacija (Čeha, Slovaka, Mađara, Slovenaca, Italijana…)

Prema nezavisnim izvorima, podacima Američkog muzeja holokausta, ustaše u NDH (Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj) ubili su 330.000 – 390.000 Srba. Po procenama nemačkih okupatora, oficira i dimplomata, ubijeno je do dva puta više Srba. Na primjer Hitlerov izaslanik Herman Nojbaher je pisao: “Kada glavne ustaše tvrde da su ubili jedan milion pravoslavnih Srba (uključujući bebe, djecu, žene i starce), to je po mom mišljenju pretjerivanje. Na bazi dokumenata koje sam ja dobio, procjenjujem da je ubijeno 750.000 nezaštićenih ljudi.”

Utvrđen je, dokazan broj ubijenih, popisana su imena i prezimena o broju ubijenih Srba, Roma, Jevreja i sa jugoslovenske i sa srpske strane, ali uradili su to i strani istoričari i istraživači, Instituti i Memorijalni centar „Simon Vizental“

dr Srboljub Živanović, član Međunarodne komisije stručnjaka o Jasenovcu

Dr Srboljub Živanović, profesor Londonskog univerziteta, antropolog svetskog glasa i član Međunarodne komisije stručnjaka o Jasenovcu ističe: „Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nije bilo ni Srba ni Hrvata, niti bilo koga sa teritorije bivše Jugoslavije je utvrdila da su Hrvati, samo u Jasenovačkom sistemu logora smrti ubili nešto preko 110 000 dece od odojčeta do 14 godina starosti. U taj broj nisu uračunata nerođena deca izvađena iz trbuha gravidnih majki. Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu je bio tada američkiprofesor DrBrnard Klajn“.

Raduje i to što i danas prof. dr Srboljub Živanović, najveći živi srpski stručnjak, antropolog, po pitanju stradanja Srba u Jasenovcu i šire, znajući za takva nastojanja pojedinaca na svim stranama u sadašnje vreme, aktivno radi da svuda spreči minimalizaciju broja srpskih žrtava.

U knjizi Istorija holokausta Roma (2008,. Politika ad) autora Rajka Đurića i Antona Miletića su objavljena puna imena i prezimena 17.960 Roma ubijenih u koncentracionom logoru Jasenovac tokom postojanja ustaške NDH, uz još 5.273 romske do kraja neimenovane žrtve, stradale u Jasenovcu, Ukupno je reč o 23.233 stradala Roma, koji su bili dovedeni u logore sa teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Rajko Đurić, autor knjige u kojoj su imena 17.960 pobijenih Roma

Hrvatska (NDH)  je jedina država na svetu koja je imala koncentracioni logor za decu – Jastrebarsko.  Jastrebarsko je najveće stratište srpske dece, a koliko ih je ubijeno dobro zna i Vatikan. Sve je u njihovim arhivama. Manastir gde su deca bila zatvorena su posećivali Alojzije Stepinac i drugi tadašnji crkveni velikodostojnici. Prema verodostojim izvorima i dokumentima ( i iz hrvatske štampe iz Drugog svetskog rata) Hrvati su, uz pomoć muslimana, ubili oko 110.000 srpske dece! A ponavljamo, ukupan broj ubijenih Srba u ustaškim pokoljima iznosi više stotina hiljada.

Zašto u Jasenovcu stoji natpis „Za dom spremni“

Umesto da dostojanstveno, pošteno i hrabro kleknu, i mole za oprost najtežih ljudskih grehova  koji mogu da se učine država Hrvatska dozvoljava da se u Jasenovcu – simbolu stradanja i svakog zla nad Srbima, Jevrejima i Romima (Ciganima) ponovo u današnje vreme pojavi ustaški natpis pod kojim su klani, ubijani, masakrirani, mučeni: „Za dom spremni“. A pomesna crkva u Hrvata na čelu sa Božanićem ćuti!!!

Ovakvo nekorektno držanje Rimokatoličke crkve koja decenijama ne želi da se oglasi i jasno ogradi od pomenutih zločina ustaške NDH iz doba Drugog svetskog rata utiče i na loše današnje odnose Hrvatske i Srbije i Hrvata i Srba.  To  je glavni uzrok ovakvog fašističkog i genocidnog natpisa danas na ulazu u logor holokausta Jasenovac. Tako je predugo ćutanje o zločinima iz Drugog svetskog rata uticalo i na oružane sukobe i građanski rat 90-tih godina prošlog veka na području bivše SFRJ.

Ti novi sukobi i zločini  počinjeni u ratu između Srba i Hrvata dodatno su zatrovali komšijske odnose i povećali mržnju i netrpeljivost između dva naroda. Stvoreno je novo nepoverenje, koje se ne smanjuje jer se hrvatska javnost i dalje obmanjuje pričom o srpskim agresorima. Pa se time opravdavaju novi zločini koji su počinjeni u najnovijem etničkom proterivanju Srba, kada su stotine hiljada Srba (250.000)  proterane iz Hrvatske.

Parastos žrtvama u Jasenovcu služi patrijarh srpski Irinej: Spomen područje Donja Gradina u Republici Srpskoj, 23. aprila 2017.

Umesto da Rimokatolička crkva pruži ruku izvinjenja, pomirenja i traži pred Bogom i Srbima oprost grehova oni nastavljaju dvoličnu, neiskrenu politiku  kojoj je glavni cilj vekovima širenje njihove vere, jeresi na istok. Kao što vidimo po posledicama, u svakodnevnoj praksi pomirenja nema, dobrih odnosa nema, ima samo novih incidenata, netrpeljivosti, proterivanja, iskazivanja mržnje prema Srbima u Hrvatskoj, a mlade generacije Hrvata su opsednute mržnjom prema Srbima, prema pravoslavnima.  Manifestuju tu mržnju skoro svaki dan!

Razlog tome treba tražiti upravo u odsustvu dobre volje Rimokatoličke crkve i predvodnika Vatikana  (onih koji navodno propagiraju mir svima „pace e bene per tutti”, mir i dobro za sve u svetu) da pruže ruke pomirenja i izvinjenja svima i da kažu punu istinu.

Hrvatima Vatikan mora da kaže istinu u lice

Hrvatima je potrebno reći konačno pravu istinu o zločinima nad Srbima za vreme NDH. Mora im je reći baš njihov Rim, Vatikan koliko god im to teško bilo da čuju! Treba da im je kaže Vatikan i papa Rimske kurije, „namesnik Svetog Petra“  – autoritet u koga toliko mnogo veruju! Kad Hrvati  čuju i saznaju  istinu – saznaće je i svi drugi narodi, koji je verovatno ne znaju, na Balkanu i u Evropi.  Tek od tada moći će da počne bolji, zdraviji i pošteniji odnos između Srba i Hrvata.  A morao bi tu istinu o jeresi Vatikan da kaže i sebi u lice!

Karta ustaških genocida od 1941-1945 u Hrvatskoj

Pod uslovom da se smatra da je Srbima i Hrvatima, Srbiji i Hrvatskoj potreban korektan saživot. Skoro sve što se do sada događa kao da govori  da to Hrvatsku i njene mentore (Vatikan,SAD…) uopšte ne interesuje. I u tome je jedan od glavnih problema.

Ovde je reč o velikoj želji poglavara Rimokatoličke crkve da dođe u posetu toliko „voljenim Srbima i Srbiji“. Ako je tako onda učinite ono što bi trebalo da je prirodno, normalno: pripremite se, kleknite  i molite za duše ubijenih Srba, idite i u Zagreb i tamo kleknite i molite za oprost užasnih grehova Stepinca  i vaših fratara, i idite naravno u logor u Jasenovac… Tolike nevine žrtve su to zaslužile!

Vi znate da su deo biskupa, fratara i veliki deo vernika Hrvata  počinili zločine prema pravoslavnim Srbima u Drugom svetskom ratu u Hrvatskoj. U čemu bi bila teškoća da u ime svetih ljudskih vrednosti, života, mira i pravde  – Papa učini jedno ovakvo dobro i ispravno delo?

Ustaše su ubile 54 srpska pravoslavna sveštenika i bacili ih, uz hiljade dece i žena, u jamu Jadovno

Zar je teško reći: izvinjavamo se Srbima

          Blaženstvo i mir trebalo bi da konačno stignu na ove prostore Balkana.

I dok traje ovaj bal pod „mračnim maskama“ i maskerada svih proteklih decenija oko dolaska Pape  – dostojna najvećih karnevala, u vreme Venecije, stav SPC je, nadajmo se, i dalje : „Nije vreme za posetu Pape Srbiji“.

Za velika dela iskupljenja i istinsku promenu vekovne politike razdvajanja, deljenja prema veri, koju je vodio Vatikan  na ovim prostorima, sa ciljem prodora na istok – uvek je trebalo hrabrosti kod predvodnika, poglavara crkve.

Odgovornost Rimokatoličke crkve za počinjene zločine nad Srbima je nesporno ogromna, umešanost dela klera je „neupitna“.

Neraskidivi brak NDH i Stepinčeve rimokatoličke crkve

O isprepletanosti, tesnim vezama  vlasti ustaške NDH i Rimokatoličke crkve svedoče najbolje ovi fakti  iz doktorske disertacije Fikrete Jelić Butić „Ustaše i NDH“:

„Ovi fratri su postali i ustaški funkcioneri.  Svi uz saglasnost i odobrenje Stepinca: Božidar Bralo, župnik u Sarajevu, postao je Pavelićev povjerenik za Bosnu; dr Petar Berković, župnik u Drnišu, imenovan je ustaškim povjerenikom za kotar Knin; don Ilija Tomas, župnik u Klepcima kod Čapljine, bio je ustaški povjerenik u tom dijelu Hercegovine; dr Dragutim Kamber, župnik iz Doboja, postao je ustaški povjerenik za taj kotar; dr Radoslav Glavaš, franjevac iz samostana u Širokom Brijegu, postao je visoki funkcioner u Ministarstvu pravosuđa i bogoštovlja; fra Dionizije Juričev je postao predstojnik Vjerskog odsjeka u Državnom ravnateljstvu za ponovu i osobni Pavelićev kapelan; Vilim Cecelja, župnik iz Zagreba i Stipe Vučetić, župnik iz Ledenice, imenovani su za zamjenike Stepinca kao apostolskog vojnog vikara oružanih snaga NDH.  Tako su sveštena lica Rimokatoličke crkve postala državni službenici ustaške NDH.

Prvi s desna, Alojzije Stepinac, Vojni vikar, svuda u prvim redovima sa ustašama

Osim njih, isticali su se u podršci ustaškim vlastima: fra Didak Čorić u Jaski, Vilim Nikšić, župnik u Ogulinu, Dragutin Marjanović, kapelan u Slav. Brodu, župnik Martin Gecina u Rečici (kotar Karlovac), don Mate Moguš u Udbini, Antun Žurić, župnik u Dvoru na Uni, Josip Astaloš, župnik u Dalju, fra Ivan Hrstić u Sinju, fra Stanko Milanović u Imotskom, don Jure Vrdoljak u Čapljini, fra Srećko Perić u Livnu, fra Velimir Šimić, Karlo Grbavac i Mijo Čuić u kotaru Duvno, pop Ante Klarić u kotaru Bosanski Šamac, fra Emanuel Rajić u kotaru Gornji Vakuf, Ivan Miletić, župnik u Višegradu i još mnogo drugih pripadnika crkve u Hrvatskoj i BiH.

Na istom zadatku: Pavelić i Stepinac, uzorna saradnja

Zar je posle svega ovoga teško reći: izvinjavamo se Srbima i Srbiji?

Ima li snage sadašnja Rimokatolička crkva za takav jedan preokret, da pokaže iskrenu volju i nameru da se ogradi od zločina, i stvori pretpostavke za dobre odnose u budućnosti. Odnose dobre volje, iskrenosti i čovečnosti…

(Nastavak 4: Interes Srba je izvinjenje Vatikana i Rimokatoličke crkve)

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Demkovič
Demkovič
4 godina ranije

Spasiba što postojite! Inače Srbi, većina, nemaju pamćenje!

Demkovič
Demkovič
4 godina ranije

Fakt je da je jasenovački spomenik radio Bogdan Bogdanović, ali je malo poznato da je isti evrejin, naravno kao i Ambroz aka Titus (tit na hebrejskom=glina, postojanost na udarce). Pogledajte na programu google Earth kako izgleda ditični spomenik u Jasenovcu odozgo, i zumirajte. Iznenađenje: uočićete davidovu židovsku zvezdu. Ona se nikako ne uočava sa tla, sa nivoa posetilaca, iz ugla rodbine postradalih (žrtvovanih, žrtvoprinošenih), ali onaj “odozgo” vidi. Jedino se u judaizmu vrši žrtvoprinošenje živih ljudi njihovom bodu Jehovi.
hebr: bogdani= predatelьskiй, verolomnый בּוֹגדָנִי