После преокрета отписани Ракочевић постао нови председник УНС

Драматична и узбудљива Изборна Скупштина Удружења новинара Србије

 

  • Живојин Ракочевић је већином гласова изабран за председника УНС. Он је добио 263 гласа, досадашњи председник Владимир Радомировић 241, а пет гласова је било неважећих. Гласало је 510 чланова од 599 колико је имало право гласа

 

  • Ракочевић: Говорио сам да је УНС мртав зато што је престао дијалог, престали смо да подржавамо људе који другачије мисле и искључивали их из Удружења и зато што смо били спремни да осудимо колеге.

 

  • Ракочевић на питање о данашњем изостанку са седнице Скупштине УНС досадашњег председника УНС и његовог противкандидата Владимира Радомировића истиче: ако ми у УНС нисмо спремни на суштински дијалог и да прихватмо другачије мишљење, не треба да се бавимо овим послом.

 

  • Неславно је пропала акција и предлог Љиљане Смајловић и Петра Јеремића да се Ракочевић елиминише као кандидат за председника и да остане само један кандидат у трци за новог председника

Скупштина Удружења новинара Србије (УНС) изабрала је, после два дана заседања, за новог председника тог удружења Живојина Ракочевића, новинара из Грачанице и директора Дома културе, саопштила је Изборна комисија УНС.

На Скупштини је, осим председника, биран и Управни, Надзорни одбор и Суд части УНС.

Ове године пријављен је знатно већи број кандидата за све органе Управе, а делегати којих је регистровано 592, бирали су између два кандидата за председника.

Велика већина чланова УНС није дозволила наметање и недемократичност приликом избора председника
После бурне расправе Ракочевић увршћен у листу кандидата за председника

Kандидациона комисија УНС предложила је за кандидата досадасњег председника Владимира Радомировића, а на Изборној скупштини усвојен је предлог да Живојин Ракочевић, на основу жалби поднетих Скупштини, буде други кандидат.

Према извештају РТВ KиМ о суботе касно увече, Ракочевић је већином гласова изабран за председника УНС.

Он је добио 263 гласа,досадашњи председник Владимир Радомировић 241, а пет гласова је било неважећих. Гласало је 510 чланова од 599 колико је имало право гласа. На сопштавању резултата није био присутан Радомировић.

После јучерашње целодневне жучне расправе, оспоравања кандидатуре од стране Kандидационе комисије, чланови Изборне скупштине одлучили су да Ракочевића врате на листу кандидата за председника УНС. На седници Изборне скупштине УНС-а јуче, дошло је до расправе и кошкања после гласања по једној од тачака дневног реда.

На Изборној скупштини Удружења новинара Србије, која је почела јуче пре подне, тек око 21 час су подељени гласачки листићи. На гласачком листићу се ипак нашло и име Живојина Ракочевића, иако је његову кандидатуру средином маја одбила Kандидациона комисија тог удружења. Kандидат за председника, поред Ракочевића, био је актуелни први човек УНС-а Владимир Радомировић.

Ракочевић: Победили су потиснути новинари који носе терет слободе

Новоизабрани председнк Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић изјавио је данас да је на Скупштини удружења победио потиснути, добро организовани и сјајни маргинални део колега, да је победио дијалог и одсуство кршења правила.

Изгубила је могућност да не комуницирамо, водили смо разговор који се у протеклих дана у УНС претворио у тоталитаризам, рекао је Ракочевић новинарима након што га је Скупштина УНС изабрала за новог председника тог удружења.

Говорио сам да је УНС мртав зато што је престао дијалог, престали смо да подржавамо људе који другачије мисле и искључивали их из Удружења и зато што смо били спремни да осудимо колеге, навео је он.

Та маргинална, добра, невидљива новинарска сила која ради на терену и која је на највећем удару у унутрашњости је одлучила да будем први председник УНС у историји овог удружења који није из Београда, нагласио је Ракочевић.

Велики број младих новинара биће гаранција новог полета, елана и оптимизна у Удружењу новинара Србије

Он је рекао да међу њима препознаје колеге на Kосову и Метохији који 20 година раде чудесан посао и развили су демократски, људски потенцијал и постали су најбољи део УНС.

Тај тренутак је проговорио, рекао је он и захвалио свима који су били, дали допринос и преживели „ону ненормалну атмосферу“ у суботу.

Не бих уносио никакав тренутак поделе, јер ако ми у УНС или било ком еснафском удружењу нисмо спремни на суштински дијалог и да прихватмо другачије мишљење, не треба да се бавимо овим послом, одговорио је Ракочевић на питање о данашњем изостанку са седнице Скупштине УНС досадашњег председника УНС и његовог противкандидата Владимира Радомировића.

Ракочевић је рeкао да ће му приоритет бити „нормално лице УНС, нормална комуникација, локални, понижени људи који су сјајни на терену, а који немају прилику да проговоре“.

Зато ћу се трдити да што мање говорим и да говори човек кога сам јуче први пут упознао, Предраг Рава, новинар из Новог Сада, Јасмина Стојковић из Грачанице или Оља Милошевић из Смедерева, рекао је он.

Ми не знамо те људе, али они на локалу носе терет слободе, оценио је Ракочевић.

Скупштина УНС је показала да се не могу организовано добити избори у УНС и људи који су се учланиили у протеклих месец дана у Удружење да победе, већ она нормална изворна, људска дијалошка природа УНС, која није активстачка, слугерањска и да моли било кога. То је прошлост, суштина је да проговоре људи које до сада нисмо видели, закључио је Ракочевић.

Ракочевић се, пре изјаве новинарима, захвалио данас члановима Скупштине УНС на томе што су га изабрали и што су дали допринос „демократском, нормалном дијалошком размишљању“.

Нисам човек поделе и јасно је да УНС има дубоки, истински, професионални потенцијал. Хвала што сте препознали тај потенцијал и гласали за њега, рекао је Ракочевић, оценивши да је „та понижена, локална сцена, та маргина“ трећи пут УНС који мора да се настави.

Потребна нам је та слобода, коју можемо да имамо у себи, да разговарамо, да будемо удружење дијалога, рекао је Ракочевић.

Избори су показали да новинари не трпе притиске, одсуство демократије и да теже слободи избора
Нови Надзорни одбор и Суд части

Изборна комисија Удружења новинара Србије (УНС) констатовала је данас, на основу гласања чланова тог удружења, да су изабрани чланови Надзорног одбора и Суда части, а да се гласање за Управни одбор УНС оставља члановима на одлуку, јер су у кутији била два листића више од броја евидентираних чланова који су гласали.

У петочлани Надзорни одбор изабрани су Душанка Вујошевић, Душан Телесковић, Бране Kарталовић, Живан Неговановић и Радојка Николић.

У Суд части УНС изабрани су Јасмина Илић, Мухарем Баздуљ, Милорад Весић, Весна Kостић и Љубинка Милинчић.

У наставку Скупштине УНС чланови су разматрали предлоге шта радити са гласањем за Управни одбор УНС и чланови УНС су углавном били за то да се у току дана понови гласање.

Скупштина Удружења Србије усвојила је данас извештај Изборне комисије УН којом је констатовано да су чланови већином гласова изабрали Живојина Ракочевића за новог председника Удружења и по пет чланова Надзорног одбора и Суда части УНС.

У наставку седнице, која је почела у суботу када се и гласало за органе УНС, Скупштина УНС је одлучила да се гласање за чланове управе понови данас.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Истакнути српски новинар са Косова и Метохије

Ракочевић је био члан Одбора за борбу против корупције од 2018. до 2020.

У Савету Републичке Радиодифузне Агенције (РРА) био је од 2009. до 2014. Функцију потпредседника УНС-а у време мандата Љиљане Смајловић обављао је од 2013. до 2019. године.

Добитник је новинарске награде Вечерњих новости „Милан Пантић“ (2004. године) као и књижевних награда „Бранкова награда“, песничке „Лазар Вучковић“ и „Григорије Божовић“. Дуже од седам година био је главни и одговорни уредник KИМ Радија.

Живојин Ракочевић је дипломирао на Филолошком факултету у Приштини, а магистрирао је на Универзитету у Београду. Објавио је више књига поезије.

Не слови за инцидентну личност, али не и за човека који је спреман за „ватрени дијалог“. Ракочевићева супруга лекарка Соња преминула је у јануару 2021. године од последица ковида 19. Живи и ради у Грачаници где је директор Дома културе, који обједињује активности свих културних институција Срба на KиМ.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Изабрано 40 чланова Управног одбора УНС-а

Скупштина Удружења новинара Србије (УНС) изабрала је јуче, након поновљеног гласања, 40 чланова Управног одбора тог удружења.

У Управни одбор УНС-а изабрани су: Горан Аврамовић, Миљан Витомировић, Будимир Ничић, Јован Симић, Душан Албијанић, Дарко Димитријевић, Предраг Рава, Слободан Радичевић, Анђелка Ћуп и Ивица Милосављевић.

Поред њих, у УО су изабрани: Јелена Спасић, Богдан Врањешевић, Драгослав Гогић, Соња Ивковић, Зоран Максимовић, Жикица Стевановић, Драган Стојановић, Гордана Ерор, Оливера Ковачевић, Обрад Ковић, Јасмина Пањик, Слободан Ћирић, Александар Грубеша, Драгана Деурић, Петар Живковић, Љубенко Звиздић, Милан Влајић, Зорица Ђоковић, Вера Корпонаић, Оља Милошевић, Драган Тодоровић,  Едип Хонић, Дубравка Николић, Бранислава Џунова Стошић, Даринка Михајловић, Гвозден Здравић, Јованка Стефановић Станојевић, Бранко Жујовић, Предраг Васиљевић и Новица Савић.

Извор: Фонет, Данас, Бета

…………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Довољно је да  Запад буде развијен, а развој других земаља није ни потребан

Prenosimo

Кажу председник, а мисле патријарх

Славко

Михалков открива заверу и тешко оптужује Британију

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x