Društvo, Politika, Prenosimo, Slobode, Srbija

Poslednji poziv poslanicima da stanu u odbranu Ustava Srbije

Poslanica Branka Stamenković saopštava stav stranke na Konferenciji za štampu

HITAN APEL STRANKE DOSTA JE BILO (DJB)

  • DJB poziva opozicione stranke da zajednički dignu glas protiv kršenja Ustava Republike Srbije i otimanja nadležnosti Narodnoj skupštini
  • Samo osam samostalnih opozicionih poslanika se odazvalo na taj poziv.
  • Vlast zloupotrebljava protivustavno uvedeno vanrednostanjeda bi donosila potpuno nerazumne odluke kojima ukida prava i slobode građana
  • DJB upozorava da ne postoji prihvatljivo opravdanje za ćutanje o ukidanju ustavnog poretka u zemlji. Svako dalje ćutanje razumećemo kao znak odobravanja i kao saučesništvo u izdaji države.
  • Poziv narodnim poslanicima da se okupimo u holu Narodne skupštine u ponedeljak 13. aprila i zajedno zahtevamo hitnu sednicu Narodne Skupštine i vraćanje Srbije u Ustavni okvir

10. aprila 2020.

Nakon što je Narodna skupština protivustavno suspendovana 15. marta, Stranka Dosta je bilo (DJB)  je 17. marta kontaktirao narodne poslanike i vlasti i opozicije, kao i lidere opozicionih stranaka u Srbiji s pozivom da zajednički dignemo glas protiv kršenja Ustava Republike Srbije i otimanja nadležnosti Narodnoj skupštini. Naš apel nije naišao na razumevanje. Stav svih bio je da sada nije trenutak da se priča o Ustavu.

Kako je vrlo brzo nakon protivustavno uvedenog vanrednog stanja postalo jasno da ga vlast zloupotrebljava da bi donosila potpuno nerazumne odluke kojima ukida prava i slobode građana u meri koja uveliko prevazilazi potrebu borbe protiv epidemije korona virusa.

DJB je ponovo 30. marta apelovao na sve narodne poslanike, a posebno na poslanike opozicije, da se priključe zahtevu predsednici Narodne skupštine da hitno zakaže sednicu, kako bi se funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire.

Nezakonito je obustavljen rad Skupštine Srbije

Samo osam samostalnih opozicionih poslanika se odazvalo na taj poziv, a 242 poslanika oćutalo je i ovaj poziv.

Danas, kada se predsednik SNS već otvoreno iživljava nad nacijom i ponižava građane uvođenjem 60-časovnog policijskog časa koji ne postoji nigde u Evropi, DJB upućuje poslednji poziv svim narodnim poslanicima i opozicionim strankama da dignu svoj glas protiv ovog proklizavanja Srbije u diktaturu i stanu u odbranu ustavnog poretka u zemlji, kako bi se Srbija vratila u ustavni okvir.

DJB upozorava da ne postoji prihvatljivo opravdanje za ćutanje o ukidanju ustavnog poretka u zemlji. Svako dalje ćutanje razumećemo kao znak odobravanja i kao saučesništvo u izdaji države. Narodni poslanici su položili zakletvu da će štititi Ustavni poredak. Ako njihove političke opcije kalkulišu u vezi odbrane Ustava, to ne bi smelo da ih spreči da sami ustanu u odbranu Ustava.

Član 106. stav 4. Ustava Republike Srbije kaže:

Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

Član 109. stav 4. Ustava Republike Srbije kaže:

Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.


Narodni poslanici DJB pozivaju sve narodne poslanike da se okupimo u holu Narodne skupštine u ponedeljak 13. aprila i zajedno zahtevamo hitnu sednicu Narodne Skupštine i vraćanje Srbije u Ustavni okvir.
Ako Ustav nije crvena linija, šta jeste?

Narodni poslanik koji ne misli da mu je obaveza da sada bude u Narodnoj skupštini, tamo nema šta da traži uopšte, ikada.

…………………

Izvor:https://dostajebilo.rs/blog/2020/04/10/poslednji-poziv-narodnim-poslanicima-da-stanu-u-odbranu-ustava-srbije/

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments