Друштво, Политика, Преносимо, Слободе, Србија

Последњи позив посланицима да стану у одбрану Устава Србије

Посланица Бранка Стаменковић саопштава став странке на Конференцији за штампу

ХИТАН АПЕЛ СТРАНКЕ ДОСТА ЈЕ БИЛО (ДЈБ)

  • ДЈБ позива опозиционе странке да заједнички дигну глас против кршења Устава Републике Србије и отимања надлежности Народној скупштини
  • Само осам самосталних опозиционих посланика се одазвало на тај позив.
  • Власт злоупотребљава противуставно уведено ванредно стање да би доносила потпуно неразумне одлуке којима укида права и слободе грађана
  • ДЈБ упозорава да не постоји прихватљиво оправдање за ћутање о укидању уставног поретка у земљи. Свако даље ћутање разумећемо као знак одобравања и као саучесништво у издаји државе.
  • Позив народним посланицима да се окупимо у холу Народне скупштине у понедељак 13. априла и заједно захтевамо хитну седницу Народне Скупштине и враћање Србије у Уставни оквир

10. априла 2020.

Након што је Народна скупштина противуставно суспендована 15. марта, Странка Доста је било (ДЈБ)  је 17. марта контактирао народне посланике и власти и опозиције, као и лидере опозиционих странака у Србији с позивом да заједнички дигнемо глас против кршења Устава Републике Србије и отимања надлежности Народној скупштини. Наш апел није наишао на разумевање. Став свих био је да сада није тренутак да се прича о Уставу.

Како је врло брзо након противуставно уведеног ванредног стања постало јасно да га власт злоупотребљава да би доносила потпуно неразумне одлуке којима укида права и слободе грађана у мери која увелико превазилази потребу борбе против епидемије корона вируса.

ДЈБ је поново 30. марта апеловао на све народне посланике, а посебно на посланике опозиције, да се прикључе захтеву председници Народне скупштине да хитно закаже седницу, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире.

Незаконито је обустављен рад Скупштине Србије

Само осам самосталних опозиционих посланика се одазвало на тај позив, a 242 посланика оћутало је и овај позив.

Данас, када се председник СНС већ отворено иживљава над нацијом и понижава грађане увођењем 60-часовног полицијског часа који не постоји нигде у Европи, ДЈБ упућује последњи позив свим народним посланицима и опозиционим странкама да дигну свој глас против овог проклизавања Србије у диктатуру и стану у одбрану уставног поретка у земљи, како би се Србија вратила у уставни оквир.

ДЈБ упозорава да не постоји прихватљиво оправдање за ћутање о укидању уставног поретка у земљи. Свако даље ћутање разумећемо као знак одобравања и као саучесништво у издаји државе. Народни посланици су положили заклетву да ће штитити Уставни поредак. Ако њихове политичке опције калкулишу у вези одбране Устава, то не би смело да их спречи да сами устану у одбрану Устава.

Члан 106. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина састаје се без позива после проглашења ратног или ванредног стања.

Члан 109. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина не може бити распуштена за време ратног или ванредног стања.


Народни посланици ДЈБ позивају све народне посланике да се окупимо у холу Народне скупштине у понедељак 13. априла и заједно захтевамо хитну седницу Народне Скупштине и враћање Србије у Уставни оквир.
Ако Устав није црвена линија, шта јесте?

Народни посланик који не мисли да му је обавеза да сада буде у Народној скупштини, тамо нема шта да тражи уопште, икада.

…………………

Извор: https://dostajebilo.rs/blog/2020/04/10/poslednji-poziv-narodnim-poslanicima-da-stanu-u-odbranu-ustava-srbije/

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments