Положај Асанжа постаје драматично тежак, скоро безизлазан

                   Броји ли Асанж последње дане у амбасади Еквадора?
Поводом изјаве председника Еквадора да творац „Викиликса“  мора да напусти њихову амбасаду у Лондону

 

  • Уколико Влада Еквадора оснивачу „Викиликса“ ускрати азил, избаци га из амбасаде и преда властима В. Британије он ће одмах бити ухапшен и потом „уз процедуру“ депортован у САД

 

  • Судбина Асанжа у случају изручења САД је неизвесна јер нема никаквих гаранција за фер и поштено суђење. То сматра и Ејдан Вајт, ранији дугогодишњи генерални секретар Међународне федерације новинара у Бриселу (сада директор Мреже за етичко новинарство из Лондона) који је изнео сумњу „да ће процес против Асанжа бити фер јер у САД има људи који позивају на његово хапшење, или чак егзекуцију“.

 

  • Остаје нам да се надамо да бољи део човечанства неће, попут беспомоћног детета, гледати хапшење/егзекуцију Џулијана Ансанжа

 

Пише: Јово Вукелић

Оснивач “Викиликса” Џулијан Асанж мора на крају да напусти амбасаду Еквадора у Лондону“, изјавио је ипак неочекивао 27. јула Лењин Морено,председник Еквадора, у Мадриду.

Морено је нагласио„да се исељење Асанжа из амбасаде мора спровести коректно кроз дијалог.“

Уз то, Лењин Морено није изразио симпатије за начин на који је Асанж дошао до података које је обзнанио путем Викиликсаи истакао је: „никада ми се нису свиђале активности господина Асанжа“. Исто тако признао је „да су владе Еквадора и В. Британије стално у контакту око Асанжовог положаја, као и да је Асанж једина особа с којом он никада није разговарао“!?!

Лењин Морено, председник Еквадора, ући ће у црну хронику затирања људских права ако одлучи да испоручи Асанжа властима В. Британије и САД

Узгред, радикални левичар Морено (име је добио по Лењину) не подржава, што би било логично, слободарску, интернационалну и транспарентну идеју и акцију Асанжа о доступности и преносу информација. Не, он не подржава Асанжа, али је као левичар подржао Хилари Клинтон на последњим изборима за председника САД, а  дијалог са Асанжом, држављанином Еквадора, му је стран?!  На жалост, често до сада виђана  лоша трансформација левичара у свету.

Притисак САД  и В. Британије на Еквадор дао резултат

После овакве изјаве председника Еквадора, који је и због својих уверења, а не само због притисака САД и В. Британије драстично променио заштитнички однос према Асанжу и одустао да даље штити свог држављанина и његова права, јасно је свим бољим познаваоцима прилика и односа око оснивача „Викиликса“ да се расплет око положаја и даље судбине Џулијана Асанжа ближи расплету.

Да подсетимо, Асанж се налази у „егзилу“ у амбасади Еквадора у Лондону већ шест година, од 19. јуна 2012. године, када је од Еквадора затражио и добио политички азил збогобјављивања 250.000 државних докумената и дипломатске препискеСАД на порталу„Викиликса“.

Асанж, 47-годишњи Аустралијанац, борави силом прилика у амбасади Еквадора у Лондону, откако је добио политички азил те земље. А из ње не сме ни нос да промоли, ни корак да искорачи, јер би га даноноћни британски специјални полицијски чувари, тачније хајкачи одмах ухапсили и депортовали у САД! Амбасада Еквадора је годинама практично опкољена полицијом, камерама, доушницима.

Асанж шест година под опсадом Метрополитен полиције

На сајту „Факти“ 10. априлаобјавио сам текст под насловом „Судбина Асанжа уздигла Еквадор, а унизила САД, Британију, Шведску и његову родну Аустралију“ у коме сам констатовао да Асанж „живи у заточеништву, да је  затвореник, који робија у најбољим годинама без икакве званичне оптужбе, а камоли судске пресуде!Прогон траје и даље, држе га као дивљу животињу у кавезу“! (1)

Да укратко подсетимо зашто је избила афера 2010. године? У чему је Асанжов  „злочин“?Наиме, афера планетарних размера је букнула када је сајт „Викиликс“ 2010. почео да данима (дан за даном) објављује поверљиву дипломатску преписку администрације САД (са око 250.000 докумената, извештаја и писама)са својим дипломатским представништвима.

Тако је цео свет могао први пут да сазна, прочита, да види из званичних докумената оно о чему се полугласно говоркало: да дипломате и политичари из САД управљају политиком других држава.

Асанжов „прави злочин“ јесте тај што је покренуо талас казивања истине у ери лажи, лицемерја и рата.

Показао је да се САД, Пентагон и NATO мешају у унутрашње ствари других земаља, да новцем, тачније корупцијом чак и највиших политичара и државника, министара и премијера обезбеђују интересе америчких компанија и капитала, а лажима и уценама, не бирајући средства, да утичу на обарање режима и побуне и тако обезбеђују политичке, војне и економске интересе САД и NATOу целом свету. И да чак иницирају и изазивају и ратове и оружане сукобе, као у Ираку и Авганистану.

Документи Викиликса открили су истину о злоделима империје САД

Уз све то творац „Викиликса“ се замерио „дубокој држави“ кад је пре две године објавио пресретнуте мејлове Демократске странке из времена Хилари Клинтон, који се сматрају једним од узрока њеног пораза на изборима од Доналда Трампа.

Да подсетимо, и пролетост је било стидљивих наговештаја да Еквадор покушава да пронађе безбедан начин на који ће га иселити из зграде амбасаде, а да не буде предат британским егзекуторима и извршиоцима налога САД.Шефица дипломатије Еквадора Марија Фернанда Еспиноза је почетком године изјавила: „Страхујем за Асанжов живот, због претњи које долазе „од трећих држава“ (мисли на САД). Асанж неће напустити амбасадуЕквадора у Лондону све док му не буду пружене безбедоносне гарантије.Тако Еквадор штити и даље оне који су угрожени.

Еквадор је иначе 11 .јануара 2018.дао држављанство Асанжу и стекао се утисак да га је тако додатно заштитио.

                           Неизвесна судбина хероја Асанжа

          Међутим прошлогодишњапромена на челу државе, одлазак  председника Рафаела Кореје, предходника Морене, донела је ову најновију драстичну промену понашања јужноамеричке државе према Асанжу.

Ејдан Вајт , директор Мреже за етичко новинарство , сумња у фер процес Асанжу у САД

Ејдан Вајт, ранији дугогодишњи генерални секретар Међународне федерације новинара у Бриселу (сада из Лондона) изнео је раније сумњу „да ће процес против Асанжа бити фер јер у САД има људи који позивају на његово хапшење, или чак егзекуцију“

Радна група за арбитрарни притвор Савета УН за људска права (Human Rights Council Working Group on Arbitrary Detention)   је још у децембру 2015.објавила је закључак „да је Асанж произвољно притворен и да стога не само да треба да буде ослобођен, већ да има право на накнаду (одштету)“.

Ни ово мишљење УН од пре три године не поштује В. Британија ни САД!

Документ УН из 2015. у коме се тврди да је Асанж произвољно притворен

Британија која  је постала послушно Министарство САД, не поштује ни став најпознатијег браниоца права Асанжа у јавности Џона Пилџера, који оцењује„да су опаки и нехумани напади имали циљ да Асанжа који није оптужен ни за какав злочин, подвргну кажњавању“.

Портал „Интерсепт” пише ових дана да је еквадорски председник Лењин Морено био ове седмице у Лондону на скуп посвећеном особама с инвалидитетом (Морено је у колицима од 1998.), али да је то био само параван за завршне договоре о судбини Асанжа. Позивајући се на изворе из председништва и министарства спољних послове Еквадора, сајт истиче „да је договор постигнут између Даунинг стрита и Морена и да ће се Аустралијанац наћи на улици за неколико недеља, можда чак и за неколико дана.

Уколико Влада Еквадора творцу „Викиликса“ ускрати азил, избаци га из амбасаде и преда властима В. Британије он ће одмах бити ухапшен и потом „уз предвиђену процедуру“ депортован у САД.

Да се Асанжу не пише добро потврдио је и Џеф Сешнс,министар правде у Трамповој влади,који је саопштио „да је Асанжово хапшење приоритет актуелне администрације“.

Затворен је без икакве ваљане аргументације и прогоњен целу деценију без икаквих оптужница, доказа Асанж заслужује помоћ подршку и заштиту целог демократског света.

Асанж верује у своју победу

Остаје да се надамо да савремени свет демократије и борбе за слободу јавне речи и остварење основних људских права  евентуалним хапшењем Џулијана Асанжа и депортовањем у САД неће доживети један од најтежих пораза од глобалних диктатора  САД и В. Британије? И остаје нам да се надамо да бољи део човечанства неће, попут беспомоћног детета, гледати хапшење/егзекуцију Џулијана Ансанжа и те одговоре нећемо дуго чекати.

…………………

  1. http://fakti.org/srpski-duh/sudbina-asanza-uzdigla-ekvador-a-unizila-sad-britaniju-svedsku-i-njegovu-rodnu
0 0 votes
Article Rating

Related posts

Рама негира злочине Албанаца над Србима из извештаја Дика Мартија

Prenosimo

Оспоравање антируског курса ЕУ и Америке од утицајних европских гласова

Prenosimo

Грубо је нарушена аутономија Универзитета и извргнута руглу у случају избора В. Тодорчевић

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x