Društvo, Prenosimo, Slobode, Srbija

Plan Beogradskog metroa veliki promašaj

Prema oceni Građevinskog fakulteta plan metro linija je potpuni promašaj

Negativan stav Građevinskog fakulteta o budućem metrou

  • Plan izgradnje linija metroa nije dobar, ne može da smanji gužvu u saobraćaju, a troškovi će biti enormni.
  • Rast cene metroa sa 2,2 milijarde na 6 milijardi potpuno neopravdan.

 

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu predao je, u okviru javnog uvida, primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade”, navodi se na Tviter profilu Građevinskog fakulteta, na kom je istaknuto da plan izgradnje linija metroa nije dobar, da ne može da smanji gužvu u saobraćaju, a da će troškovi biti enormni.

– Naša akademska čast nas obavezuje da svojim stručnim stavom doprinesemo donošenju tehnički ispravnih odluka koje imaju dalekosežne posledice na širu društvenu zajednicu – navodi se u objavi ove akademske ustanove i zaključuje se:

– Fakultet ističe da predloženi Plan nije dobar, da će efekti izgradnje metroa na smanjenje saobraćajnih problema biti zanemarljivi, a troškovi enormni.

Građevinski fakultet kao krovna naučna ustanova zapanjena nestručnim rešenjima budućeg metroa, koji je predložio grad Beograd

Ovim su potvrđene tvrdnje stručnjaka koji već godinama objašnjavaju da je “naprednjački” metro pogrešno projektovan i da neće rešiti saobraćajne probleme u Beogradu, kao i da je rast cene sa 2,2 milijarde na 6 milijardi potpuno neopravdan.

Naime, pre više od deset godina je tadašnji saziv Skupštine grada jednoglasno usvojio projekat tri linije beogradskog metroa na predlog stručne komisije koju je predvodio prof. dr Vukan Vučić. Taj projekat je predvideo metro linije na koridorima koji su decenijama ranije određeni za metro. Sadašnja gradska vlast je to poništila, usmerila metro kroz nenaseljene delove grada, previdela ukrštanje linija umesto u centru Beograda na području Beograda na vodi i podigla cenu za čak tri puta.

Na sve kritike, pre svega nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa, da se krši mišljenje struke, da su trase pogrešne, da metro ne treba da se ukopava na Novom Beogradu, da mora da prođe pored železničke i autobuske stanice, da ne sme da ide paralelno sa rekom, predstavnici vlasti su odgovarali političkim napadima.

Promašene knjučne raskrsnice i saobraćajne tačke spajanja linija

Sada je sa negativnom ocenom i vrlo jasnim zaključkom da je projekat loš, da neće smanjtii saobraćajne gužve i da je cena enormno visoka, izašao i Građevinski fakultet.

Kako će na ove primedbe struke odgovoriti Vesić, Vučić i kompanija – ostaje da se vidi.

LINK

https://direktno.rs/beograd/374802/metro-projekat-beograd-gradjevinski-fakultet.html

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments