О злоупотребама деканке Снежане Николић на факултету Фаспер

Да ли ће реаговати Удружење дефектолога Србије

Не поштују одлуке Уставног суда, крше сва правила и процедуре

 

  • Правовремено неутврђивање одговорности професорке Снежане Николић је резултирало тиме да разрешена продеканица само пар година касније, опет противзаконито, постане декан факултета.
  • Упућени се добро сећају да се ћерка деканице С. Николић са просеком испод 3 из средње школе уписала на факултет ФАСПЕР (као једна од најбољих?!) захваљујући својој мајци и њеној тадашњој асистенткињи Снежани Илић, док је истине ради на пријемном на Факултету безбедности (студенским жаргоном речено) била „испод црте“.
  • Уставни суд донео одлуку да увођење нових научних области није у складу са Законом о високом образовању. И потом није ништа предузето на Факултету да се безакоње заустави и одлуке пониште.
  • Деканка С. Николић, је без трунке гриже савести, према студентима, колегама, професији примила неуролога да држи предавања из физологије.
  • Професорка Симић – Јовановић изабрана у звање редовног професора без иједног члана комисије из њене уже научне области и уз фалсификоване референце. Пример плагирања радова

Пише: Петар Соларић

Последњих месеци медији су посветили велику пажњу проблемима који постоје на Београдском универзитету. Разлога за то има много, али вероватно један од основних је пад овог Универзитета на престижној шангајској листи  за само три године са 302. на 450. место.  Међутим, ако се има у виду јавашлук који постоји на појединим факултетима, онда овакав резултат уопште не чуди. Интересантно је да нико не жели да се упусти у решавање нагомиланих проблема. Ако се очекује да то ураде декани појединих факултета, то је немогуће,  јер неко ко је често генератор проблема, сигурно је, да те проблеме не може и не жели да реши.

Интересантна је ситуација на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) на којем ће се наредних месеци бирати декан. О проблемима на овом факултету  медији су већ писали. Наиме, након одлуке Уставног суда да поједине одребе Статута ФАСПЕР-а  нису у складу са Законом о високом образовању, нагомилани проблеми на овом факултету су испливали у први план, а они се односе на: незаконитости у функционисању поменутог факултета, изборе у научна звања на основу непостојећих референци, расписивање конкурса за непостојеће научне области, „нестанак“ материјално-техничких средстава, дупли радни односи, притисци на младе научнике да напусте факултет, оптерећење наставника мимо стандарда о акредитацији и томе слично.

Због нечасних радњи смењена са места продекана, а онда постала декан
Снежана Николић чини бројне злоупотребе у свом раду

Невероватно је, да је садашња деканица ФАСПЕР-а Снежана Николић 2011. године разрешена са функције продекана, због тога што је као члан комисије за полагање пријемног испита дала противзаконито питања својој ћерки и њеној другарици. У вези овог пријемног испита то није све.

Наиме у исто време када је био пријемни на ФАСПЕР-у, ћерка деканице Николић је полагала пријемни испит на Факултету Безбедности, Универзитета у Београду, а тест на пријемном испиту на ФАСПЕР-у је уместо ње попунио неко други. По казивању запослених ова нерегуларност се једино могла урадити уз помоћ Снежане Илић, тадашње асистенткиње професорке Николић, која је спорног дана дежурала на пријемном испиту и која је била задужена за његову регуларност. Асистенткиња се овом нечасном радњом препоручила ни мање ни више него за доцента Универзитета у Београду. И уместо да се тада утврди одговорност и заједно са својом професорком добије отказ, „уважена“ асистенткиња је данас доцент на овом факултету и „угледни“ члан Савета ФАСПЕР-а. И то члан баш оног Савета који бира и разрешава декана и продекане факултета или, на пример, даје сагласност на расподелу финансијских средстава.

Зграда факултета Фаспер који није на добром гласу

Подсећамо, упућенији се добро сећају да се ћерка деканице С. Николић са просеком испод 3 из средње школе уписала на факултет ФАСПЕР (као једна од најбољих?!) захваљујући својој мајци и њеној асистенткињи, док је истине ради на Факултету безбедности студенским жаргоном речено била испод црте.

Правовремено неутврђивање одговорности професорке Николић је резултирало тиме да разрешена продеканица само пар година касније, опет противзаконито, постане декан факултета.

Деканка уништава непожељну документацију

Прва нелегална активност професорке Николић на месту декана је била уништење документације из 2011. године када је разрешена са функције продекана. Ово је у врло површном ванредном инспекцијском надзору, који је извршен по захтеву Вишег јавног тужилаштва у Београду, констатовало и Министарство просвете.

У записнику који смо имали прилику да видимо се наводи: „ Одлуком број 2/28 од 08. јула 2011. године Савет Факултета је разрешио др Снежану Николић са функције продекана. У документацији која је презентована инспекторима не налази се оставка др Снежане Николић. У записнику се даље наводи да контрола вођења деловодних књига није у надлежности просветне, већ управне инспекције.

О свему овоме је упознат Савет факултета, Универзитет у Београду, Министарство просвете и Више јавно тужилаштво у Београду. Иако је инспекцијски надзор вршен током маја 2020. године Управну инспекцију о овој и многим другим неправилностима на ФАСПЕР-у нико до сада  није обавестио.

Научне области или „босански лонац“

У Закону о високом образовању стоји да: „високошколска установа расписује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа наставника за уже научне области“. То значи да би наставници примљени на конкурсу требали да објављују радове из научне области за коју су бирани и да у тој области у циљу јавног интереса дају одређени научни допринос.

Надица Симић  Јовановић мисли да је све дозвољено у факултетској пракси па и овакво недуховито представљање, Студенти је  зову “Плутонка”

Очигледно да се деканица С. Николић и њена бивша шефица катедре Надица Симић – Јовановић, нису руководиле јавним интересом када су мимо свих законских прописа, а и здраве логике, одлучиле да уведу „своје“ научне области. У вези са овим је последњу реч дао  Уставни суд, доневши одлуку да одредбе Статута ФАСПЕР-а којим су уведене научне области „Дефектологија“ и „Логопедија“ нису у складу са Законом о високом образовању. Али, та одлука никад није укинута, а Факултет је оценио маја 2020. да Уставни су није надлежан за оцену законитости оспораваног акта, тј. Статута ФАСПЕР?!

Мора се признати да ова Одлука Уставног суда представља преседан на Универзитету у Београду, али руководство ФАСПЕР-а није ни најмање изненадила, јер су они на основу неважећих одредби Статута ФАСПЕР-а наставили да расписују конкурсе, спроводили конкурсне процедуре и бирали наставнике и сараднике. Свој однос према највећој судској инстанци или елементарно незнање, руководство ФАСПЕР-а је показало поднеском из јуна месеца прошле године. Подсећамо, тада су они „упозорили“ Уставни суд да нису надлежни за оцену законитости оспораваног акта, тј. Статута ФАСПЕР-а?! 

Тумачењу научних области од стране деканице Николић никада краја. Она је без трунке гриже савести, према студентима, колегама, професији тако на Факултет примила неуролога да предаје предмет Физологију. У поменутом инспекцијском надзору све ово открива Министарство просвете и наводи да М.М. обавља наставу из уже научне области за коју није изабрана у звање и налаже да именована престане да изводи наставу из предмета Медицинска физиологија и Физиологија са анатомијом.

И све је ово Министарство просвете „лепо“ урадило само што још није утврдило ко је одговоран што студентима годинама Физиологију држе неуролози, а о штетним последицама је сувишно говорити.

Овакво тумачење научних области према „колегиницама“ како у једном медијском наступу рече деканица Николић, траје дуги низ година. Тако је, примера ради, професорка Надица Симић – Јовановић изабрана у звање редовног професора без иједног члана комисије из њене уже научне области. О њеном избору на основу референци које никада није написала.

„Научни“ опус професорке Надице Симић – Јовановић

Када се погледа библиографија професорке ФАСПЕР-а Надице Симић – Јовановић види се да ту има за свакога понешто од хипербаричне оксигенације до шизофреније. Коауторских чланака има из разних научних области, али најмање из области поремећаји комуникације за коју је професорка и бирана у звање редовног професора. Све ове референце су „препоручиле“ професорку Симић-Јовановић да држи наставу на ФАСПЕР-у на свим нивоима студија, на две уже научне области и чак на 11 предмета! Укупан фонд часова поменуте професорке на недељном нивоу је 31, а истине ради прописом о акредитацији студијских програма, стандард 9, за наставнике је на недељном нивоу дозвољено максимално 12 часова.  Ако се уз све ово има у виду да ова професорка држи наставу на још два факултета, онда је тај фонд часова далеко већи.

О томе како Надица Симић – Јовановић измишља своје референце и научне области многима је познато, али у последње време професорка озбиљно и плагира, додуше не у Србији него у Републици Српској, руководећи се оном народном да се „Власи не досете“. Наиме, коауторска монографија „Говор и глас“, која је издата на Медицинском факултету у Фочи, а чији је првопотписани аутор професорка Симић – Јовановић, представља компилацију туђих текстова, чији аутори нису цитирани.

Када се све ово има у виду мора се поставити неколико питања: Како наћи меру између аутономије универзитета и факултета са једне стране и самовоље декана и шефова катедри са друге стране? Да ли је аутономија Универзитета покриће за непотизам, нерад и корупцију? Да ли по важећим прописима могу реаговати надлежне институције? Шта држава може да уради да се ово више не дешава ни на једном факултету?

На крају можемо само да закључимо: ако не буде постојала јасна политичка одлука да се самовоља, непотизам, нерад и корупција у високом образовању, посебно на овом Факултету, спрече добићемо неквалитетан, нестручан избор предавача и кадрова и очајан ниво знања студената.

……………….

4.7 3 votes
Article Rating

Related posts

ЧЕТВРТИ РАЈХ НАСТУПА – И НЕМЦИ СУ У КОЛОНИ

Prenosimo

Савет безбедности УН, а не ЕУ

Gost autor

Милан Ружић: Ако дамо Косово – хоће ли Србима на КиМ безбедност гарантовати они који су нас бомбардовали или они који су нам вадили органе?

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Gorcanin
Gorcanin
3 година раније

E moj Milane Kulicu, rektore odlicno biras saradnike i prijatelje, pa makar i bivse…

Zoran
Zoran
3 година раније

Imali ovde redovnih profesora i drugih nastavnika od autoriteta i integriteta, ili svi trpe i cute…

Ljiljana
Ljiljana
3 година раније

Zbog takvih nemoralnih I neeticnih osoba koje su sposobne samo da nanose nepravdu svojim kolegama I gledaju I svoje interese, trpi jedna obrazovna institucija I njezini vrijedni djelatnici koji su posve posveceni svom zvanju. Ne znam koliko vise treba clanaka, istrazivanja I dokaza da se iskorijene tzv dekani I dekanice I posalju gdje im je mjesto.

Mila
Mila
3 година раније

Pa da li je ovo stvarno??? Ovo je organozovana kriminalna grupa koja deluje godinama i koja ocigledno pravi svoje naslednike. Sramno je to ko nam obrazuje decu. Cemu ovi da ih nauce …da dobro PREVARE….jad i beda.

Mihailo
Mihailo
3 година раније

Da li ovde ima redovnih profesora da dignu glas, ili su svi kao Simicka i Nikolicka? Šta rade strukovna udrženja?Sramota me da kažem koji sam fakultet završio…

Olja
Olja
3 година раније

Ovo je sramno i strasno . Ima li kraja bahatosti dekanke i njenih pulena . Ovo je jedna ozbiljna kriminalna grupa , koja sto pre mora biti kažnjena . Žalosno ….

Jelena
Jelena
3 година раније

Ovo je sramota! Ima li kraja ovoj bahatosti?

Dete
Dete
3 година раније

Citam tekst i neverujem,da se ovaj slucaj, nije jos uvek resio!!! Da li je moguce da nije pokrenut disciplinski postupak zbog ocigledne samovolje i nepostovanja odluka nadleznih organa,zloupotrebe sluzbenog polozaja protiv dekanice. Da li je neko proverio zasto se statut nije usaglasio. Posebno je sporna cinjenica,da niko od nadleznih organa,ne reaguje,a direktno se krse odredbe zakona kojima se regulise nabedena oblast. Gde je Univeriztet,gde su inspekcije,gde je tuzilastvo. Ko stoji iza dekanice!!!! Da li je moguce da je ovakav rad i pristup dozvoljen. Pokrenuti postupak protiv dekanice i ostalih zaposlenih koji zloupotrevljavaju svoj polozaj,po hitnom postupku!!!! Gde su ostali profesori… Учитај још »

Posmatrac
Posmatrac
3 година раније

Jad i beda. Ovakav nam je celi sistem!!!Nažalost,uvek obrazovani i pošteni ispaštaju.

Doktorant
Doktorant
3 година раније

Žalosno je sve ovo što čujemo i vidimo šta se dešava, nažalost postoji još puno problema koje kao studenti pa i kao doktoranti doživite na ovom Fakultetu. Doktoranti konkretno sada ne mogu da izaberu temu za doktorski rad jer profesori nisu ispunili uslove da bi bili mentori, tako da se bez obzira na interesovanja doktorat “mora” raditi iz oblasti gde postoji mentor koji je “bolji” profesor,, a struka je nebitna kao i činjenica što ste prevareni jer niste dobili ono zbog čega ste upisali doktorske studije,a uz to ste ih i platili. Zato je jasno zašto profesorka Simić Jovanović ima… Учитај још »

СТУДЕНТ
СТУДЕНТ
3 година раније

Ovo je stvarno plagijat…sve prepisano!

Gojkic
Gojkic
3 година раније

Pa ovo nerealno sta se desava, dal je ovo moguce…Ko vise drzi te ljude na tim pozicijama, sve protjerati

Gogix
Gogix
3 година раније

Nemoral, jad i bijeda… Mafija, gokle vise?

Zorica
Zorica
3 година раније

Jadno i zalosno.Da li je moguce da ovaj slucaj jos nije resen.Organizovani kriminal i to u drzavnim institucijama.Treba da se zamislimo ko nam uci decu.Nazalost zbog ovakvih i slicnih njima sve vise obrazovanih ljudi trazi spas van granica ove zemlje.Nadamo se da jos ima postenih i normalnih profesora koji ce dici glas protiv ovako bahatog ponasanja.

Jelena
Jelena
3 година раније

Dokle ce ovakvo ponasanje tolerisati institucije ove zemlje? Dokle ce narod placati ovakve kriminalce i njihove greske? Dokle ce cutati i trpeti posteni profesori i zaposleni? Ocigledno je ova institucija zrela za generalni remont. PRINUDNA UPRAVA pa sve od pocetka!

Samo naprijed
Samo naprijed
3 година раније

Sad Nikolicka pravi kombinacije za licni intetes, nije nju briga za Fakultet i moral. Prepoznala je ” vise” interese u kombinacinama sa organizacijama u pravljenju Centra za ranu intervenciju. Jadan ovaj narod, deca i njihovi roditelji kad shvate sta je pozadina svega ista prica kao i Centra za zdravo potomstvo- prevara i licni interes-NOVAC.

Justicija
Justicija
3 година раније

Sad ce se vrsiti pritisak na šefove katedri (koji su dovedeni kao podobni) kako kaze tekst ide izbor Dekana, a naravno tu ce se ukljuciti i “stari” profesori koji imaju uticaja- koji su zaduzili narodnu masu na Fakultetu da agituju i namecu svog kandidata. Jadna akademska zajednico nisi ni svesna koliko ti misljenje,stav i sudbinu kroje kriminalci i olos.

Pravda
Pravda
3 година раније

Neverica

Sandra
Sandra
3 година раније

Ovo je cudo sta zene rade???Šta znači ovaj komentar Simic Jovanovic na slici je li ona “rektorica” Univerziteta u Istočnom Sarajevu ili Univerziteta u Beogradu. KUKU NAMA INTELEKTUALNA ELITO

Defektolog
Defektolog
3 година раније

Pluton i Miki Maus rukovode FASPE-om (da se zakljuciti) kako rece profesorka Nadica Jovanovic u svom “duhovitom” predstavljanju.
Jadni mi defektolozi i jadna Srbijo.

Велиша
Велиша
3 година раније

Организована криминална група, са потпуно јасним доказима, која наноси не мјерљиву штету образовању и угледу БУ. Бахатост без граница, без грама стида и савјести,… Гдје су професори са самопоштовањем? Зашто не реагује Универзитет? Ко подржава ову штеточину? Када ће јој се стати на пут?

Lomonosov
Lomonosov
3 година раније

Odavno nisam pročitao nešto ovako. Ceo dan sam u šoku. Ovo je crno da crnje biti ne može. Baš kako bi nedavno preminuli pesnik rekao DNO DNA. U kojoj mi državi živimo? Šta smo mi to dragom Bogu zgrešili, te nam ovakve osobe vaspitavaju decu? To što je ona takva, to još mogu i da razumem. Realno, svi roditelji su slabi kada su njihova deca u pitanju. Međutim, kao univerzitetski profesor u penziji, pitam se, da li je moguće da su i oni koji bi to trebalo da spreče i da najstrože sankcionišu ove anomalije baš toliko moralno posrnuli, te… Учитај још »

Bivši rektor
Bivši rektor
2 година раније
Reply to  Lomonosov

Zašto rektorka Ivanka Popović cuti to je nije jasno. Dok rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Milan Kulic mora da ćuti i čeka šta je sledeće.

23
0
Would love your thoughts, please comment.x