Uncategorized

„Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“ odjekivalo Borovom za Pravoslavni Uskrs

Hrvatska živi u nacističkoj prošlosti

 

  • Strašne pretnje smrću Srbima na Vaskrs u Hrvatskoj u Borovu kod Vukovara osudio Miodrag Linta, predsednik saveza Srba regiona
  • U Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa nacističkom prošlošću i ustaštvo i NDH su stvarni temelji hrvatske države.
  • Hrvatska ne poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam.
  • Na delu su širenja mržnje i netrpeljivosti ispisivanjem hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka i rehabilitacije ustaštva i NDH.

Posle uzvikivanja „Ubij Srbina, Srbe ćemo klati…“ ulicama Borova sela na Uskrs od strane grupe ustaša koje je obezbeđivala hrvatska policija srpski narod u Hrvatskoj kao i svi Srbi u Srbiji i drugim državama regiona su potreseni i uzmenmireni ovom planskom provokacijom na najsvetiji praznik.

“Hrvatska nije država okrenuta budućnosti jer nije sposobna da poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam”, naglasio je Miodrag Linta, Predsjednik Saveza Srba iz regiona.

Miodrag Linta traži da se kazne oni koji godinama teroruišu Srbe u Borovu selu

Miodrag Linta ocjenjuje da šetnja grupe ustaša ulicama Borova sela kod Vukovara na pravoslavni Vaskrs i uzvikavanje „Ubij Srbina“ jeste jedan od brojnih primjera da Hrvatska živi u nacističkoj prošlosti. To posebno potvrđuje činjenica da je grupu ustaša koji su pozivali na ubistvo Srba u Borovu selu obezbeđivala policija, policijska kola su pratila demonstrante ulicama Borova sela, umesto da ih je zaustavila i prekunula u divljačkom šovinističom napadu i pretnjama.

„Na taj način Vlada Andreja Plenkovića je po ko zna koji put poslala šovinističku poruku da prećutno odobrava zastrašivanje preostalih Srba u Hrvatskoj s ciljem da se isele sa svog viševjekovnog područja. Radi se o grupi ustaša koja više godina sprovodi teror nad Srbima u Vukovaru koji žive u svakodnevnom strahu zbog fizičkog i verbalnog nasilja nad njima. U prethodnom periodu bilo je više desetina brutalnih fizičkih napada na Srbe u Vukovaru čiji je pokrovitelj Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovi saradnici“, poručuje Linta.

Scena iz Borova sela na Uskrs 2021.: Hrvatska policija ih čuva dok mlade ustaše šire mržnju prema Srbima i prete smrću

Linta ističe da brojne činjenice pokazuju da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa nacističkom prošlošću i da su ustaštvo i NDH stvarni temelji hrvatske države.

„Hrvatska nije država okrenuta budućnosti jer nije sposobna da poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam. Glavne društvene grupe koje Hrvatsku drže zarobljenu u ustaškoj prošlosti jesu Katolička crkva, veteranska populacija i njihova udruženja, političke stranke desnice (HDZ i druge) i značajan dio intelektualne elite“, saopštio je Linta.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Predsednik Hrvatske Milanović osudio je ovaj događaj na Fejsbuku

Zoran Milanović„Grupa muškaraca danas je u Borovu poticala na nasilje koristeći gnjusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu.

Ali vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju skupa Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije PREVENTIVNO štitila red i zakon?

Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas. Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo maknuti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Linta poziva Evorpsku uniju da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da policija u najkraćem roku uhapsi sve pripadnike koji su učestvovali u šetnji ulicama Borova sela i koji godinama terorišu Srbe u Vukovaru i da budu najoštrije kažnjeni u skladu sa Krivičnim zakonom.

Ustaštvo i nacizam: Mržnja se širi među mladima, jer je niko ne sprečava, naprotiv podržava se!

Takođe, Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova da u što kraćem roku uradi izvještaj o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj u kome će, između ostalog, biti popisani brojni fizički napadi na Srbe i njihovu imovinu, brojni primjeri širenja mržnje i netrpeljivosti ispisivanjem hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka i rehabilitacije ustaštva i NDH.

LINK

https://www.in4s.net/linta-o-uzvikivanju-ubij-srbina-kod-vukovara-hrvatska-zivi-u-nacistickoj-proslosti/

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments