Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Prenosimo, Republika Srpska, Rusija, Svet (planeta), Slobode, Srbija, Srbija i EU

OHR * je glavni tvorac destabilizacije u BiH i to radi namerno  

Stav Ambasade Rusije u BiH povodom izmena krivičnog zakona koje je doneo Valentin Incko

 • Visoki predstavnik Incko nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona, jer je ranije podneo ostavku
 • Svi oni koji nameravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Kristijanom Šmitom, koji sebe naziva visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Saveta bezbednosti UN-a.
 • Kak ni najšire tumačenje Bonskih ovlašćenja ne daje (Incku) za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.
 • Voluntarizam krasi Inckovo ponašanje
 • Kancelariju Visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju.

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u svom saopštenju navodi da je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za provođenje Mirovnog sporazuma u BiH, navodeći za to šest razloga.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (Rusija se nije složila sa izjavom) najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti, navodi se na veb-stranici Visokog predstavnika.

Ruska federacija smatra da je Zakon o negiranju genocida koji je predložio Incko nelegalan i nelegitiman

Saopštenje ambasade Rusije prenosimo u celosti:

 1. 27. maja 2021. visoki predstavnik Valentin Incko podneo je ostavku i time završio svoj mandat. On nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona. Ako su partneri smatrali Valentina Incka važećim Visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. maja u BiH postojala dva Visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su jezuitska logika. Polazimo od toga da nakon 27. maja mesto Visokog predstavnika u BiH ostaje prazno.
Incko zloupotrebio Bonska ovlašćenja

Svi oni koji nameravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Kristijanom Šmitom, koji sebe naziva visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Saveta bezbednosti UN-a.

Bespravno mešanje Incka u aktivnosti zakonodavne vlasti
 1. Uvek smo se protivili upotrebi „bonskih ovlašćenja“. Čak i uz pretpostavku da su ista postala temelj odluke Valentina Incka, čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Štaviše, bezgranično tumačenje „bonskih ovlašćenja“ (tzv. „druge mere“, deo 15. stav 2, tačka c) dovodi do toga da Valentin Incko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banjaluku i streljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju „bonskih ovlašćenja“, on će biti u pravu! Treba li BiH takav Visoki predstavnik?

 1. Odluku Narodne skupštine donelo je legalno izabrano demokratsko telo vlasti. Nema sumnje u njegovu legitimnost. Svojim voluntarizmom, Valentin Incko postavlja pitanje – čija je demokratija jača: njegova ili Narodne skupštine? Njegova ili Gradskog veća Mostara? Njegova ili skupštine Zeničko-dobojskog kantona? Za nas tu nema dileme.
 2. Još jednom naglašavamo da Upravni odbor ne bi trebao imati nikakve veze sa 14 uslova. Ovo je pitanje samo BiH i Evropske unije. Ako određeni deo međunarodne zajednice u BiH želi poslati neki signal Sarajevu, oni bi to slobodno mogli – kao opcija – uraditi preko izjave specijalnog predstavnika EU u BiH, kojoj se, po želji, ambasadori Upravnog odbora mogu pridružiti u svom ličnom svojstvu.
 3. Ozloglašeni program 5+2, posebno njegov deo o „pozitivnoj oceni“ situacije u BiH. Posljednja odluka Valentina Incka jasno je i uverljivo pokazala da je upravo Ured Visokog predstavnika glavni tvorac destabilizacije u BiH i to čini namerno. Jer svima je bilo jasno kakva će reakcija uslediti nakon ovog nepromišljenog koraka. Štaviše, OHR podgrejava situaciju ne samo u BiH, već i u celoj regiji. Postavlja se pitanje – je li moguće u takvim uslovima zamisliti da bi se neko pri zdravoj pameti odlučio da pozitivno oceni stanje u BiH?

  Ruska ambasada u BiH, Sarajevo, traži zatvaranje ORH
Insistiramo na bezuslovnom gašenju kancelarije Visokog predstavnika
 1. Ogorčenost i žaljenje ostaje nakon čitanja posljednjeg pasusa izjave. Gorčina od samozadovoljstva i opijenosti snagom takozvane međunarodne zajednice. Visokog predstavnika već smo spomenuli. Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspeva položiti „ispite“ i rešiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoljeća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN-a mora „ponoviti godinu“…

Upravo iz ovih razloga kancelariju Visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren.

LINK

http://www.nspm.rs/hronika/ambasada-rusije-u-bih-ohr-je-glavni-tvorac-destabilizacije-u-bih-i-to-radi-namerno.html

……………………

OHR *, je skraćenica za Kancelariju  visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu (engleski: the High Representative – OHR). OHR je vodeća organizacija za civilni aspekt implementacije mira u BiH.

Glavno sedište OHR je u Sarajevu. Visoki predstavnik, njegov prvi zamenik, njihovi kabineti su takođe smješteni u Sarajevu. Pored njih tu su smeštena sledeća odeljenja: Političko , Ekonomska jedinica za tranziciju, Pravno, za administrativno-finansijske poslove i kadrovska pitanja i Pres kancelarija.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments